SIRT ÇANTALI RUSLAR
Sevgili okurlar; geçtiğimiz salı günü mobil bankacılıktan bir başka bankadaki hesabıma yanlışlıkla verdiğim talimatı iptal ettirmek için emekli maaş hesabımın olduğu Konyaaltı’ndaki bir bankanın Altınkum şubesine gitmiştim. Erken gidip beklemeden işlemimi yaptırayım diye saat 08.30 sıralarında kalkıp gittim. Gidince şok e oldum. Bankanın önünde yüz metre kadar uzunlukta bir kuyruk. Çoğunluğu Rus. Hepsinin sırtında çanta var.
***
Sıradakilere bu kuyruğun nedenini sordum, “Savaştan kaçan Ruslar hesap açtırmak için gelmişler” dediler. Baktım bu şubede akşama kadar bana sıra gelecek gibi değil. Kalktım o bankanın Uncalı şubesine gittim. Oraya da gitmiş Ruslar. Ancak Altınkum kadar kalabalık değildi. Meğer sıramatikten numara alıp öğleden sonra tekrar gelmek üzere gitmiş birçoğu. O nedenle diğer şube kadar kalabalık değilmiş.
***
Gelenlere baktım, onların ellerinde de çantalar var. Sıkı sıkı sarılmışlar. Biraz da tedirginler. Çoğu 20’li, 30’lu yaşlarda genç erkeklerden oluşuyor. Kimi taksiyle, kimi de VİP araçlarla gelmiş. Şöyle bir izledim. Ruslar, Türkçe bilmiyor. Bizimkiler de Rusça. Cep telefonundan çeviri yapıp iletişim kuruyorlar. Bir tane Rusça bilen kişi vardı. Ona sordum bu kalabalığın nedenini. Dedi ki “Putin’in kısmi seferberlik kararından sonra buraya gelmişler. O nedenle hesap açtırıyorlar”
***
Getirdikleri paraları ülkelerinden nasıl çıkardıklarını, bunun kaynağının ne olduğunu bilmiyorum. Rusya’da işlerin daha kötüye gidebileceğini düşündükleri için Antalya’ya gelenlerin kalıcı mı geçici mi olduğunu zamanla göreceğiz.
***
Antalya’da binlerce yerleşik Rus var. Birçoğu Türk vatandaşlığına da geçmiş durumda. Ayrıca Türk – Rus evlilikleri yoluyla Antalya’ya yerleşip vatandaşlık alanlar da var. Hatta, Konyaaltı’nda birçok mahallede Rus nüfus, yerlinin üzerine çıkmış durumda.
***
Bazı mahallelerde bu nedenle Ruslara ikamet de verilmiyor. Öte yandan Antalya’da Suriyelilerin ikamet etmesi de yasak. Fakat bu yasağa uyulmuyor. Nitekim geçtiğimiz günlerde Antalya Valisi de bunu teyit etti. Geçtiğimiz günlerde Antalya Valisi gazetecilere bu konuda şöyle bir açıklama yaptı:
***
“Ukrayna-Rusya savaşından sonra Ruslar ve Ukraynalılara geçici ikamet veriyoruz. Binlerce kişi oldu, geçen yılın 3-5 katına çıkmış durumda. İkametle ilgili 2020’de 87 bin 889 olan ikamet iznimiz, şu an 177 bin 776. İki yılda geldiğimiz nokta. Rusya 50 bin küsur, Kazakistan 22 bin 673, Ukrayna 18 bin 495, Kırgız 11 bin 500, İran 11 bin 300. Belli mahallelere kesinlikle koşulları tutsa bile, diyelim ki ikameti almanın çok ağır koşulları var, tutsa bile kapalı mahallerimiz var kesinlikle oraya kaydetmiyoruz. Bunlar geçici ikamet izni verdiklerimiz, vatandaşlıkla karıştırmayın."
***
Antalya'da ikamet izni verilen Suriyeli sayısının 3 bin 800 olduğunu açıklayan Antalya Valisi, gerçek rakamın ise daha fazla olduğunu kaydetti. Vali beyin açıklamasına göre Antalya’da ikamet alamayan Suriyeliler Burdur, Isparta'ya ikametlerini taşımışlar. Orada görünüp Antalya’da yaşıyorlar. Buna kimse de ses çıkarmıyor.
***
Oysa kayıt dışılığa her ne olursa olsun göz yumulmamalı. Ülkemiz de Antalya’mız da yolgeçen hanına döndürülmemeli.