ŞİRKET ORTAKLARININ SİGORTALILIK DURUMU

Şahıs işyeri sahipleri (Ticaret yapmak üzere her türlü gelir vergisi mükellefi olan) Anonim şirketi yönetim kurulu üyesi ortakları, Limidet şirket ortakları, Adi ortaklık ortakları, 4/b (eski Bağ-Kur) kapsamında sigortalı sayılırlar.

5510 Sayılı Kanunun Yürürlüğe girmiş olduğu Tarih (01/10/2008)

Sosyal Güvenlik Kanunlarında, 01.10.2008 tarihi yeni uygulamaların devreye sokulduğu, sosyal güvenlik kanunlarında birtakım ana düzenlemelerin olduğu bir tarihtir.

01.10.2008 tarihi, Şirket ortaklarının sigortalılığına mevcutta uygulanan 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu nezdinde inceleyeceğiz.

5510 sayılı Kanuna Göre Şirket Sahibi/Ortağının Sigortalılık Durumu

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun 4.maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin 3 numaralı alt bendine istinaden:

•          Anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi olan ortakları,

•          Sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin komandite ortakları,

•          Diğer şirket ve donatma iştiraklerinin ise tüm ortakları,

Kanunun mad. 4/1/b bendi kapsamında sigortalıdır.

Yukarıda maddeler halinde sayılan şirket türlerinin 4/b sigortalısı yani eski Kanuna göre Bağ-Kur sigortalısı olması gerektiği hükmü açıktır.

İstisna Durum

Anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi olmayan ortakları ile kurucu ortakları ise sadece bu sıfatlarından dolayı bu madde kapsamında sigortalı sayılmayacaklardır. Komanditer ortaklar ise bu sıfatlarından dolayı bu madde kapsamında sigortalı sayılmayacaktır.

 4/a (SSK) Bildirimleri

4/a sigortalıları hizmet akdine göre fiili çalışmaya dayalı bir sigortalılık türüdür. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun 4.maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde bahsedilen sigortalılar olduğu için 4/a denilmektedir. Yani eski SSK kapsamında bildirilen sigortalılar olarak da diyebiliriz.

Şirket Ortaklarının 4/a ve/veya 4/b Sigortalılık Bildirimleri Hangi Hallerde Gerçekleşecek?

4/a ve 4/b sigortalılık statülerinde ise yine Kanunun uyguladığı istisnai haller bulunmaktadır.   4/a sigortalısı olarak SGK ya bildirimi yapılmış iken konu emeklilik tahsis dilekçelerini Kuruma verilmesi ile kişilerin 4/a statüsünde bildirildikleri günlerin Kurum tarafından 4/b statüsünde değerlendirilmesiyle sonuçlanan birtakım problemlerin yaşandığı bilinmektedir. Birçok sosyal güvenlik hakkından faydalanmak için 4/a ya da 4/b sigortalılık statülerinde bildirilenler eşit haklara sahip olsa da bazı nüansların 4/a sigortalıların lehine işlediği de bir gerçektir. Örneğin 4/a emeklilik gün sayısı 7000 gün isterken 4/b statüsünde emeklilik ise 9000 gün isteyebilmektedir.

4/a ve 4/b Sigortalılık Statüsünde Bildirilen Şirket Ortaklarının Durumu

Yukarıda ilk olarak bahsettiğimiz 01.10.2008 tarihidir. Şirket ortaklarının sigortalılık statüsünde de bu tarih dikkate alınacaktır.

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu 53.maddesi ile “4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sayılanlar, kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden dolayı, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı bildirilemezler.” Hükmünün olduğunu ve hüküm nedeni ile bazı istisnai hallerin dışında şirket ortaklarının 4/a sigortalısı olarak bildirilemediğini hatırlatmak isterim.