SİRENLER EŞLİĞİNDE DEPREM TATBİKATI

Türkiye’de eş zamanlı olarak deprem haftası dolayısıyla “Deprem anı ve Tatbikatı” gerçekleştirildi.

Fatma ARSLAN/İrem GÜNEYBAZ

Antalya’da Milli Eğitim İl Müdürlüğü öncülüğünde Kepez Gülgün Nihat Ömür Ortaokulu’nda Antalya Valisi Ersin Yazıcı’nın katılımıyla deprem tatbikatı düzenlendi. Türkiye’de eş zamanlı gerçekleştirilen tatbikatta 112 Acil Servis ekipleri, AFAD, Kızılay ve UMKE gönüllüleri, İl Jandarma Komutanlığı Arama Kurtarma ekipleri hazır bulundu. Okul bahçesine mobil aş evi ve afet çadırları kurulurken Antalya Valisi Ersin Yazıcı öncülüğünde Antalya protokolü sınıflarda tatbikat için bir araya geldi. Saat 11.30’da siren sesleri ile başlayan tatbikatta, AFAD ekipleri öğretmenlere deprem anını nasıl yönetmeleri gerektiğini uygulamalı gösterirken, öğrencilere de depremden korunma yolları aktarıldı. Siren sesleri eşliğinde 1 dakika 30 saniyede başarılı bir şekilde tamamlanan tatbikatta konuşan Vali Yazıcı, deprem anında binaların değil tedbir alınmadan yapılan binaların öldürdüğünü dile getirdi.

“DEPREM TÜRKİYE’NİN BİR GERÇEĞİ”

Yazıcı, tedbirlerin alınmamasının kötü sonuçlar ortaya çıkardığını vurgulayarak, ”Deprem bölgesinde bulunan Japonya’da şiddetli depremler oluyor ancak binalar bu riske karşı yapıldığı için yıkımlar olmuyor. Bizlerinde tıpkı bu şekilde depreme duyarlı yapılar yapmamız gerekiyor. Öte yandan deprem anında nasıl davranmamız gerektiği de büyük önem taşıyor. Deprem Türkiye’nin bir gerçeği sık sık karşılaştığımız bir durum bu afetle yaşamayı öğrenmemiz gerekiyor” diye konuştu.

Tedbirlerin alınmasıyla afetlerin birere doğa olayına dönüşeceğini aktaran Yazıcı,” Deprem olursa da alacağımız tedbirlerle ve deprem esnasında doğru hareketlerle en az hasarla bu durumu atlatabiliriz. Tüm kurum ve kuruluşlarımızla doğa afetlere hazırız.  Biz AFAD, Kızılay gibi ekiplerimiz ve yardımsever destekçilerimize koordineli şekilde çalışıyoruz. Bir afet durumunda da tıpkı yangın sürecinde olduğu gibi devletim tüm güçlerini tek elde toplayarak el birliği ile çalışacağız” ifadelerini kullandı.

“DAYANIKLI VE DUYARLI OLMALIYIZ”

Yazıcı, gelecek nesillerinde afet bilinci ve tedbiri ile yetişmesi gerektiğine dikkati çekerek “Bu bilinçle hareket etmeliyiz ki ileride sizler de bu konuda bilinçli davranın. Deprem ülkesi olduğumuz için depreme dayanıklı ve duyarlı olma mecburiyetimiz var” diye konuştu. Antalya’da 1999’dan önce yapılan binaların da yeniden yapılması gerektiğini vurgulayan Yazıcı, ilgili belediyelerin bu konuda çalışma yürüttüklerini kaydetti .

DOĞAL AFETLER TÜRKİYE’NİN GERÇEĞİ

AFAD Antalya İl Müdürü Fevzi Timur ise, öğrencileri ve katılımcıları kısa sürede gerçekleştirilen tahliye işlemi dolayısıyla tebrik etti. Timur, afetlerin Türkiye’nin bir gerçeği olduğunu ifade ederek, “Türkiye birçok afetin meydana geldiği bir coğrafyadır. Bizler afetle yaşamayı öğrenmeliyiz. Türkiye nüfusunun yüzde 90 ila 95’i deprem yoğunluğu olan bölgelerde Bu nedenle bu bilinci kavramalıyız. Aldığımız tedbirlerle en az kayıpla bu afetleri atlatabiliriz. Bu kapsamda sağlam binalar seçmeli, binalarımızda bir sorun varsa hemen güçlendirme çalışmalarına başvurmalıyız” diye konuştu.

İçişleri Bakanlığınca oluşturulan “AFAD  Acil” mobil uygulamasına da dikkati çeken Timur, uygulamayı tüm vatandaşların kullanması gerektiğini, afet anlarında uygulamanın hayat kurtarıcı rol oynadığını kaydetti.

Programın ardından Vali Yazıcı ve Antalya protokolü okul bahçesinde bulunan AFAD, UMKE ve Kızılay gönüllülerini ziyaret ederek öğrencilerle sohbet etti.