SIRAT KÖPRÜSÜ

Bir işi vaktinde yapmaz, yarın yapacağım dersek aradan 10 yıl geçse bile o “yarın” gelmez. Eğer bir işi yapmak için niyetinde gayret ateşi varsa hayaller engelsizdir, azimsiz iş olmaz. Başarılı insanları izlediğiniz zaman başarılarının tek bir sebebi olduğunu görürüz, çalışmak.

Emevî Halifesi Ömer Bin Abdulaziz Hazretleri bir yakınının vefatına feryat eden kişiye şöyle söylemiştir. “Sizin rızkınızı veren, bu vefat eden zât değildir. Asıl rızkınızı veren Allah-ü Teala’dır. ‘O’ diri ve dirilticidir ve asla ölmez”.

Kul sevap işledikçe sırat köprüsü genişler. Kul günah işledikçe sırat köprüsü daralır ve geçilmez. Yarın ahirette ateşten korkup rahatını düşünen, bile bile günah işlemez. Sözü doğru olmayanın toplumda itibarı olmaz, özü doğru olmayan kimseye güven olmaz.

Sera çiçeğinin görüntüsü güzeldir fakat kokusu olmaz. Bir âlim evinden, mahallesinden çıkmaz ise onun ayağına gidip de bilgi öğrenen fazla olmaz. Bazısı nasihat dinlemez, bazısı dinler fakat anlamaz. Bazısı hem dinler hem de anlar fakat uygulamada işine gelmez.

Öfke, lastiği patlamış araç gibidir. Öfke ile bir yere varılmaz. Öfke ile hareket edenlerin evlilik saltanatı ne yazık ki çok uzun sürmez. Evlilikte inançlı, sabırlı hareket edenlere 50-60 yıllık geçen zaman onlara zarar vermez. İnsan öfkelendiği zaman o ortamı değiştirmelidir, abdest almalıdır.

Öfkeli adam kapana benzer, karşısından kaçana değil konuşana saldırır. Öfkeli kişinin yanındaki insan susmalıdır. Burnundan soluyan kişi yanında konuşanı affetmez, haklı haksız aramaz. Zira mantık devre dışı olmuştur artık. Bazı eğitimciler buna ‘sürüngen beynin devreye girmesi’ demektedirler.

Ölüm için hiç şüphesiz ecelin gelmesi gerekmektedir. Eceli gelmeden hiçbir yiğit ölmez. Misafir gelince onu karşılar ve onunla birlikte eve girersin. Ecel gelince yıkılır, evden gidersin. Zira ecele karşı konulmaz.

Her türlü hatayı ve günahı işleyip ‘sen kalbime bak, benim kalbim temiz’ diyerek kirli kalbini gösterenler unutmamalıdır ki direksiz bina olmadığı gibi, ibadetsiz ve namazsız tam Müslümanlık olmaz.

KÖTÜ İNSAN

Dikkat edilirse, her kes üzerine bir şey giyer; fakat akıllı ve bilgili insan hıl'at ile değil, aslında değerlidir (299). Bilgisiz adamın düşmanı kendi bildiği ve yaptığıdır; başka düşmanı olmasa bile, bu ikisinin gailesi kâfidir (318). Ne kadar yaşarsa - yaşasın, bu iyi insan ihtiyarlamaz; ne kadar uğraşılırsa-uğraşılsın, kötü insan ıslâh edilmez (347). Yusuf Has Hacib