Sınır kapısında ‘tır’ kuyruğu

BAİB Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, “Sınır kapısında 2 bin 500 ila 3 bine yakın tırımız bekliyor. Tırlarımız Avrupa’ya geçmek için orada bulunuyor. Şu an bu geçiş için tüm bakanlıklarımız devrede. Bizler açısından bu geçişin gerçekleşmemesi çok ciddi sıkıntılar doğruyor” dedi.

Zehra Tekeci/İrem Güneybaz

İhracatta ilk ortak pazara giriş noktası olan Bulgaristan'a girişte büyük sorunlar yaşandığına dile getiren BAİB Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, beş gündür sınır kapısında bekleyen 3 bine yakın tır içerisindeki ürünleri zarar görmesi durumunda ciddi sıkıntılar yaşanabileceğine dikkati çekti. Türkiye’den Avrupa ülkelerine ihraç edilen ürünlerin analiz edildiği Bulgaristan’daki laboratuvarın kapalı olması nedeniyle Türk TIR'ları 5 gündür Kapıkule Sınır Kapısı’nda bekliyor. Ürünlerin çürüme ve çöpe atılma tehlikesi bulunuyor.

“PROBLEMLER BİZE YANSIDI”

Konuya ilişkin Lider Medya’ya özel açıklamalarda bulunan, Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı (BAİB) Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, son dönemde Bulgaristan’da yaşanan sıkıntıların sektöre ciddi şekilde yansıdığını söyledi. Çavuşoğlu, “Şu anda yaklaşık beş günü geçen bir süreçte Bulgaristan ve Kapıkule Sınır Kapısı’nda yaş sebze-meyve ve süt ürünleri gibi tahıl ve tarım ürünleri durdurulmuş durumda. Bulgaristan’ın kendi içinde yaşadığı problemler nedeniyle kapılar kapalı. Sınır kapısında 2 bin 500 ila 3 bine yakın tırımız bekliyor. Bulgaristan problemlerini bize yansıtmış durumda” diye konuştu.

“ÜRÜNLERİN RAF ÖMRÜ GEÇİYOR”

Tırların Avrupa’ya geçmek üzere beklediğini belirten Çavuşoğlu, “Tırlarımız Avrupa’ya geçmek için orada bulunuyor. Şu an bu geçiş için tüm bakanlıklarımız devrede. Bu hattın açılması için mücadele ediliyor. Bizler açısından bu geçişin gerçekleşmemesi çok ciddi sıkıntılar doğruyor. Hiçbir aracımız geçiş sağlayamadı. Ürünlerin raf ömrü geçiyor. Bu nedenle bize ceza kesilebilir. Marketlerle yaptığımız anlaşmalar sıkıntıya girdi. Bu konuda hem birliğimiz hem de tüm kurumla mücadele ediyoruz ama henüz sonuç alamadık” ifadelerini kullandı.

“YÜZDE 5’LİK ARTIŞ YAŞANDI”

Çavuşoğlu, bu hafta açıklanan ihracat rakamlarına da değindi. 7 aylık ihracat rakamlarının 1 milyar 540 milyon doları bulduğunu ifade eden Çavuşoğlu, “Geçen yıla göre yüzde 5’lik bir artış söz konusu. Bu artış bizi çok tatmin etmiyor. Çünkü bu yıl yüzde 20’lik bir artış hedefliyorduk. Ancak çevre ülkelerde yaşanan sıkıntılar ve temmuz ayındaki uzun tatiller ihracatımızda duraklama yaşattı.  Bundan sonra inşallah daha hızlı bir ivme yakalamayı düşünüyoruz” diye konuştu.

Çavuşoğlu, son elde edilen verilere ilişkin ise “Bölgemiz bazında değerlendirdiğimizde yaş sebze ve meyve ihracatı ilk sırada hemen ardından ağaç ve orman ürünleri geliyor. Ülke bazında ilk 7 ayda ilk sırada Almanya, ikinci sırada Çin üçüncü sırada Rusya yer aldı. Burada sevindirici olan şubat ayında başlayan savaş nedeniyle Rusya’da yüzde 50’nin üzerinde yaşadığımız kaybın şimdi 13-14 bandına düşmesi” dedi.

“GIDA KRİZİNDEN ÇIKIŞ SAĞLANACAK”

Öte yandan Çavuşoğlu, Türkiye’nin öncülüğünde oluşturulan tahıl koridoruna yönelik açıklamalarda da bulundu. Çavuşoğlu, tahıl koridorunun dünyada gıda krizi yaşama riskiyle karşı karşıya kalan ülkeler için büyük bir adım olduğunu vurgulayarak, “Tahıl koridoru ülkemiz ve dünya açısında çok ciddi bir gelişme. Belki ülkemiz diğer ülkeler kadar etkilenmiyordu fakat bazı ülkelerde gıda kıtlığına doğru gidiliyordu. Şimdi gemiler hareket etmeye başladı. Gerçekten çok sevindirici bir gelişme. Birçok ülkenin gıda krizinden çıkışı sağlanacak” değerlendirmesinde bulundu.

FİYATLANMALAR DA DÜŞÜŞ YAŞANABİLİR

Tahıl koridorunun fiyatlandırmalar üzerinde de etki gösterebileceğini dile getiren Çavuşoğlu, şunları kaydetti: “Bu koridor fiyatlandırmalar anlamında biraz durgunluk sağlayacak. Hem Ukrayna hem de giden ülkeler açısından olumlu neticeler ortaya koyacak. Fiyatlarda çok büyük bir düşüş yaşanacağını düşünmüyoruz ancak belirli bir seviyede durdurulabileceğine inanıyorum. İnşallah yükseliş yaşamayız.”