ŞİMDİ NE OLACAK?

Türkiye’de hatta Avrupa’da son 4-5 güne damga vuran olay, Antalyaspor’un İsrailli futbolcusu Sagiv Jehezkel’in tartışma yaratan gol sevinci oldu. İsrailli’nin hareketi için ‘doğru yaptı’ diyene rastlamadım. Ancak Antalyaspor Kulübü’nün izlediği yolu yanlış bulanların sayısı oldukça fazla, özellikle tribünlere bakıldığında bunu net bir şekilde görebiliyoruz.

Olan oldu, yaşanan yaşandı. Futbolcu, ülkeden ayrıldı. Bundan sonrası için herkeste bir merak mevcut.

Türkiye Futbol Federasyonu’nun bilgi bankasına baktığımızda Antalyaspor’un henüz futbolcunun sözleşmesini fesih etmediğini görebiliyoruz. Bir gelir elde etmeden sözleşme feshi yapmak isteyeceğini düşünmüyorum. Zaten sezon başında yapılan bu transfer için halen İsrail kulübüne borç bulunuyor. Yaklaşık yarısının ödenmediği bonservisi için karşılıklı bir anlaşma da çıkabilir.

Öyle ki Jehezkel'in eski hocası olan Hapoel Beer Sheva’nın Teknik Direktörü Elyaniv Barda, İsrailli’yi kadrosunda görmek istediğini, ancak Antalyaspor’un alacağı kararın beklendiğini resmi olarak açıkladı. Bu arada şunu söylemekte fayda var; Başkan Sinan Boztepe, “Kadro dışı bıraktık, sözleşmesini de fesih edeceğiz” dese de İsrailli’ye bu konuda resmi bir tebliğ söz konusu değil.

Tüm bunların ışığında baktığımızda Jehezkel, muhtemelen sezonun ikinci yarısını kiralık olarak başka bir takımda geçirecek ya da yukarıda belirttiğim gibi borçların silinmesi karşılığında bonservisi yeniden Hapoel Beer Sheva alacak. İsrail’de futbolcuya Maccabi Tel Aviv de talip oldu. Bir sezonda hem Sheva hem de Antalyaspor adına oynadığı için ya eski takımı Sheva’ya dönecek ya da FIFA'nın özel izniyle Tel Aviv veya üçüncü farklı takımın formasını giyecek.

Aslında bu konuda FIFA'nın vereceği karar, gelecek adına bize ipucu olabilir. Eğer FIFA 3’üncü takım için ışık yakarsa anlarız ki Jehezkel'i mağdur olarak görüyor.

Antalyaspor’un yapacağı savunmanın, “Ben kadro dışı bırakmadım, sınır dışı da edilmedi. Hem propaganda yaptı hem de kendi tercihiyle ülkeyi terk etti. Mağdur olan benim” şeklinde olacağını düşünüyorum.

Kırmızı-Beyazlıların bu anlamda bir taktik uyguladığını ve elini güçlendirdiğini söyleyebiliriz. Ancak Başkan Sinan Boztepe'nin “Kadro dışı bıraktık, sözleşmesini de fesih edeceğiz” sözlerini UEFA, Jehezkel lehine delil olarak kabul eder mi, bundan emin değilim. Açıkçası söz konusu açıklamalar olmasa işler çok daha kolay olabilirdi.

Kulüp kendisinden çok emin. Bir ceza almadan bu olayı atlatmak için hukuk departmanıyla çok titiz bir çalışma ortaya koyuluyor. Sonucu sadece Türkiye ve İsrail’de değil, tüm dünya takip edecektir.

Bu noktada UEFA ve gerekirse CAS’ın kararı belirleyici olacak. Kağıt üzerinde Antalyaspor’un haklı çıkması muhtemel, ancak yukarıda belirttiğim gibi yapılan sert açıklamalar, Avrupa nezdinde nasıl bir karşılık alacak, bunu beklemeden bilemeyeceğiz.