ŞİLİ MODELİ AKLINIZA YENİ Mİ GELDİ BEYİM?

Biz Türkler’in aklı çok çalışır ama fırıldaklığa. Biz Türkler’in aklı tüm milletlerden daha iyi iyi çalışır. Biz Türkler’in aklı pratik zeka doludur. Amma biz Türkler’in aklına her şey hep sonradan gelir. Bir Türk milleti olarak “GÖÇ YOLDA DÜZELİR” mantığı ile hayata bakarız. Ne kadar musibet gelirse de hep bu düşüncemizden dolayı gelir. Bunun yüzünden de çok şeyler kaybederiz.


Türkiye’nin 100 Yılı’ndaki DEPREM ile yaşanan ASRIN FELAKETİ’nden sonrada bunun böyle olduğu ortaya çıktı. 50 bine yakın CANIMIZI kaybettikten sonra aklımız başımıza geldi! Bir çok yerel idarede olduğu gibi ANTALYA’MIZDAKİ belediyelerinde aklı başına geldi! Büyükşehir Belediyesi Sözcüsü Cem Oğuz, kenette 450 bin 429 yapı stoku olduğunu açıklamıştı.

Yapı kullanım belgesi verilen 323 bin 564 bina varmış. Bunun da yüzde 12’si de 50 yılın üzerindeki binalarmış! Şehirdeki binaların yarısı ise 15-30 yılın üzerinde imiş. Yani Cem Oğuz’a göre DİĞER BİNALARIN hepsi RİSKLİ. Zemini sorunlu yani ANTAKYA gibi Konyaaltı ilçesinin Hurma ve Sarısu mahalleleri güvenli imiş!

Bana çok inandırıcı gelmese de burada FORE KAZIK TEMEL uygulaması yapılıyor 2000 yılından beri. 18 metre zemine inildiği için “SAĞLAM” deniyor. Bu işin uzmanı değilim amma ya Konyaaltı’nın diğer bölgeleri? Belediye Başkanı SEMİH ESEN bir açıklama yapmıştı, “FORE KAZIK TEMELİ zorunlu hale getireceğiz” diye!

Sert girmişti soyadı gibi ESMİŞ, yetmemiş GÜRLEMİŞ’ti Başkan, “Tüm binaları kontrol edeceğiz. KOLONLARI KESİLMİŞLERE YIKIAM KARARI VERECEĞİZ” demişti. Başkan ESEN kendini biraz daha zorlamış “BABAM MEZARDAN KALKSA geri adım atmam. KENDİ EVİM de dahil YIKILMASI gerekiyorsa YIKILSIN derim” demiş. Miş, mış!

Semih Esen şunun şurasında 2019’dan beri KONYAALTI BELEDİYE BAŞKANI. Amma uzun yılladır bu şehirde yaşıyor. Yahu Başkan, 2000 yılından beri FORE KAZIK uygulaması var. Hem de SARISU ve HURMA’DA da zorunlu zaten.

Neyse dedim ya, “Aklımız sonradan geliyor” diye. Sanırım Başkanın aklına da yeni gelmiş. Ama olacak. Zaten bu ilk dönemini STAJ sayarız, ikinci döneminde ÖĞRENİR.

Gelelim Muratpaşa Belediye Başkanı ÜMİT UYSAL’a. Ona ne desem az vallahi. Ama terbiyemi bozmadan usulünce yaptığı DEPREK ATAKLARINA cevap vereyim!

Başkan Uysal 10 yıla yakın süredir Muratpaşa Belediye Başkanı olduğunu UNUTMUŞ sanırım. Şehrin 520 bini aşkın nüfusunun yaşadığı ilçenin merkezini oluşturan bölgelerdeki binaların çoğunluğu 3-50 yaş aralığında.  Çünkü çoğunluğu 1998 önce yapılmış ve RİSKLİ konumda! LARA bölgesi bir nebze YENİ binalarla donatılmış durumda.

ASRIN FELAKETİ ile uyanan UYSAL, apar topar MECLİS kararı alarak PERDE BETON uygulamasını ZORUNLU hale getirmişler. Yeni yapılacak binalarda UYGULANACAK! Bu sistemin adı ŞİLİ MODELİ imiş. Şöyle bir araştırdım bu modeli ve yıllardır uygulanan bir sistemmiş binalarda. Yeni değil yani. 1960’lı yıllardan beri uygulanıyormuş ŞİLİ’DE.



Türkiye ise bu sistem 1999 MARMARA DEPREMİ’nden sonra bir çok binada tatbik edilmiş. Romanya, Nikaragua ve Venuzuela’da da kullanılmış. Ama bizim başkanın AKLINA YENİ GELMİŞ! Sayın Uysal; “Allah aşkına siz kaç yıldır bu ilçenin başkanısınız? İkinci döneminiz bitmek üzereyken mi AKLINIZ BAŞINIZA geldi de ŞİLİ MODELİNİ uyguluyorsunuz?”

Demek ki 9 yılınız Muratpaşa’da BOŞA GEÇMİŞ! Laf üreteceğinize böylesine bir HAYATİ konuya bakıp, uzmanlardan görüş alarak KARAR alsaydınız da sizi ALKIŞLASAYDIK!

Ama yok sizin derdiniz ÜZÜM YEMEK değil BAĞCI ile kavga etmek. Baksanıza karara katılmayan AK Partili üyeleri SUÇLAMANIZ buna delalettir. Artık hangi partiden olursa olsun laf üretmek yerine BAŞTAN bu önemli işler AKLINIZA GELSİN. Gelsin de DEPREM bunca insanın CANINA mal olmasın.

İKİ İYİ HABER

Son zamanlarda güzel haberler almayı o kadar özlemişiz ki. Dün iki güzel haber birden geldi. Azda olsa geleceğe umutla bakmamıza vesile oldu. Zaten UMUT FAKİRİN EKMEĞİ! Antalya’nın 2023 Şubat ayı ihracatı 2022 Şubat ayına göre yüzde 15 artışla 192 milyon dolara yükselmiş. Yine İHRACATIN gözdesi TARIM olmuş!

Öyle ki ihracatın yüzde 65’ini oluşturan TARIM alanındaki ihracat yüzde 30 artışla 124 milyon dolara ulaştı. Ne güzel. Hem de “Yok oluyor” dediğimiz TARIM yüzümüzü güldürdü! Diğer güzel haber ise TURİZMDEN geldi. 1 Ocak-28 Şubat arasında hava yoluyla gelen turist sayısı 450 bin 283 oldu. Bu rakam, tüm zamanların en iyi başlangıcı olarak tarihe geçti.

Geçen yılı 13.5 milyona yakın turistle kapatan Antalya, 2023 yılına da hızlı bir giriş yapmış oldu. Çünkü geçen aynı dönem 288 bin 990 turist gelmişti. İnşallah artış daha da devam eder. Ülke olarak hem böyle GÜZEL haberlere hem de DÖVİZ girdisine bu yıl eskisinden daha çok çok İHTİYACIMIZ var.