Silahlı saldırı davasının ilk duruşması görüldü

İYİ Parti Manavgat eski İlçe Başkanı Hüseyin Ergen’e yönelik düzenlenen silahlı saldırıya ilişkin görülen davanın ilk duruşmasında sanıklardan İYİ Parti eski GİK Üyesi Ayşen Kurt’un eşi Yahya Kurt dahil tüm tutuklu sanıkların adli kontrol şartı ve yurt dışına çıkış yasağıyla tutuksuz yargılanmalarına karar verildi.

İYİ Parti Manavgat eski İlçe Başkanı Hüseyin Ergen‘e (35) yönelik 31 Ocak 2024 tarihinde düzenlenen silahlı saldırıya ilişkin davanın ilk duruşması geçtiğimiz cuma günü Manavgat 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya müşteki Hüseyin Ergen, sanıklar ve taraf vekilleri ile tarafların yakınlarından oluşan kalabalık bir grup katıldı. Bilindiği üzere 31 Ocak 2024 tarihinde Hüseyin Ergen’e evinin önünde silahlı saldırı düzenlenmiş ve Ergen iki bacağından yaralanmıştı. Olay nedeniyle yürütülen soruşturmada o döne İYİ Parti Genel İdare Kurulu Üyesi olan daha sonra görevinden istifa eden Ayşen Kurt’un (40) eşi Yahya Kurt (79) tutuklanmıştı. Ayrıca dosyada şüpheli olarak bulunan Ahmet Çelik(41), Furkan Enes Derinçay(29), Yusuf Akbaş(31), Ergün Göreayı(24) ve Selahattin Oğuz(47) da tutuklanmış, şüpheli Ayşen Kurt ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. Geçtiğimiz aylarda Manavgat Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından şüpheliler hakkında tasarlayarak kasten adam öldürmeye teşebbüs suçlaması iddianame düzenlenmiş ve Manavgat 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açılmıştı.


TUTUKLANMASINI TALEP ETTİLER

Davanın ilk duruşması 19 Temmuz 2024 Cuma günü gerçekleşti. Saat 09.00’da başlayan duruşma akşam saat 20.30’da sona erdi. Duruşmada hazır bunlar Hüseyin Ergen sanıklardan şikayetçi olduğunu söyleyerek katılma talebinde bulundu. Hüseyin Ergen’in vekilleri ise Yahya Kurt ve Ayşen Kurt’un aynı suçtan yargılandıklarını Yahya Kurt’un tutuklu olmasına karşın Ayşen Kurt’un tutuklanmadığını belirterek Ayşen Kurt’un da tutuklanmasını talep ettiler.


SANIKLARIN İFADELERİ

Silahlı saldırıyı gerçekleştiren Selahattin Oğuz, Hüseyin Ergen’le trafikte tartıştıklarını Ergen’in kendisine hakaret ettiğini bu sebeple Ergen’i korkutmak amacıyla söz konusu fiili gerçekleştirdiğini Ergen’in kaçarak aracının arkasına geçtiğini, bagajından silah çıkaracağını düşündüğü için kendisini korumak amacıyla ateş ettiğini, kimseden talimat almadığını, öldürmek kastıyla hareket etmediğini beyan etti.

İddianamede Yahya Kurt’tan talimat alarak olayı organize ettiği iddia edilen Ahmet Çelik ifadesinde Yahya Kurt’un kendisinden Hüseyin Ergen’i uyarması ve dövmesini istediğini kendisinin de Selahattin Oğuz’a bu şekilde talimat verdiğini ancak ani bir refleksle Selahattin Oğuz’un silah kullandığını Hüseyin Ergen’i öldürmek amacıyla hareket etmediklerini ifade etti.

İddianamede Ahmet Çelik’le birlikte organizatör olarak adı geçen Furkan Enes Derinçay ve Yusuf Akbaş ise ifadelerini kendilerinin arkadaşları olan Ahmet Çelik’i üç defa şahsi araçları ile istediği yere bıraktıklarını, arkadaşlarını istedikleri yere götürmek dışında bir şey yapmadıklarını, suçsuz olduklarını ve haksız yere aylardır tutuklu olduklarını tahliyelerini ve beraatlerini talep ettiler.

Yahya Kurt ise sanıklardan sadece Ahmet Çelik’i tanıdığını, Ahmet Çelik’e Hüseyin Ergen’in öldürülmesi veya yaralanması yönünde bir talimatının olmadığını, kendisinden para alabilmek için iftira edildiğini, herhangi bir suç işlemediğini ifade etti. Ayrıca Yahya Kurt cezaevi koşullarının sağlığını da olumsuz etkilediğini dile getirerek tahliyesini ve beraatını talep etti. Ayşen Kurt da diğer sanıkları tanımadığını ve herhangi bir suç işlemediğini söyleyerek beraat talebinde bulundu.

SANIKLAR TUTUKSUZ YARGILANACAK

Tüm sanıkların beyanları alındıktan sonra sanık vekilleri söz alarak savunmalarını sundular. Savunmalardan sonra savcılık tarafından tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamı ve sanık Ayşen Kurt’un tutuklanması talep edildi. Mahkemece verilen aranın ardından savcılığın talebi reddedilerek adli kontrol şartı ve yurt dışına çıkış yasağıyla tutuklu sanıkların tamamının tutuksuz yargılanmasına karar verildi. Duruşma 9 Aralık 2024 tarihine ertelendi.