ŞİFALI SUYA YOĞUN İLGİ
Türkiye'de kavurucu yaz sıcakları etkisini gösterirken, Antalya'nın Demre ilçesinde, ilçe sakinleri ve tatilciler, yaz, kış 12- 13 derece civarındaki şifalı olduğuna inanılan suya girerek serinliyor.
Türkiye'de kavurucu yaz sıcakları etkisini gösterirken, Antalya'nın Demre ilçesinde, ilçe sakinleri ve tatilciler, yaz, kış 12- 13 derece civarındaki şifalı olduğuna inanılan suya girerek serinliyor.
Demre'ye gelenler, ilçenin dünyaca ünlü Kekova'ya açılan kapısı Çayağzı Limanı yolunun sağından ve solundan fışkıran buz gibi kükürtlü suyla karşılaşıyor. Yolun sağında ve solunda bir küçük çay ile dere akıyor. Suyun sıcaklığı yaz- kış 12- 13 derece civarında. Demreliler ve Demre'ye tatile gelenler, sıcaktan bunalınca, denizden çıkınca, tarlada çalışıp terleyince iki soğuk su kaynağına geliyor. Kükürtlü su, Türkiye'nin şifalı sular kataloğunda da yer alıyor. Buz gibi suya girerek serinleyenler, yine aynı bölgedeki tarihi taş havuzlara da girerek, soğuk suyun keyfini çıkarıyor. Ancak soğuk suda ve özellikle taş havuzlarda birkaç dakikadan fazla kalmak olanaksız. İnsanı hemen titretmeye başlayan su özellikle ikindi saatlerine doğru yerli ve yabancı birçok kişinin akınına uğruyor. Asıl büyük akarsuyun aktığı iki noktada Demre Belediyesi'nin yaptığı tesisler, sıcak günlerde özellikle de hafta sonları dolup, taşıyor.
‘BİRÇOK HASTALIĞA İYİ GELİYOR’
Soğuk suya girenlerin vücudu dinleniyor ve kas ağrıları gidiyor. Sudan çıkıldığı zaman duş alınmadığı takdirde, vücut 4-5 saat serin ve rahat olarak kalabiliyor. Suyun ayrıca birçok hastalığa da iyi geldiğine inanılıyor. Güneş yanıklarını, sinek ısırmalarından oluşan sivilceleri yok ettiği belirtilen suyun, mantar hastalıklarını da iyileştirdiği ifade ediliyor. 'Soğuk su' denilen yolun sağındaki su kaynağının yanındaki çamurun ise birçok cilt hastalığına iyi geldiği söyleniyor. Buraya gelenler çamur banyosu da yapıyor. Çamur banyosunun cildi güzelleştirdiğine inanılıyor. Yolun sağındaki Demre- Kaş D400 karayolunun altındaki ana su kaynağında ise bin yıllık Bizanslılardan kalan dar ve derin bir havuz var. Özellikle çocuklar ve gençler, buradaki havuza atlayarak şoklama yapıyor.
‘SERİNLEMEK HARİKA OLDU’
Yolun solunda ise 'Burguç' adı verilen bir kayadan fışkıran şifalı sular bulunuyor. Burada da aynı şekilde düzenleme yapılan suyun, açken içildiği zaman bağırsakları temizlediği, mide hastalıklarına iyi geldiği biliniyor. Soğuk sudan çıkanlar, geceleri rahat biçimde uyuyabiliyor. Soğuk suya giren Kürşat Uysal, "Bulunduğumuz yerdeki bu su gayet soğuk. Serinlemek amacıyla geliyoruz. Bizim için yaz günlerinde çok iyi oluyor. Sabah saatlerinde gelirsek, bağırsak sistemine çok iyi geldiği söyleniyor. Gündüz de güneş yanıklarına iyi geldiği söyleniyor. Hepiniz gelin, suyu görün" dedi. Füsun Şahin, "Antalya'dan geldim. Müthiş bir sıcak günün ardından böylesi müthiş bir suda serinlemek harika oldu. Herkese tavsiye ediyorum" diye konuştu. Nilgün Kıray da "Dışarıda 35 derece sıcaklık var. Ama bu suya girdiğiniz zaman rahatlıyorsunuz. Dışarıdaki sıcaklığı asla hissetmiyorsunuz. Bütün vücut yorgunluğunuzu suya bırakıp, dağıtıyorsunuz. Bu suya gelip, girin" dedi.
DHA
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 14. Uluslararası Resort Turizm Kongresi’nde Türkiye’nin turizm sektöründeki başarılarına ve geleceğe yönelik stratejilerine değindi. Antalya’da gerçekleşen kongrede, dijitalleşme ve yapay zekanın turizmdeki rolüne vurgu yapan Bakan Ersoy, bu teknolojilerin sektöre entegrasyonu için çeşitli projeler geliştirdiklerini söyledi.
14. Uluslararası Resort Turizm Kongresi’nin tanıtım toplantısında konuşan AKTOB Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Kaşif Kavaloğlu, turizmin Türkiye’nin ‘bacasız sanayisi’ olarak ekonomide önemli bir yer tuttuğunu belirterek, 20-21 Kasım’da düzenlenecek kongreye 2 binin üzerinde katılım olacağını açıkladı.
Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Hakan Saatçioğlu, kente 10 aylık dönemde geçen yıla göre 1 milyon 200 bin daha fazla turist geldiğini belirterek, ''Antalya için belirlediğimiz 17 milyon turist hedefine adım adım ilerliyoruz'' dedi.
Turizmin başkenti Antalya’nın Kadriye Plajı’nda gün doğumu, fotoğraf karelerine yansıdı. O anlara şahit olanları eşsiz manzara mest etti.
Antalya’ya bu yıl 10 ayda gelen turist sayısı, 16 milyon 131 bin 847'e ulaştı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Rekorlarla dolu bir yılı geride bırakırken ülkemiz turizminin göz bebeği Antalya’mız yükselişini sürdürüyor” dedi.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, gelecek yıl turizmde pazar çeşitliliğini artırmaya devam edeceklerini belirterek, “Bizim için önemli olan sadece yolcu sayısını artırmak değil farklı ülkelerden, farklı ürünlere yolcu getirmek” dedi.
Geçen yıl yabancı turist sayısında rekor kıran Antalya’da 2025 için yurt içi ve yurt dışından gelen rezervasyonlarda hareketlilik başladı.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Yıl sonu ziyaretçi hedefi 61 milyon olarak revize edeceğiz” dedi.
Akdeniz ve Ege'ye gelen turistlerin yeni rotasının Denizli Pamukkale'de başlayan balon turları olduğunu söyleyen Antalyalı turizmci Recep Yavuz, günübirlik turlarla turistlerin bu deneyimi tercih etmeye başladığını söyledi. Pamukkale'nin bu etkisinin çevre illere de yayıldığını söyleyen Yavuz, Burdur'un Yeşilova ilçesindeki Salda Gölü'nde de ilk uçuş denemelerinin başladığını belirtti.
Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Hakan Saatçioğlu, Antalya’ya gelen yabancı turist sayısının 15 milyona ulaştığını duyurdu.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz