ŞİDDET MAĞDURU ‘KADES’E SIĞINDI

Aile içi ve kadına yönelik şiddetle mücadelede önemli bir unsur olan KADES uygulaması bir kadına şiddet olayının daha önüne geçti. Antalya’da meydana gelen olayda eşi N.P. tarafından tehdit edildiği iddiası üzerine KADES uygulaması butonuna basan S.S.P. isimli kadın, polislerin 5 dakika gibi kısa bir sürede olay yerine ulaşmasıyla zarar görmeden kurtarıldı. Suç aletiyle birlikte yakalanan N.P. isimli şüpheli ise emniyetteki işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.

Olay, geçtiğimiz cuma günü saat 01.30 sıralarında Muratpaşa İlçesi Yıldız Mahallesi’nde meydana geldi.  Edinilen bilgiye göre, eşi tarafından kesici aletle tehdit edilen S.S.P. isimli kadının Kadın Destek Uygulaması’nı (KADES) kullanarak yardım istediği yönündeki ihbarı değerlendiren Muratpaşa İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı ekipler ihbar üzerine 5 dakika gibi kısa bir sürede olay yerine gitti. Şüpheli N.P. isimli şahıs olay yerinde suç aleti ile yakalanarak gerekli işlemleri yapılmak üzere Aile içi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Büro Amirliği’ne götürüldü.

Şüpheli N.P.’nin ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldığı öğrenildi.

KADES KADINLARIN GÜVENCESİ

KADES uygulaması kullanıma başlandığı günden bu yana ciddi bir şekilde aile içi ve kadına şiddetin önüne geçti. KADES hakkında güncel istatistikleri açıklayan İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı aile içi ve kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda ciddi bir çaba ve teyakkuz halinde olduklarını dile getirdi.  Çataklı, “Aile içi ve kadına karşı şiddet olaylarında mayıs ayında ne yazık ki 19 kadın yaşamını yitirmiştir. Bu konuda pek çok tedbir alıyoruz, hemen her gün yeni önlemlerin peşinde koşuyoruz, kurumlar arası istişarelerimizi sürekli arttırıyoruz. Bu adımlardan en önemlilerinden birisi olan ve bir panik butonu olarak işlev gören, sadece kadınlarımızın kullanabildiği Kadın Destek Uygulaması (KADES) şu ana kadar 2 milyon 308 bin 296 kişi indirmiş olup, uygulama ile bugüne kadar 142 bin 961 ihbar alınmıştır. 1000 kelepçe izleme kapasiteli elektronik kelepçe izleme merkezimiz tarafından bugüne kadar 230 vakanın takibi yapılmış olup halen 201 vakanın takibi devam etmektedir. Bugüne kadar elektronik kelepçe tedbir kararı verilerek takibi yapılan vakalarda kadın cinayeti meydana gelmemiştir” diye konuştu.