SICAKLARA DİKKAT! GÜNEŞ ÇARPABİLİR

Doktor Muhammed Esad Tatoğlu, “Güneş çarpmaları kesinlikle riske atılmaması gereken bir durum. Semptomlar görmezden gelinirse bilinç kaybına neden olabilir. Kalp krizini tetikleyebilir. Hatta komaya kadar götürebilir. Güneş çarpması belirtisi gösteren ve kronik rahatsızlığı olan vatandaşlarımızın hemen hastanelere başvurmasını öneriyoruz” dedi.

ZEHRA TEKECİ/İREM GÜNEYBAZ

Hava sıcaklıklarının hızla yükseldiği Antalya’da, vatandaşlar günün çoğunluğunu sokakta ya da sahilde geçiriyor. Uzmanlar ise gündüz saatlerinde dışarıda vakit geçiren vatandaşları ölüm riski ile karşı karşıya getirebilecek kadar tehlikeli olan güneş çarpmalarına karşı uyarıyor.

AŞIRI SIVI KAYBI GÜNEŞ ÇARPMASINA NEDEN OLUYOR

Konuya ilişkin Lider Medya’ya açıklamalarda bulunan özel bir hastanenin Başhekimi Muhammed Esad Tatoğlu, yaz aylarının başlamasıyla vatandaşların güneş ışınlarında daha çok maruz kaldıkları bir döneme girildiğini söyledi.

Güneş ışınlarına uzun süre maruz kalmanın çeşitli rahatsızlıklara yol açabileceğini ifade eden Tatoğlu, “Güneşe çok maruz kalmak vücutta aşırı sıvı kaybına neden olabilir. Güneş çarpması dediğimiz bu durumlarda hastalarımızda tansiyon düşüklüğü, ateş, bitkinlik, halsizlik yaşanabilir” dedi.

SAAT 11.00-14.00 ARASI GÜNEŞE ÇIKILMAMALI

Vatandaşların 2 saatten fazla güneşe maruz kalmamalarını söyleyen Tatoğlu, “Saat 11.00 ila 14.00 arasında dışarıda çok fazla vakit geçirmemeye dikkat edilmeli. Yaz aylarında tatile gelen vatandaşlarımızda dışarıda bulunuldukları sürece şapka, güneş gözlüğü ve şemsiye kullanılabilir. Güneşlenmek için ikindi zamanlarını tercih etmeliler. Dışarıda çalışmak zorunda olan vatandaşlarımız ise yanlarına bol bol su almalı, susuz kalmamaya dikkat etmeliler” şeklinde konuştu.

Tatoğlu bu gibi belirtiler hissedildiğinde vatandaşların görmezden gelmemesi gerektiğini vurgulayarak, “Bu gibi durumlarda sessiz, sakin ve havadar bir alana geçilmelidir. Uygun bir ortam ise kıyafetlerin çıkarılmasını tavsiye ediyoruz. Tuzlu ayran ve soda tüketilebilir. Ateş varsa boyun ve ense kısımlarına buz uygulanabilir. Eğer hasta tüm bu uygulamalardan fayda görmediyse ve kronik bir rahatsızlığı varsa hemen en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır” diye konuştu.

“KOMAYA NEDEN OLABİLİR”

Kronik rahatsızlığı olan vatandaşların bu konuda ayrıca hassasiyet göstermesi gerektiğinin altını çizen Tatoğlu, şunları kaydetti:

“Kronik rahatsızlığı olan belli bir yaşın üzerindeki vatandaşlar güneş çarpmalarına karşı çok dikkatli olmalıdır. Güneş çarpmaları kesinlikle riske atılmaması gereken bir durum. Semptomlar görülür ve es geçilirse bilinç kaybına neden olabilir. Kalp krizini tetikleyebilir. Hatta komaya kadar götürebilir. Güneş çarpması belirtisi gösteren ve kronik rahatsızlığı olan vatandaşlarımızın hemen hastanelere başvurmasını öneriyoruz” ifadelerini kullandı.