SICAK HAVAYLA FİYATLAR DÜŞTÜ

Havaların giderek ısınmasıyla birlikte yaş meyve ve sebze sektöründe fiyatlar düşmeye başladı. Haftalardır fiyatları yüksek seyreden domates ve kabak düşüşe geçerken fiyatlar pazarlara henüz yansımadı.

Fatma ARSLAN, Özge TOPTAŞ

Antalya’da mevsim sıcaklıklarının normal seviyeye dönmesi ile birlikte gelen bahar havası sebze ve meyve fiyatlarında etkisini göstermeye başladı. Uzun süredir fiyat yüksekliği ile gündeme gelen domates ve kabak fiyatları düşerken, biber çeşitlerinde fiyatlar değişmedi. Konuya ilişkin Lider Medya’ya açıklamalarda bulunan Antalya Toptancı Hal Yaş Sebze Meyve Komisyoncular Dernek Başkanı Hasan Ali Yılmaz, havaların ısınmasıyla sebze ve meyve fiyatlarında düşüş görüldüğünü bildirdi.

“BİR İLK YAŞANACAK”

Önceki yıllarda ocak, şubat ve mart aylarına nazaran en yüksek fiyatların nisan ayında görüldüğünü dile getiren Yılmaz, “Bu sene bir ilk yaşanacak. Önceden hal fiyatlarındaki en yüksek seviyeleri nisan ayında görürdük. Şu an ise önceki aylara oranla nisan fiyatları düşük seviyeye inmeye başladı” dedi. Sebze ve meyvede biber fiyatlarının yüksek olduğunu hatırlatan Yılmaz, domates ve kabak gibi sebzelerin fiyatlarında düşüş görüldüğünü söyledi.

KABAK 8 LİRAYA DÜŞTÜ

Yılmaz haldeki sebze ve meyve fiyatlarına ilişkin de bilgi vererek, “Domates fiyatları 15 ila 17 lira seviyesinde. İhraç edilen domateslerimiz 23 liraya kadar yükseliyor. Sivri biberimiz 25 lira civarında. Üç burun biberimiz 29, çarliston biberimiz 22 lira seviyesinde seyrediyor. Öte yandan patlıcan 20 liraya, kabak ise 8 liraya düştü” diye konuştu.

Mayıs ayı beklentisini yineleyen Yılmaz, “Bu sene dünyada olağanüstü durumlar yaşandı. Sebze ve meyvede, doğal gazda, petrolde artış olması çok normal. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde her sektör sorunlar yaşadı. İş yerleri kapandı, devletimiz vergi toplayamadı. Bu nedenle yüksek fiyatlar olsa da normal karşılamalıyız” diye konuştu.

Pazar esnafının açıklamalarına göre ise haldeki fiyat düşüşleri henüz pazarlara yansımadı.