SICAK HAVALAR İÇİN BESLENME ÖNERİLERİ

Sıcak havalarda bir şeyler yapmak oldukça zor geliyor değil mi? Belki de yemek hazırlamak ve yemek bile istemiyoruz ama itiraf etmek gerekirse sıcak havalar ile bu mücadelemizde bizim en büyük destekçimiz: Doğru beslenmek ve yeterli su tüketmektir.

***


Evden çıkar çıkmaz sıcak havanın yüzümüze vurmasıyla terlemeye başlıyoruz ve klima ile yeniden karşılaşana kadar bu durum sürüp gidiyor değil mi? Neredeyse sırılsıklam olup öyle eve dönüyoruz. Sizin de tahmin edebileceğiniz gibi terleme ile vücudumuzda ciddi miktarlarda sıvı kaybı oluyor ve biz bir şekilde bu kaybı yerine koymalıyız.

***

Evet, bazen susadığımızı hissetmiyoruz ya da su ihtiyacımızı çay-kahve gibi içeceklerle geçiştirmeye çalışıyoruz ancak vücudumuzun ‘suya’ ihtiyacı var. Özellikle yaz aylarında en azından günlük 2-2,5 L su tüketmemiz gerekir.

***

‘Neden çay ya da kahve suyun yerini tutmuyor peki?’ dediğinizi duyar gibiyim. Bunu basitçe şu şekilde açıklayabilirim: Çay ve kahve, suyu sevmez ve vücuttan sıvı atımını hızlandırırlar. Yani bu durumda suyun yerini tutmak şöyle dursun; tam tersine vücudun suya olan ihtiyacını arttırırlar.

Tamam, sıvı kaybımızı yerine koyduk. Peki, sıcak havalarda nasıl beslenilmeli? Öncelikle kızartma gibi pişirme yöntemlerindense haşlama, buharda pişirme, ızgara ya da fırında pişirme yöntemlerini tercih etmeliyiz. Yaz aylarında kızartma ürünler yüksek yağ içeriklerinden dolayı öncelikli tercihimiz olmamalı.

***

Yemeklerimizde ve salatalarımızda zeytinyağını tercih etmeliyiz. Sebze ve meyve tüketimimizi arttırmalıyız. Sebzeyi arttırmanın en kolay yolu salata yemek olabilir. Meyveyi ise ara öğünlerimizde tercih edebiliriz. Özellikle yaz aylarında vücudun sıvı-elektrolit dengesini koruyabilmek ve bağışıklık sistemimizi güçlü tutabilmek adına; yoğurt, kefir, ayran gibi alternatifleri günlük beslenmemize mutlaka eklemeliyiz.


***

Özellikle çocuklar için bu besinlerin oldukça kıymetli olduğunun altını çizmek isterim. Peki, süt ürünleri dışında protein almayacak mıyız? Tabii ki alacağız. Tavuk, yumurta, mevsim balıkları da protein desteği açısından günlük beslenmemizde oldukça değerlidir. Beyaz un ile yapılmış ekmek, börek gibi yiyecekler yerine tam tahıl ürünleri tercih etmeliyiz. Şerbetli tatlılar yerine sütlü ve az şekerli tatlıları tercih edebiliriz.

***

Toparlamak gerekirse ‘Yazın nasıl beslenmeliyiz?’ sorusunun cevabı bizi, ‘Akdeniz Diyetine’ götürüyor diyebilirim. Evet, bu yaz sıcakları bizi bir nevi yaşadığımız bölgenin temel beslenme kültürüne yönlendirmiş oluyor.

***

Antalya’mızın sıcağından kaçmaya çalışırken Akdeniz’imizin diyetine tutulduk. Çok da güzel oldu. Bu beslenme tarzını kış mevsiminde de devam ettirebilirsek, her şey yoluna girecek gibi sanki. Ne dersiniz?

SON SÖZ

Bu sıcaklarda ağaçların gölgesinden yürümeyi ve kendinize iyi gelmeyi unutmayın olur mu? Sağlıkla kalın.