SGK- SORU VE CEVAP

Soru: Prime esas kazanç tutarının eksik bildirildiğinin tespiti durumunda nasıl bir yaptırım uygulanacak? 

Sigortalıların prime esas kazançlarının herhangi bir nedenle 2024/ Ocak- Aralık döneminde SGK’ya bildirilmediğinin veya eksik bildirdiğinin tespit edilmesi halinde, yararlanılan asgari ücret  desteği gecikme cezası ve gecikme zammıyla birlikte geri alınacak ve bu işyerleri asgari ücret  desteğinden kalan süreler için de yararlanamayacaktır. 

Ancak, ilgili ayda 2024/ Ocak- Aralık dönemine ait aylık brüt asgari ücretin onda birini (2.000,25 TL) geçmeyecek tutarda eksik prime esas kazanç bildirimi yapıldığının Tespiti durumunda, SGK tarafından yapılacak ihtar üzerine on beş günlük süre içinde söz konusu eksikliği gideren işyerleri asgari ücret desteğinden yararlanmaya devam edebileceklerdir. 

Denetim ve kontrolle görevli memurlarca yapılan soruşturma ve incelemelerde; çalıştırılan kişilerin sigortalı olarak bildirilmediği (kayıt dışı istihdam) veya bildirilen sigortalının fiilen çalıştırılmadığı (sahte sigortalılık) durumlarının tespit edilmesi halinde de asgari ücret desteğinden yararlanılamayacaktır.  

Soru: Muhtasar ve prim hizmet beyannamesinin/Aylık prim ve hizmet belgesinin yasal süresi dışında verilmesi durumunda destekten yararlanılabilecek mi? 

SGK’da gerek 2024 yılından önce, gerekse 2024 yılında tescil edilmiş işyerlerinde asgari ücret  desteğinden yararlanılabilmesi için 2024 yılının Ocak-Aralık dönemine ilişkin aylık prim ve  hizmet belgesinin/muhtasar ve prim hizmet beyannamesinin yasal süresi içinde SGK’ya  verilmesi gerekmekte olup, bildirgenin yasal süresi dışında verilmesi halinde o aya ilişkin asgari  ücret desteğinden yararlanılamayacaktır. 

Soru: SGK’ya borcu olan işyerleri asgari ücret desteğinden yararlanabilecek mi? 

Gerek 2024 yılı öncesinde, gerekse ilk defa 2024 yılında SGK’da tescil edilmiş olan işyerleri asgari  ücret desteğinden yararlanabilmeleri için hem 2024 yılının ilgili ayı için tahakkuk eden cari ay  prim borcunu yasal süresi içinde ödemesi, hem de geçmiş dönemlere ilişkin ödeme vadesi geçmiş  prim, idari para cezası ve gecikme cezası/gecikme zammı şeklinde bir borcunun bulunmaması veya borç varsa taksitlendirilmiş/yapılandırılmış olması gerekmektedir.  

Soru: Muvazaalı işlem durumunda nasıl bir işlem yapılacak? 

Mevcut bir işletmenin kapatılarak değişik bir ad ve unvan altında ya da yeni bir iş birimi olarak  açılması veya yönetim ve kontrolü elinde bulunduracak şekilde doğrudan veya dolaylı ortaklık  ilişkisi bulunan şirketler arasında istihdamın kaydırılması, şahıs işletmelerinde işletme  sahipliğinin değiştirilmesi gibi yöntemlere başvurularak asgari ücret desteğinden yararlanıldığının tespit edilmesi halinde, yararlanılan destek tutarı gecikme cezası ve gecikme  zammıyla birlikte geri alınacak ve bu işyerleri kalan süreler için de Destekten  yararlandırılmayacaktır. 

Soru: Ev hizmetlisi çalıştıran işverenler de asgari ücret desteğinden yararlanabilecek mi? 

5510 sayılı Kanunu’nun ek 9’uncu maddesi kapsamında ev hizmetlerinde 10 gün ve üzerinde sigortalı çalıştıran işverenler de, yukarıda diğer işverenler açısından belirtilen şartları taşımaları  şartıyla 2024 yılı Ocak-Aralık döneminde asgari ücret desteğinden yararlanabileceklerdir. 

Soru: Destekten yararlanmak için başvuru yapılması gerekiyor mu? 

Asgari ücret desteğinden yararlanmak için işverenlerin herhangi bir başvuru yapmasına gerek  bulunmamaktadır. Yararlanılacak olan asgari ücret desteği tutarı, SGK tarafından otomatik olarak hesaplanıp,  işverenlerin takip eden ay veya aylardan doğan sigorta prim borçlarına, yine SGK tarafından otomatik olarak mahsup edilmek suretiyle yararlanmaları sağlanacaktır.