SGK SİGORTALI PRİM İADESİ DURUMLARI (2)

3’üncü olarak ise,

Birden fazla işveren yanında yapılan çalışmalarda veya tek işveren olmakla birlikte Kuruma bildirilen Prime esas kazancın, prime esas kazanç üst sınırının aşılması durumunda yapılmaktadır.

Tavanı aşan kazançlara ilişkin prim iadesi talep halinde hemen yapılabilirken,

Toplu ödeme emeklilik yaşı doldurulduktan ve hizmet yılının doldurulduktan sonra yapılabildiğini de hatırlatmak isterim.                                    

Yaşı doldurup, sigortalılık süresini doldurup, prim ödeme gün sayısını doldurmayanlar bulundukları bölgedeki sosyal güvenlik merkezlerine yazılı talepte bulunarak ödedikleri prim tutarını topluca alabilme imkanları da bulunmaktadır.

4’üncü olarak ise,

Emekli olduktan sonra çalışmaya devam eden  emekli çalışanların tavanı aşan kazançlarının yüzde 15'i oranında değil de, yüzde 7.5'i oranında prim kesintisi yapıldığından ancak yüzde 7,5 oranında ki prim ödemlerini iade alabilmektedir.

5’inci olarak,

Şirket ortağı, Şirket Yönetim Kurulu üyesi veya Şirket ortaklığı ve Şirket Müdürü olarak çalışıyor iken, normalde 4/b yani bağ kur kapsamında prim ödemesi gerekir iken 4/a kapsamında yani sigortalı işçi kapsamında prim ödenen kişilerin, bu durumunun tespiti halinde 4/a ödemelerinin 4/b kapsamına aktarılması aşamasında ise sadece sigortalının ödemiş olduğu primler iade gibi değerlendirilerek, 4/b kapsamına aktarılmakta, işveren tarafından yapılan ödemenin de, sigortalının 4/b primine iadesi veya aktarılması için Şirket yetkililerinin de onay vermesi gerekmektedir. 

6’ncı olarak ise,

Yurt dışında olup Türk vatandaşı olan kişilerin yurt dışından emekli olamamaları halinde  primlerinin iade edilmesi kapsamının da olduğunu buradan da belirtmek istiyorum.

7’nci olarak,

Yabancı ülke vatandaşı olup Türkiye de çalışmış kişilerin ise, Kanunda ayrı bir hüküm bulunmadığından Türk vatandaşlarına yapılan prim iadeleri ile aynı şartlarda olduğunu da belirtmek gerekiyor. 

Yabancı uyruklu kişinin İadesinin yapılabilmesi için kişinin erkekler açısından emeklilik yaşını (60) doldurması gerekmektedir.

Yaş şartı sağlandıktan sonra, Kendi ülkesindeki sosyal güvenlik kurumu aracılığıyla Türkiye’deki sosyal güvenlik kurumuna bu kişi için yazılı talepte bulunulması halinde prim iadesi yapılabilecektir. DEVAM EDECEK