SGK SİGORTALI PRİM İADESİ DURUMLARI

Sosyal Güvenlik Kurumundan herhangi bir hak alınabilmesi veya durumuna göre bir şey talep edilebilmesi için 1800 prim gününün doldurulması gerekiyor.

Yani en az 5 yıl prim ödenmesi gerekiyor. 1800 günü tamamlamak için askerlik ve doğum borçlanması gibi borçlanmalarla da bu 1800 günlük prime ulaşılması mümkün bulunmaktadır.

Bu aşamada belki bilinmesi gereken bir başka durum ise 4/a yani SSK kapsamında 900 prim gününü tamamlamak kaydıyla ve diğer bazı şartları da sağlamak kaydıyla ölüm maaşı bağlanabilmektedir.

Ancak bu 900 gün prime ulaşmak için borçlanma yapılması mümkün bulunmamaktadır.

Bunu da yukarıda belirttiğim 1800 prim gününü tamamlamayan kişilere SGK tarafından herhangi bir hak verilmediğini belirttiğim için bu istisnanın da bilinmesi gerektiğinden ifade ettim.

Dolayısı ile ölüm aylığı, Malulen Emeklilik gibi bir çok  hakların SGK dan alınabilmesi için mutlaka 1800 günlük primin yatırılması ve Kurum kayıtlarına işlenmesi gerekmektedir.

Bu bilgilerden yola çıkarak, 1’inci olarak, prim iade edilebilme durumu,

Sigortalının ölümü halinde, geride kalan hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanabilmesi için, mutlaka 1800 prim gününün Kurum kayıtlarına işlenmesi gerekiyor.

Borçlanmalarla birlikte 1800 prim gününe ulaşılamaması halinde ise, hak sahiplerinin, sadece çalışandan kesilen, uzun vadeli sigorta kollarını (malullük, yaşlılık, ölüm) ifade eden primlerin iade alınması mümkün bulunmaktadır.

İşveren payı, sağlık sigortası payı ve İşsizlik Sigortası Fonu için kesilen prim iade edilmesi mümkün bulunmamaktadır.

2’nci olarak ise,

Sigortalının emeklilik şartları olan, sigortalı hizmet süresi olan Erkeklerde 25 yıl kadınlarda 20 yıl, bazı durumlarda, 15 Yıl, sigortalılık başlangıç tarihine göre belirli bir yaşın doldurulması, halinde,

Ancak, Emekli olunabilmesi için gereken prim gününün borçlanmalarla birlikte doldurulamaması halinde ise yine sigortalının talebi halinde, sadece çalışandan kesilen, uzun vadeli sigorta kollarını (malullük, yaşlılık, ölüm) ifade eden primlerin iade alınması mümkün bulunmaktadır.

İşveren payı, sağlık sigortası payı ve İşsizlik Sigortası Fonu için kesilen prim iade edilmesi mümkün bulunmamaktadır.

Yani kısaca Toptan ödeme; emeklilik için aranan yaş koşullarından yaş şartını ve sigortalılık hizmet süresini sağlayıp yeterli prim ödeme gün sayısına sahip olmayan sigortalılara yapılır.

Yine bu aşamada, normal emeklilik prim günü süreleri ile yaştan emeklilik prim günü sürelerinin de dikkate alınması gerekiyor.

 

Normal emeklilik prim gününü doldurmasa bile yaştan emeklilik hakkı olan SSK için 3600-4800 Bağ kur ve emekli sandığı için 5400 prim günü kriterlerini de dikkate alarak primi iade taleplerini yapmak gerektiğini belirtmek istiyorum. DEVAM EDECEK