SGK PRİM TAVANI

24 Kasım 2016 tarihli Resmi Gazete' de yayımlanan 6761 sayılı Kanunla, SGK sigorta primine esas kazanç (SPEK) tavanı yükseltildi.

Buna göre 1 Ocak 2017 itibariyle brüt asgari ücretin 6,5 katı olan tavan, 7,5 katına çıkmış bulunmaktadır.

SGK tavanın değişmesi, sigortalıların (4/a ve 4/b) yaklaşık %95'ini hiç etkilemeyecek. Kamu çalışanlarında ise zaten SGK tavanı uygulanmıyor.

Sadece yüzde 5'lik bir kesim var ki bunlar üst düzey yönetici veya şirket ortağı olarak tavanı aşan ücretler alıyorlar. SGK kazanç tavanı artışının bu kişilere yansıması şu şekilde olacaktır;

•             SGK matrahı yükseleceği için kişiden daha fazla prim kesilecek, dolayısıyla kişinin eline geçen net ücrette düşüş olacaktır.

•             İş sözleşmesini net ücret üzerinden yapmış olan kişilerde ise düşüş olmayacaktır. Ücretteki düşüşü işveren telafi edecektir.

•             İş sözleşmelerini brüt ücret üzerinden yapan işverenin ödeyeceği prim tutarı artacaktır. İş sözleşmesini net ücret üzerinden yapan işverenler ise hem daha fazla prim hem de daha fazla ücret ödeyecektir.

•             Sigorta primine esas kazanç yükseleceği için, bu kapsamdaki sigortalılara ileride bağlanacak emekli aylığı da yükselmiş olacaktır.

•             Bazı toplu sözleşmeler veya kamu ihalelerinde SGK tavanı bir kriter olarak kullanıldığından, bu tür durumlarda yeni tavana göre uyarlama yapılması gerekecektir.

•             SGK Prim tavanının geçtiği durumda ise, çalışan ve işveren Kuruma müracaat ederek tavanı aşan kısmın iadesini talep edebilmektedir.