SGK KOLAY İŞVERENLİK KAPSAMINDA TEŞVİK

Kolay işverenlikte teşvik işlemlerinin başlangıcı potansiyel teşvik sorgulama ile başlamaktadır.  İstihdam teşvikleri ile belirli şartları taşıyan kişileri istihdam eden işverenlere değişen süre ve tutarlarda sigorta prim desteği sağlanmaktadır.

***

Potansiyel teşvik sorgulama uygulaması ile kolay işverenlik işverenlerince istihdamı sağlanacak kişinin işe alınmasından önce işyeri ve sigortalı yönünden aranan şartların sağlanıp sağlanmadığının analizinin yapılması hedeflenmektedir.

***

Kolay işverenlikte teşvik işlemlerinin ikinci aşaması sigortalı bazında teşvik tanımlamasının yapılmasıdır.  “Teşvikten Faydalanılacak Sigortalı Tanımlama” ekranı vasıtasıyla sigortalının tescil bilgileri üzerinden yararlanılabilecek durumdaki teşvikler kaydedilir. Ancak tanımlama işleminin yapılmış olması teşvikten yararlanabilmek için yeterli değildir.

***

Kolay işverenlik kapsamındaki işyerlerinde teşvik tanımlaması yapılan sigortalıdan dolayı teşvikten yararlanabilmek için teşvik sıralama işleminin de yapılmış olması gerekmektedir. Kolay işverenlikte teşvik işlemlerinin üçüncü aşaması ise teşvik sıralama işlemidir. Kolay işverenlikte teşvik sıralama işlemi yapılmadığı sürece tanımlı teşviklerden yararlanılamayacağı unutulmamalıdır.

***

Kolay işverenlik menüsü altında yer alan “Beyan Giriş/Teşvik Tanımlama İşlemleri” ana ekranında “Seçilen Teşvik Kanun Numaraları” alanında “0” yazılı olması durumunda teşviklerden yararlanılamamaktadır.

Teşvik sıralama işlemlerinde en çok karşılaşılan sorunlardan biri yararlanma başlangıç dönemi ötelemeli olan teşvikin başlangıç dönemine kadar teşvik sıralama ekranında görünmeyeceğinin bilinmemesidir.

***

İlk defa tescil edilen işyerleri ile daha önce tescil edildiği halde ortalama sigortalı sayısının hesaplandığı (bir önceki) yılda sigortalı çalıştırılmaması nedeniyle Sosyal Güvenlik Kurumuna APHB veya MPHB vermeyen işyerlerinde, 7103 sayılı Kanun kapsamındaki teşvikten yararlanmaya başlanacak dönem Kuruma ilk defa gönderilen aylık prim ve hizmet belgesinin ilişkin olduğu ayı takip eden üçüncü ay olmaktadır.

***

Bu nedenle sigortalı için tanımlaması yapılmış 27103 belge numarası yararlanma başlangıç dönemi üç ay ötelenmekte ve yararlanma başlangıç dönemine kadar teşvik sıralama ekranlarında görüntülenememektedir. Yukarıda kısaca değinilen teşvik işlemlerine ilişkin detaylı bilgiler Kolay İşverenlik Teşvik İşlemleri Kılavuzunda yer almaktadır.

***

Bu kılavuz kolay işverenlik kapsamındaki işverenlerin teşvik işlemlerinin kendileri tarafından yapılabilmesini sağlamak üzere hazırlanmış ve İşverenlerimizin bu kılavuzu kullanarak iş ve işlemlerini yapabilmeleri sağlanmıştır.

***

Sonuç olarak, İşverenlerimiz kolay işverenlik uygulaması ile her ay APHB verme yükümlülüğünden kurtulacak ve belge verilme yükümlülüğü unutulması halinde idari para cezası uygulamasına maruz kalmadığı gibi, teşviklerden de otomatik olarak yararlanacaktır.