SGK’DA GENEL SAĞLIK SİGORTASI UYGULAMASI (2)

Genel sağlık sigortası primi devlet tarafından karşılanan kişiler; 18 yaş altı çocuklar. Lise düzeyinde eğitim gören 20 yaş altı gençler. Yüksek öğrenim gören 25 yaş altı gençler. Hanede kişi başı geliri asgari ücretin üçte birinden az olan kişiler olarak sıralanabilir.

***

Ayrıca, öğrenciliği sırasında anne/babasının bakmakla yükümlüsü durumunda olan veya hak sahibi olarak yetim aylığı alan çocuklardan; liseden mezun olanlar 20 yaşını, yüksek öğrenimden mezun olanlar 25 yaşını geçmemek üzere mezun oldukları tarihten itibaren 2 yıl daha aynı kapsamda sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam ederler.

***

Genel Sağlık Sigortası Gelir Testi Kimler İçin Yapılır?

Genel sağlık sigortası için yapılan gelir testinde ilk olarak sosyal güvencenin olup olmadığına bakılır. Sonrasında da prim ödeyip ödeyemeyeceğine yönelik bir karara varılır. Gelir testi başvurusu yapmak için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına bizzat gitmen gerekir. Başvuru için herhangi bir süre sınırlaması bulunmaz. Prim ödeme durumunuzun olmaması halinde, hiçbir ücret ödemeden, sadece Devlet ve Devlet Üniversitesi  Hastanelerinden muayene ve tedavi hizmeti alınabilmektedir. Özel hastane ve özel üniversite hastanelerinden yararlanma imkanı bulunmamaktadır.

***

Genel Sağlık Sigortası Ne Zaman Biter? 

Genel sağlık sigortası, ömür boyu sağlık hizmetinden yararlanmanı sağlayan bir sistem olduğu için net bir bitiş tarihi yoktur. Ancak zorunlu grubun dışına çıkarsan genel sağlık sigortası bitirilebilir. Aynı zamanda kapsam dışı hastane ve tedavilerde de geçersiz olduğu için geçici bir süre için bitebileceğini söylemek mümkündür.

***

Genel Sağlık Sigortası Nasıl İptal Edilir?

Normal şartlarda genel sağlık sigortası iptali mümkün olmasa da  sigortanın iptal edilmesini gerektiren durumlar yaşanabilir. Örneğin işe girmiş olman genel sağlık sigortası iptali için geçerli bir durumdur. İşe girdiğinde borç yaratan genel sağlık sigortası iptal edilirken işveren tarafından ödenen sigorta primi üzerinden tahsilat yapılır. Aynı şekilde ikametinin yurt dışına taşınması da genel sağlık sigortası iptalini gerektiren ayrı bir durumdur.

***

Genel Sağlık Sigortası Primi Ne Kadar?

Genel sağlık sigortası primi, brüt asgari ücretin %3’ü olarak kabul edilir. Asgari ücret her yıl değiştiği için ödenmesi gereken prim de değişecektir. Dolayısıyla “Genel sağlık sigortası ne kadar?” sorusuna net bir cevap vermek mümkün değildir. Buna göre son yapılan zamla birlikte genel sağlık sigortası ücreti 2022 yılı için 195 TL olmuştur.

***

Vatandaşlarımız Sosyal Güvenlik Kurumunun resmi internet sitesi olan www.sgk.gov.tr adresi E-SGK>>E-Hizmetler>>Provizyon Sorgulama bölümüne kişisel bilgilerini girerek veya www.turkiye.gov.tr adresindeki e-hizmetler menüsünden Sosyal Güvenlik Kurumu başlığı altındaki SPAS Provizyon Sorgulama bölümünden sağlık aktivasyon durumları hakkında bilgi sahibi olabilirler.

***

Sonuç olarak, zorunlu sigortalılık kapsamında olmayan, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının, aylık olarak 2022 yılı için 195.00TL ödeme imkanları mevcut ise, Aile Hekimleri, Devlet hastaneleri ve üniversite hastaneleri ile Kurum ile sözleşme imzalamış özel ve vakıf hastanelerinden, kendisi, eşi ve çocukları ile geçimi genel sağlık sigortalısı tarafından sağlanıyor ise anne ve babaları dahil olmak üzere muayene ve tedavi olma imkanları bulunmaktadır.

***

İlaçlarını ise belirli bir katılım payı ödeyerek, eczanelerden tedavileri için alabilecekleri hususunu da değerlendirerek bu kapsamda Genel Sağlık Sigortası yaptırmaları en uygun uygulama olacağını da bilgilerinize sunmak isterim. Saygılarımla.