SEZAR’IN HAKKINI SEZAR’A VERELİM

Durup dururken “Bu SEZAR da nereden çıktı” diyenleriniz olabilir. Benim derdim SEZAR ile değil o meşhur “Sezar’ın hakkını Sezar’a vermek” sözünden yola çıkarak hak teslimi ile ilgili!

Antalya’da son 3 yıldır SU fiyatları kademeli artış nedeniyle önce cep sonra can yaktı. Bu konuda ben deniz başta olmak üzere birçok meslektaşım yapılan yanlışı eleştirdi. Lider Gazete olmak üzere yerel ve ulusal gazetelerde ya manşetten ya da bir şekilde haberler yaparak vatandaşın şikayet ve sıkıntısını dillendirdi. Lider ise konuyu sürekli gündemde tuttu.

Ancak son birkaç haftadır bazı meslektaşlarımız konuyu kendilerinin gündeme getirmesi ile Büyükşehir Belediyesi ve ASAT’ın çalışma başlattığı iddiasında bulundu. Hatta konu öyle bir hal aldı ki, “Ben yazdım SU fiyatlarında indirime gidildi” gibisinde yazıları kaleme aldılar. Unuttukları bir şey vardı o da ARŞİVLER.

Bu konuda LİDER GAZETE 7 Ağustos 2022 tarihinde, ‘SU TARİFİLERİNE KADEMELİ AYAR’ ve 25 Ağustos 2022 tarihinde de ‘SUDAN SEBEPLERE 'VATANDAŞ' AYARI’ başlığı ile iki manşet haber yapmışız. Bu iki haberin yanı sıra bende köşemde bu konuyu işlemiştim.

Haber ve yazılarda, vatandaştan gelen tepkiler üzerine Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Baş Danışmanı Cem Oğuz, ASAT Genel Müdürü İbrahim Kurt ve ASAT uzmanlarını görevlendirerek su tarifelerinde, birim fiyatlarında ve kademelendirme sistemi üzerinde yeniden bir çalışma yürütülmesini istediğini vurgulamıştık.

Şimdi bu yazıları görmezden gelip yaklaşık 4 ay sonra, “BEN YAZDIM OLDU” demek sanırım biraz haksızlık olur. Demek ki bir yazı yazmadan önce arşivlere bir bakmakta fayda varmış. Neymiş efendim konuyu ilk gündeme getiren LİDER GAZETE imiş.

Yani SEZAR’ın HAKKINI SEZAR imiş.

BİNDİRİM VE İNDİRİM!

Neyse ben asıl konumuza geleyim. ASAT’ın yani Büyükşehir Belediyesi’nin su tarifelerinde yaptığı AYARA. Kimilerine göre İNDİRİM, kimilerine göre de önce BİNDİRİM sonra İNDİRİM! Yıllardır bu İNDİRİM meselelerine aklım yatmaz. Özellikle yılsonu yaklaşırken mağazaların SÜPER İNDİRİM reklamlarına. Bu konuda TÜKODER ve TESK Başkanı hep uyarır.

Çünkü mağazaların etiketlere önce BİNDİRİM sonrada İNMDİRİM yaptıkları aldatmacası yaşanır. Hakikaten de hep böyle olmuştur. Önce BİNDİRİP sonra İNDİRDİLER. Bu bir psikolojik algı operasyonu meselesi sanırım. Aldatan da bizim ülkemizde aldanan da bizim ülkemizde. Bir birimize kandırmaktan başka bir şey yapmıyoruz anlayacağınız.

Şimdi gelelim Antalya’ya ve ASAT’ın su tariflerinde yaptığı AYARLAMAYA. Bir başka deyişle İNDİRİM’e. İlk etapta bakılınca baya bir İNMDİRİM var gibi geliyor insana. ASAT Genel Kurulu sonrası Genel Müdür İbrahim Kurt’un yaptığı açıklamaya göre yeni tarife, 5 tona kadar 1 TL, 5-20 ton 11 TL ve 20 tondan sonrası 18 TL olarak belirlendi.

Bu rakamlar 2023 Ocak ayı itibarı ile başlayacak. Yani 2023 Şubat’ta ödeyeceğimiz faturalarda göreceğiz İNDİRİMİ. Rakamlar. Daha atık su, ÇTV ve KDV eklenecek. Şimdi geçen ayki faturalara bakacak olursak 1 TON SU 15 liraya geliyordu. Kim çıkarmıştı bu rakama? Antalya Büyükşehir Belediyesi ASAT Genel Kurulu.

2022’de SUYUN ton fiyatını araştırdım. Ocak: 6.9, Şubat: 7.6, Mart: 9, Nisan: 9.75, Mayıs: 10.6, Haziran: 11.4, Temmuz: 13, Ağustos: 13.25, Eylül: 14, Ekim: 14.8, Kasım: 15.04 TL olarak çıktı. Gördünüz mü? Ay ay kademeli bir BİNDİRME yapılmış mı yapılmamış mı? Bir önceki yılda buna benzer bir kademeli BİNDİRME yani tarifede artış yaşanmış.

Hesabım biraz kıt ama olduğu için yüzde kaç zam geldiğini bir türlü hesaplayamadım. Ama ben kademeli ARTIŞ tablosunu ortaya koydum. Tabi bu rakamlara atık su, ÇTV ve KDV’yi de ekleyince asıl can yakıcı gerçek fatura o zaman ortaya çıkıyor.

İşte rakamlar bu. Tıpkı mağazalardaki gibi önce BİNDİRİM sonrada İNDİRİM yapılmış. Aslında açıklandığı gibi İNDİRİM falan yok. Sadece psikolojik bir algı var! Birde benim anlayamadığım bu ayarlama için komisyon AĞUSTOS’ta kuruluyor, KASIM’da karar veriliyor ve uygulama OCAK 2023’te başlıyor. Bir nedeni var mı acaba?

Yahu bir indirim yapıldıysa hemen şimdi uygulanmaz mı? Niye yarın ve öbürü gün veya gelecek yıl? Bunun mantığını çözemedim. Bilen birisi varsa vatandaşa anlatsın.

Ben şimdi bu ay 560 liralık faturayı ödeyeceğim ama indirimden faydalanamayacağım öylemi? Yani iki ay daha BİNDİRİLMİŞ tarifeden ödemeye devam edeceğiz öyle mi? Tabi kademeli BİNDİRİM ile ton fiyatı 17-18 lirayı bulmazsa!

ASAT Genel Kurulu sonrası yapılan açıklamalara göre ortada bir İNDİRİM falan yok. Sadece GERİ ADIM ATMA, bir MANEVRA ve sadece PSİKOLOJİK ALGI var.

Ama olsun. En azından rahatladık ya İNDİRİM YAPILDI diye. Helal olsun. Ne diyelim Bu SEZAR’ın hakkı SEZAR’a, Başkan BÖCEK’in hakkı Başkan BÖCEK’e.

Yine ikna etti ya ANTALYALILARI onun için.