ŞEYTANIN YOLDAN ÇIKIŞI

Yüce Allah meleklere, Âdem Aleyhisselam’a secde etmelerini emretti. “Ve meleklere ‘Âdem’e secde edin’ dedik. İblis hariç, hepsi secde ettiler. O ise, diretti ve kibirlendi, böylece kâfirlerden oldu.”  Bundan sonra Hz. Âdem ve nesli, aslı cinlerden olup, sonra şeytanların başı olan İblis ve nesline uyup uymamakta sınanacaklardır.

***

Hz. Âdem topraktan yaratılıp kendisine ruh verilince ve O’na secde edin emri verildi. “Böylece meleklerin tümü, topluca secde etti. Ancak İblis, secde edenlerle birlikte olmaktan kaçınıp-dayattı.” 

Yüce Allah İblis’e “Dedi ki: ‘Ey İblis, sana ne oluyor, secde edenlerle birlikte olmadın?’ Dedi ki: ‘Ben, kuru bir çamurdan, şekillenmiş bir balçıktan yarattığın beşere secde etmek için var değilim.”  Bir başka ayette de: “ Hani meleklere: ‘Âdem’e secde edin’ demiştik. İblis’in dışında hepsi secde etmişlerdi. Demişti ki: ‘Bir çamur olarak yarattığın kimseye ben secde eder miyim?”

***

Yüce Allah’ın İblis’e bu sorusu ve O’nun verdiği cevap Kuran’ın değişik yerlerinde tekrarlanmaktadır: “Allah dedi ki: ‘Ey İblis, ellerimle yarattığıma seni secde etmekten alıkoyan neydi? Büyüklendin mi, yoksa yüksekte olanlardan mı oldun?’

Dedi ki: ‘Ben ondan daha hayırlıyım; sen beni ateşten yarattın, onu ise çamurdan yarattın.’ Allah dedi ki: ‘Öyleyse oradan (Cennet’ten) çık, artık sen kovulmuş bulunuyorsun. Ve şüphesiz din (kıyametteki hesap) gününe kadar benim lanetim senin üzerinedir.”

***

Yüce Allah da O’na: “Dedi ki: ‘Öyleyse ondan (cennetten) çık, çünkü sen kovulmuş bulunmaktasın. Ve şüphesiz, din gününe kadar lanet senin üzerinedir.”  İblis bu kovuluş ve lanetlenme karşısında “Dedi ki: ‘Rabbim, öyleyse onların dirileceği güne kadar bana süre tanı.”  Ve devamla: “Şu bana karşı yücelttiğine bir bak, andolsun, eğer bana kıyamet gününe kadar süre tanırsan, onun soyunu pek az dışında kuşkusuz kendime bağlı kılacağım.”

***

Burada Şeytan şunu demek istiyor: ‘Onları, itaatte sabit kalmayı gerektiren Allah’a halife olma konumundan ayıracağım. Onların yüce konumdan ayrılmaları aynen bir ağacın kökünden sökülmesi gibidir. Bu istek karşısında da Yüce Allah O’na dedi ki: “Öyleyse sen (kendisine) süre tanınanlardansın. Bilinen günün vaktine kadar. ”Şeytan daha sonra dedi ki. ‘”Rabbim, beni kışkırttığın şeye karşılık andolsun, ben de yeryüzünde onlara, (sana başkaldırmayı ve dünya tutkularını) süsleyip çekici göstereceğim ve onların tümünü mutlaka kışkırtıp-saptıracağım.

Şeytan burada şunu demek istiyor: ‘Sen, benden aşağı olan birine secde etmemi emrederek beni saptırdın. Benim böyle bir emre uymayacağım malumdu. Bu nedenle ben de onları saptıracağım ve sana isyan edeceğim.

***

Dünya hayatını, onun zevklerini ve geçici faydalarını insanlara o kadar süslü göstereceğim ki, sonunda o, Allah’ın halifesi olmasının gerektirdiği sorumlukları unutacak ve ahirette karşılığını alacak. Onlar seni ya unutacaklar, ya da seni hatırladıklarını söyledikleri halde, sana isyan edecekler.

***

Bundan sonra Şeytan şunları söyledi: “Ancak onlardan muhlis olan kulların müstesna. Allah dedi ki: ‘İşte bu, bana göre dosdoğru olan yoldur. Şüphesiz, kışkırtılıp saptırılmışlardan sana uyanlar dışında, senin benim kullarım üzerinde zorlayıcı hiçbir gücün yoktur. Ve hiç şüphe yok ki, onların tümünün buluşma yeri cehennemdir. Onun yedi kapısı vardır, onlardan her bir kapı için bir grup ayrılmıştır.”