ŞEYTANIN LANETLENİP CENNETTEN KOVULUŞU

Şeytanın isyanı karşısında Yüce Allah: “Öyleyse oradan in, orada büyüklenmen senin hakkın olmaz. Hemen çık. Gerçekten sen, küçük düşenlerdensin.”  Bu küstahça karşı gelmeye karşılık olarak Allah O’na: ‘Sadece bir mahlûk ve Allah’ın bir kulu olduğun halde, kendini beğenen, büyüklük taslayan tavrınla, zillet içinde olmayı bizzat kendin istedin.

 ‘Bunun, senin asaletini ve şerefini alçaltacağını düşünerek seni yaratanın emrine küstahça karşı geldin. Yücelik ve mükemmelliğin hakkında, sanki bunlar sana aitmiş gibi gurur, kibir ve kendini beğenmişlik tasladın. Bu durum, seni aşağılayacak, sefil ve düşmüş bir hale sokacak ve bu alçaklığın sorumlusu da bizzat sen olacaksın’ demektedir.

***

Bir başka ayette de: Allah dedi ki: “Öyleyse oradan (cennetten) çık, kınanıp alçaltılmış ve kovulmuş olarak oradan çık. Andolsun, onlardan (insanlardan) kim seni izlerse, cehennemi sizlerle dolduracağım. Artık sen kovulmuş bulunuyorsun. Ve şüphesiz, din (kıyametteki hesap günü) gününe kadar benim lanetim senin üzerinedir.”

***

Böylece şeytan lanetlenmiş oldu. “Allah O’nu lanetlemiştir. O da şöyle dedi: “Andolsun, senin kullarından miktarları tespit edilmiş bir grubu kendime uşak edineceğim” Yani, “onların zamanlarından, işlerinden çabalarından, kuvvetlerinden, yeteneklerinden, servetlerinden ve çocuklarından bir kısmını kendim için ayıracağım.

“Onları hile ile aldatacağım ve bunların büyük bir kısmını benim yolumda harcamalarını sağlayacağım. Onları ne olursa olsun şaşırtıp saptıracağım, en olmadık kuruntulara düşüreceğim ve onlara kesin olarak davarların kulaklarını kesmelerini emredeceğim ve Allah’ın yarattığını değiştirmelerini emredeceğim.”

***

Bu ayette Arapların şirk kokan batıl bir geleneği söz konusu ediliyor. Araplar dişi bir deve çok yavru doğurduğunda onun kulaklarını yararak Tanrılarına adarlar ve onu çalıştırmayı haram sayarlardı. İşte Şeytan insanları kandırarak, bu şekilde onların küfre sapmalarına teşebbüs edeceğini belirtmiştir.

***

Şeytan’ın ‘Allah’ın yarattığını değiştirme’ emrini vereceğim demesi ise, Allah’ın yarattığı şeylerin doğru ve yerinde kullanışları değil, şeytani değişikliklerdir. Yani eşyanın, insan fıtratına ters ve tabii fonksiyonlarının dışında değiştirmelerini isteyecektir.

***

Böylece O, tabiatın düzeninden bir kaçış olarak benimsenen eşcinsellik, olumsuz doğum kontrolü (kürtaj), ruhbanlık, kadınların erkek, erkeklerin kadına benzeme eğilimleri gösterme, tıbbi bir rahatsızlık vermeyip, yaratılıştan gelen organların tipini beğenmeyip onları değiştirme gibi sapıklıkları teşvik edecektir.

***

Böylece insanları, kâinatın yaratıcısı olan Allah’ın kanunlarını beğenmeme ve akıllarınca yaratılanları ıslah ederek küfre sapmalarını sağlamaya çalışacaktır. Hâlbuki “Şeytan onlara vaat ediyor, onları en olmadık kuruntulara düşürüyor. Oysa Şeytan, onlara bir aldanıştan başka bir şey vaat etmez. 

***

Yani, Şeytan’ın telkini tamamen boş vaatlere ve aldatmaya dayanır. Şeytan bireyleri ve toplumu aldatmak için ve kurbanlarını temin etmek üzere, kendi yanlış yolunu süsleyip insanlara pembe bir tablo (manzara) çizer.