SEVGİ ASİT GİBİDİR

Aşk bazı gençlerin zannettiği gibi kediyi kucağına alıp sevmek kadar basit bir hadise değildir. Aşk fırtınalı havada mağaraya girmektir. Aşk denizde oluşan hortuma kapılmaktır. Aşk Don Kişot gibi yel değirmenleri ile savaşmaktır.

***

Beşerî münasebetlerimizde olsun, ticarette olsun bir insanın asaleti ve hayata karşı duruşu çok önemlidir. İyi insanlar olduğu halde her insana güvenilmez. Eş seçerken çok dikkatli olmak lazım. Zira incir dalından oklava olmadığı gibi her insandan eş olmaz.

***

Genç kardeşim yarın evlenince eşiniz zaman zaman gerek söz gerek hareketleri ile gösterdiği karakter ve kabiliyetini görünce hayal kırıklığına uğrayabilirsin. O zaman sana tavsiyem ‘eşinizin yanlış hareketlerini görmezden, yersiz sözlerini duymazdan gel’ olacaktır.

***

Yoksa her yanlışına karşılık verecek olursan yangını benzinle söndürmeye çalışan birine benzersin. Eşler arasındaki tartışma birisi susarsa biter. İkisi de devamlı kavga ederse birinin selası verildiği zaman biter.

***

‘Biz etle kemik gibiyiz, bizi ölümden başka kimse ayıramaz’ diyen çiftler sizi Allah korusun. Bir kimse aranızda fitne ve fesat çıkarırsa aklınız bile ermez, Allah muhafaza en kısa zamanda yuvanızın yıkıldığını görürsünüz. O zaman şöyle dua edelim ‘Allah’ım kem gözlerden, dillerden bizi koru! Amin.’

***

Kokmayan güller gördüm, meyve tutmayan ağaçlar gördüm. Evlere temizliğe gidip evine ekmek götüren hanımlar gördüm. Kahvede sabahtan akşama kumardan kalkmayıp ben de erkeğim diyen bu hanımların eşlerine ne demeli?

***

Evinde buzdolabına koyduğu meyve, sebze ve yemekleri takip etmeyen, ürünlerin son kullanma tarihini kontrol etmeyen, bozulunca çöpe atan hanımlar gördüm. Akşam eşi işten eve dönünce de fakirlik edebiyatı yapana ne demeli?

***

İşten çıkmış eş eve gelince ‘hoş geldiniz’ deyip tatlı bir söz, sıcacık bir tebessüm eden evinin güneşi ile karşılaşınca dünya bir anda güzelleşir. Eşler arasında cereyan gelmiştir, sevgi ve muhabbet hasıl olacaktır.

***

İyi eş senin memnun etmek için bahaneler arar. Kötü eş kavga edip, sesini yükselterek senin kalbini kırmak için fırsat kollar. İyi eş nazik sözleri, hoşa giden hareketleri, gülümseyen yüzü ile seni rahatlatır. Kötü eş ekşiyen yüzü, acı dolu sözleri, fevri hareketleri ile seni mahcup eder.

***

İyi eş ‘İyi ki Rabbim seni bana nasip etmiş, seni bulmasaydım karşıma beni anlayan birisi çıkar mıydı?’ der. Kötü eş ise ‘Keşke seninle tanışıp evlenmeseydim, hayatımı mahvettin’ diye kahırlı söz söyletir.

***

İyi eşin davranışları insanı gül gibi sevimli yapar, etrafına güzel sözler sarf ettirir. İyi eş insanı hayata bağlar, neşeli ve mutlu eder. Kötü eşin acı sözleri diken gibi ruha batar ve insana acı çektirir. Kötü eş insanı hayattan soğutur, insanı asık suratlı gezdirir.

ANLAYIŞ VE HOŞGÖRÜ

Sevgi asit gibidir. Zira ayranın asidi sürekli aktığı zaman taşı delermiş. Karşılıklı sevgi ve dayanışma da dünya sıkıntılarını yenermiş. Eşleri ile birlik olup hayat mücadelesi verenlere dikkat edin, hepsi başarılıdır. Karşılıklı anlayış ve hoşgörü ile eşlerimizle kafa kafaya verip bir olursak mutlu oluruz.