SESSİZ TEHLİKE TİROİD KANSERİ

Uzmanlar, ses kısıklığı, yutkunma, nefes almada güçlük, geçmeyen öksürük gibi belirtilerle kendisini gösterebilen tiroid kanserine dikkat çekerken, rutin tiroid kontrollerinin ihmal edilmemesi gerektiğini vurguladı.

Selma KUNAR

Memorial Sağlık Grubu Medstar Antalya Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü’nden Uzman Dr. Uğur Alp Göksu, tiroid nodüllerinin neden olabildiği trioit kanserinin genellikle farklı nedenlerle yapılan tetkiklerde tesadüfen belirlendiğini belirtti. Dr. Göksu, ailesinde tiroid kanser öyküsü olanlar, radyasyona maruz kalanlar ve 40 yaşın üzerindeki bireylerde daha sık görülen tiroid kanserinin erken dönemde bir belirti vermeyebileceğini vurgularken, rutin tiroid tetkikleri yapılmasının önemine dikkat çekti.

BU BELİRTİLER VARSA DİKKAT

Ses kısıklığı, konuşmada zorluk, nefes almada ve yutkunmada güçlük, geçmeyen öksürük gibi belirtiler gösterebilen tiroid kanserinin öncelikli tedavisinin cerrahi olduğunu belirten Dr. Göksu, cerrahide tiroid bezinin tamamı ya da bir kısmının çıkarıldığını kaydetti. Cerrahi sonrası hastanın ömür boyu tiroid hormon tedavisi aldığını ifade eden Dr. Göksu, cerrahi tedavinin yeterli olmadığı durumlarda ise hekimin yönlendirmesiyle radyoaktif iyot tedavisi alınması gerekebildiğini söyledi. Radyoaktif iyot tedavisinde hedefin tiroid hücrelerinin yok edilmesi olduğunu anlatan Dr. Göksu, “tiroid dışı organlarda yan etki ihtimali azdır ancak bazı hastalarda tükürük bezlerini etkiler ve ağız kuruluğuna neden olabilir. Tekrarlayan yüksek dozlarda diğer kanserlerin gelişmesini düşük oranda artırabilir. Bunun için düşük dozlarda kullanılması bu riski minimuma düşürür. İlerlemiş tiroid kanseri vakalarında yeni ilaçlar kullanılmaya başlamıştır. Ancak bu ilaçlar kanserin büyümesini yavaşlatabilir veya kısmı yanıt oluşturabilir” dedi.