SESSİZ DRAM

ABD’nin Afganistan’dan çekilme kararıyla birlikte, Taliban hızlı bir şekilde ilerleyerek Kabil’i ele geçirdi. Bununla birlikte gücünü iyiden iyi tüm ülkede hissettiren Taliban, şeriat kurallarını uygulayarak ülkede yaşam standartlarını değiştirmeye başladı.

***

Kadınlardan çocuklara, günlük yaşantının her alanında kendi kurallarını uygulayacak olan Taliban, ülkede terör estirmeye çoktan başladı. Tüm bunların akabinde Afgan halkı ise ülkeden kaçmaya başladı.

***

Yaşanan vahim hadise sonrasında ülkeden çeşitli yollarla kaçan Afgan halkı, yaşanan insanlık dramını da gözler önüne serdi. ABD’nin kaldırdığı uçaklara binerek ülkeden kaçmaya çalışan mağdur halk, uçaklardan düşerek hayatını kaybetti.

***

Ülkeden kaçmaya çalışan lakin başarısız olan kimi aileler ise çocukları kurtulsun diye onları ABD askerlerinin himayesine verdi. Yaşanan dram sosyal medyanın yanı sıra tüm dünyanın gündemine oturdu.

***

Yıllardır Orta Doğu’da ABD esareti sürerken bir yandan da terör örgütleri bölge halkına eziyet yaşatmaya başladı. Durumun ehemmiyeti dışardan pek anlaşılmazken yaşanan bu durum ABD ve Avrupa’nın hiçbir zaman gündeminde olmadı.

***

Olduysa da sadece kınama vb. açıklamalarda geçiştirildi. Orta Doğu’da yaşayan halklar kaderlerine terk edildi. Çocuklar, kadınlar terör örgütlerinin insafına bırakıldı.

***

Tüm dünyanın gözü önünde Taliban, Afganistan’da insan avına başladı. Kendi görüşlerine muhalif olanları birer birer infaz ederek, ülkede terör estirmeye ve distopyalarını dayatmaya başladı.

***

Afgan halkını kaderine terk ederek Birleşik Arap Emirlikleri’ne kaçan Eşref Gani’ye ne demeli peki? “Afganistan’a geri döneceğim” diye açıklamalar yapan Gani, bana pek de samimi gelmiyor nedense…

***

Bölgede yaşayan Türkmenlere de ayrı bir parantez açmak istiyorum. Doğu Türkistan’da, Irak’ta Türkmenler neler yaşıyorsa şu an Afganistan’da aynı durum söz konusu…

***

Türkiye’ye yakınlığı ile bilinen Afganistan’daki en büyük Türkmen grubuna liderlik eden Özbek asıllı Raşid Dostum, Taliban’a karşıtlığı ile biliniyor. Taliban’a karşı yıllardır mücadele verseler de sonuç olarak büyük bir güce ne kadar direnebilirsin?

***

Bölgede yaşayan Türkmenler de büyük bir tehdit altında. Taliban terörüne karşı savaşmaya devam edecek olan Türkmenler her ne kadar azınlıkta olsa da özü gereği mücadeleye devam edeceklerdir.

***

Yakın zamanda Türkiye’de bulunan ve Taliban’la savaş için Afganistan’a döndüğü bilinen Dostum, mücadelesine devam edeceğe benziyor.

***

Her ne olursa olsun dil, din ve ırk ayırt etmeden Afganistan’da yaşanan insanlık dramına sessiz kalamayız. Türkiye, kendi vatandaşlarını uçaklarla ülkemize geri getirse de aklımız bir yandan da orada yaşayan Türkmenlerde.

***

GÖÇ DALGASI

Afganistan’da ülkemize bir göç dalgasının yakında olacağı aşikar, böyle bir durumda Türkiye mutlaka kapılarını açacaktır. Lakin ülkemizin bu göç dalgasının nasıl altından kalkacağı meçhul. Avrupa ülkelerinin sessiz kaldığı böyle bir ortamda Türkiye’nin tek başına böyle bir sorunla mücadele etmesi imkansız. Umarım diğer ülkelerle bir an önce ortak bir karar alınarak, sorunun çözüme kavuşturulması için harekete geçilir.