SESLENİŞ

Virgülü kaybettim,

Söylediklerim birbirine karıştı.

Noktayı kaybettim,

Düşüncelerim uzayıp gitti, ayıramadım onları.

Ünlem işaretini kaybettim bir günde;

Sevincimi, öfkemi, bütün duygularımı kaybettim.

Soru işaretini kaybettim bir başka gün;

Soru sormayı unuttum, her şeyi olduğu gibi kabul eder oldum.

İki noktayı kaybettim bir başka gün;

Hiçbir açıklama yapamadım kendime.

Yaş otuzlara gelip dayandığında,

Elimde sadece tırnak işareti kalmıştı...

Hayatımın içinde başkalarının düşünceleri vardı yalnızca…

 

Ve fark ettim ki otuzlu yaşlarımdayım çalan şarkıyı duymuyor, hayatın ritmine ayak uyduramıyorum. Dans etmem gereken hayatta öylece tepkisiz, insanlara karşı etkisiz, kendime bile yetkisiz kalmışım.

Derhal içinde bulunduğum on beş yıllık esareti otuz yılın cesareti ile kırdım. Ait gibi göründüğüm ama her gün aslında bin parçaya bölündüğüm sevgisiz hayatı terk ettim. Bana verilen hayatı değil benim istediğim hayatın tohumlarını toprak kuru da olsa, havada hiç yağmur kokusu olmasa da, can suyuna hasret kalsam da ektim.

Bir şekilde o suyu bulacak ektiğim tohumun çimlenmesi için mücadele edecektim. Çünkü otuzlu yaşlar kadının en cesur kararları verdiği, en zor seçimleri yaptığı, en güçlü hissettiği, en özgürlükçü, en karar verici, en ezici ve en verimli dönemin başlangıcıdır. Otuzlu yaşlar kadının kendini keşfe çıktığı yaştır. Geminin su alıp batacağını düşünmez. O karar verdiyse o gemi o limana varacak ve demir atılacaktır.

O gün ektiğim tohum bu gün meyvelerini verdi. On yedi yaşında eline kitap yerine gelin çiçeği verilen, on sekizinde geceler boyu ayağında çocuk sallamayı görev bilen, hayatta ki tek görevinin iyi bir ev kadını olması gerektiği öğütlenen o küçük kız bu gün sizlere kendisine dayatılan hayatı geride bırakıp içinden nasıl zaferle çıktığını gururla anlatabiliyor.

Özgür ve hür iradesi ile kendi hayatına şekil verememiş benimle aynı kaderi paylaşan ama kaderine boyun eğmek zorunda kalan kadınlara sesleniyorum; Yeryüzünde gördüğümüz her şey, sizin eseriniz. Yapmanız gereken tek şey nerede olmanız gerektiğini, nasıl yaşamak istediğinizi, neyi hak ettiğinizin farkına varmak…

GÜNÜN SÖZÜ

Kadın korktuğu bir şeyin üzerine gider ve onu yenerse ondan çok fazla güç alır ve bundan sonra gelecek korkulara karşı hazırlıklı olur.