Sert rüzgarlar turizmi es geçti

Rusya-Ukrayna savaşı ve Ukrayna pazarının yüzde 80 kaybına rağmen rekor bir yıl geçirdiklerini söyleyen Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği'nin (AKTOB) Başkanı Kaan Kavaloğlu, “Tüm felaketlere rağmen, bizi ileriye umutla baktıran bir diğer faktör ise hala Rusya'nın bizim için öncelikli bir pazar olmasıdır” dedi.

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği'nin (AKTOB) Başkanı Kaan Kaşif Kavaloğlu, 2023 yılı turizm sezonuzunu değerlendirdi. Kavaloğlu, zorlu bir deprem felaketiyle başladığı ve elbirliğiyle atlatılan bir yıl olduğunu değerlendirerek, Antalya'ya gelen ziyaretçi sayısının rekor seviyeye ulaştığını ifade etti. Kavaloğlu, 2019'daki rekorun 12 aylık rakamının henüz tamamlanmadığını belirterek, bu yılın Antalya için en başarılı yıl olacağını öngördü. Gelecek yıla yönelik konuşan Kavaloğlu, 2024'ün turizm açısından olumlu bir yıl olacağını belirterek, gelir hedeflerinin aşıldığını ve 16 milyon ziyaretçi hedefine ulaşacakları bir dönem olacağını ifade etti. Kavaloğlu, geçtiğimiz yılı değerlendirirken zorlu başlangıcın ardından deprem felaketini sektör ve ülke olarak birlikte atlattıklarını vurgulayarak, 2019'daki rekor ziyaretçi sayısıyla Antalya'nın başarılı bir yıl geçirdiğini belirtti.


BÖLGESEL SORUNLARA RAĞMEN REKOR YILI

Rusya'nın Antalya'nın bir numaralı turizm destinasyonu olduğunu hatırlatan Kavaloğlu, Rusya-Ukrayna savaşı ve Ukrayna pazarının yüzde 80 kaybına rağmen rekor bir yıl geçirdiklerini söyledi. Almanya'daki turist sayısındaki artışın önemine dikkat çekerek, İngiltere ve Polonya gibi pazarlardaki gelişmeleri paylaşan Kavaloğlu “Rusya-Ukrayna savaşının ve Ukrayna pazarındaki yüzde 80 kaybın devam etmesine rağmen, Bir yılı rekor yılı olarak tamamladık. Tüm felaketlere rağmen, bizi ileriye umutla baktıran bir diğer faktör ise hala Rusya'nın bizim için öncelikli bir pazar olmasıdır. Ancak Almanya'daki gelişmeler de bizim için çok önemlidir. Almanya şu anda ikinci sırada mı? Hemen hemen aynı sayıda turisti Rusya ile bize gönderiyor. Geçen sene ilk defa İngiltere'den bir milyonun üzerinde turist geldi, bu sene ise 1 milyon 300 bin kişiyi aştı. Polonya, dördüncü büyük pazarımız oldu ve bir milyon kişiyi aşan dördüncü pazarımız haline geldi” diye kaydetti.


KAVALOĞLU: GELECEĞE UMUTLA BAKIYORUZ

Orta Avrupa, Batı Avrupa ve Doğu Avrupa'daki genel durumu değerlendiren Kavaloğlu, İskandinav ülkeleri hariç genelde artıda olduklarını belirtti. Balkanlar ve Orta Doğu'da küçük düşüşler yaşansa da genelde pozitif bir artış gözlendiğini belirterek, 2019'daki rekorlardan daha iyi bir konumda olduklarını vurguladı. Kavaloğlu, yaşanan olumsuzluklara rağmen sektördeki artışın kendilerini umutlandırdığını belirterek, 2019'da koydukları rekorlardan daha iyi bir durumda olduklarını ve geleceğe umutla baktıklarını ifade etti. Kavaloğlu “2024 yılında tekrar bir rekor kırarak 16 milyon kişiye ulaşmayı hedefliyoruz. Şu ana kadar belirlenen gelir hedefleri aşıldı ancak daha yüksek hedeflere ulaşmak istiyoruz. Bilindiği gibi, Rusya'nın en önemli turizm destinasyonu olduğumuz bu dönemde, 2019'daki Rus ziyaretçi rakamlarının yüzde 55’indeyiz. Rekorlar dediğimiz 2019 yılında şu an üzerindeyiz” dedi.