SERBEST BÖLGE'DE HEDEF 1 MİLYAR DOLAR

ASBAŞ Genel Müdürü Zeki Gürses Lider Tv’de önemli açıklamalarda bulundu. Dünyanın önemli yat üretim merkezi haline gelen Antalya Serbest Bölge’de yılsonu ticaret hacminin 1 milyar doları yakalayabileceğini söyledi.

Lider Tv’de her hafta birbirinden değerli konukları ağırlamaya devam eden Turuncu Koltuk’a Antalya Serbest Bölge Genel Müdürü Zeki Gürses konuk oldu. Gazeteci İbrahim Okumamış’ın sorularını yanıtlayan Gürses, Antalya Serbest Bölge’nin ülke ticaretine ve ihracatına destek vermek olduğunu açıkladı. Yurtdışına ihracat amacıyla 1987 yılında kurulan Serbest Bölge ilk olarak Antalya ve Mersin’e kurulduğunu söyleyen Gürses, turizm amaçlı olarak bu bölgeye alışveriş amaçlı mağazalarının kurulduğunu fakat bu mağazaların kısa sürede kapanarak tekstil alanında üretime katkı sağladığını söyledi. Serbest Bölge’de faaliyet gösteren 88 sektörün yarısına yakınını yat üretimi olduğunu söyleyen Gürses, ayrıca Serbest Bölge’de ticaret yapmak için bekleyen birçok firmanın da olduğunu dile getirdi.

“ANTALYA BÜYÜK AVANTAJ”

Antalya Serbest Bölge’nin önemli avantajları olduğunu söyleyen Gürses, “Antalya’nın lojistik avantajları var. Kendine ait bir limanı var. Bölgede üretilien Antalya’daki birçok firma Antalya serbest bölgeyi kullanarak ihracat yapabiliyor. Yat rıhtımı da ciddi bir avantaj. Vergilerden istisna oluyorlar. Serbest bölgeden KDV istisnası var. Üretim ve ihracat yapan firmalar için avantaj sağlıyor. Doğal ve sosyal imkanlar çok fazla. Sadece üretim değil, golf , kayak deniz de önemli. Yabancı ihracatçılar için büyük avantaj” diye konuştu.

“TEKNOLOJİ TRANSFERİ”

Teknolojiden, kök hücreden bitki üretimine ve yat sektörünün ağırlıklı olduğu Serbest Bölge’de yabancı şirket sıralamasında Almanya ve Hollanda’nın ilk sıralarda olduğunu söyleyen Gürses, Biz ülkeye daha çok sermaye gelmesi için çalışmalar yapıyoruz. Firmalar üretim yaparken, Antalya’dan tedarik sağlıyorlar. İnşaat sektörü ne zaman büyürse Türkiye de büyüyor. Sadece Antalya değil çevreye illere de katkı sağlıyor. Teknoloji transferi oluyor. Yurtdışı sermayeli elektronik firmasında bizim gençlerimiz çalışıyor. Antalya Serbest Bölge’nin döviz getirisi var. Üretim artıyor. Al sat değil üretimden satış yapılıyor” dedi.

120 METRELİK YAT SİPARİŞİ

Dünyanın en önemli yat üretim merkezi Antalya’da yat siparişlerinde artık miktara değil, boyuta baktıklarını söyleyen Gürses, 120 metre yat siparişi için görüşmelerin başladığı açıkladı. Gürses, “Bu yıl 28 lüks yat üretimi yapıldı. 30’un üzerine çıkacağız. Sayıdan ziyade metreye bakmaya başladık. Her geçen gün verilen siparişlerde boylar artmaya başladı. Bu sene 76 metrenin teslimatını gerçekleştirdik. Bir önceki rekorumuz 63 metreydi. 120 metrelik yat siparişi için görüşülüyor. Yeter ki imkan yaratalım” diye konuştu.

İKİNCİ SERBEST BÖLGE MÜJDESİ

Antalya Serbest Bölge’nin kapasitesinin dolduğunu ve yatırım için sırada bekleyen şirketlerin de olduğunu söyleyen Gürses, Antalya’ya ikinci bir serbest bölge müjdesi de vererek, “Alan yeterli değil, sırada bekleyen yerli ve yabancı şirketler var. Antalya çevresinde ikinci bir serbest bölge kurulmalı. Şuanda çalışmalara başladık. Kepez Burdur-Bucak çevresi olabilir. Buralarda alan oluşturmaya başladık. Yeni alanlar oluşturmaya başladık. Çünkü artık burası yetmiyor. İkinci bölge şart” dedi.