SEPET ÖRÜCÜLÜĞÜ KADINLARA İSTİHDAM SAĞLIYOR
Antalya’da Konyaaltı Sanat Eğitim Merkezi'nde (KONSEM), unutulmaya yüz tutmuş sepet örücülüğü mesleği yeniden canlanıyor. Atık malzemelerle yapılan el emeği göz nuru ürünlerle kadınlar hem el becerilerini geliştiriyor hem de aile bütçesine katkı sağlıyor.
Konyaaltı Belediyesi, KONSEM bünyesinde açtığı çeşitli kurslarla ilçe sakinlerine hem yeni meslekler edinme imkanı, hem de unutulmaya yüz tutmuş mesleklerin canlanmasına imkan sağlıyor. KONSEM bünyesinde açılan 35 branştan biri olan, unutulmaya yüz tutmuş meslek grubu içerisinde yer alan sepet örücülüğü kursunda, kursiyerlerin özellikle geri dönüştürülebilir atıkları kullanarak ürettikleri ürünler dikkat çekiyor. Kursiyerler, kağıt, mısır koçanı ve palmiye gibi atıklardan ürettikleri avizeler, ekmek sepetleri, çamaşır sepetleri, çantalar, hasır sehpalar ve çeşitli ev dekoratif ürünleriyle hem el becerilerini geliştiriyor, hem de iş imkanı edinerek ev ekonomilerine katkı sağlıyor.
ATIK MALZEMELERDEN YENİ ÜRÜNLER
El sanatları eğitmeni Nesrin Yeşiltoral (54), Konyaaltı Halk Eğitim Merkezi ve KONSEM işbirliğiyle sepet örücülüğü kursunu açtıklarını anlattı. Sepet örücülüğü kursunun çok rağbet gördüğünü aktaran Yeşiltoral, özellikle atık malzemeleri değerlendirdiklerini belirtti. Nesrin Yeşiltoral, “Kadınlara istihdam sağlamak amaçlı ürünler yaptırıyoruz. Genellikle atık malzemeleri kullanıyoruz. Gazete kağıtlarını kullanıyoruz, mısırları kullandık. Palmiye ağaçlarının atıklarını kullandık. Çok güzel kazançlar elde ediyoruz. Sosyal medya bu anlamda bizim için çok etkili oluyor" dedi.
'KENDİ DÜKKANLARINI AÇAN ÖĞRENCİLERİMİZ VAR'
Genellikle 20 ile 60 yaş arası kadınların kursa geldiğini belirten Nesrin Yeşiltoral, “Genellikle emekli kadınlar tercih ediyor. Zamanlarını güzel değerlendiriyorlar. Aynı zamanda sosyalleşiyor, kendilerini de geliştirebiliyorlar. Buradaki kursları bittikten sonra genelde sosyal medya arayıcılığıyla ürün satıyorlar, imkan sağlanırsa değişik sergilerde satış yapıyorlar. Kendi dükkanlarını açan öğrencilerim de var. Şu an kendi satışlarını yapıyorlar. 7'den 70'e herkesi kurslarımıza bekliyoruz" diye konuştu.
'DÜNYAM DEĞİŞİYOR'
Kursiyer Emine Yaz (57), emekli olduğu yurt dışından Türkiye'ye 10 yıl önce geldiğini belirterek, uzun zamandır kurslara devam ettiğini anlattı. Sepet örücülüğünün çok ilginç gelmesi üzerine kursa başladığına dikkat çeken Emine Yaz, “Aslında basit olduğunu sanıyordum fakat büyük bir emek var. Çok saygı duyulacak bir işmiş onu anladım. Teknikleri, işlemleri çok özel. Her seferinde başka bir teknik uyguluyoruz. Yaparken dünyam değişiyor çok mutlu oluyorum. Ürettiğimi hissediyorum. Tabii ki kendi işimi kurmak istiyorum ve satış yapmak istiyorum" dedi.
'KENDİNİZE GÜVENİNİZ ARTIYOR'
Kursiyer Gökçe Eyüpoğlu (40), uzun yıllar bankacılık yaptıktan sonra ikinci çocuğuna hamile kaldığını, kendisini ev hanımı olarak bulduğunu ifade etti. Çalışma hayatındaki tempoya alışınca ve çocuklarının büyümesinden sonra bir şeyler yapmak istediğini söyleyen Eyüpoğlu, “Sosyalleşmek ya da ekonomik olarak hayata bir şeyler katmak istiyorsunuz. Konyaaltı Belediyesi'nin sepet örücülüğü kursuna kayıt oldum. Hem merakım hem de ilgim vardı. Ürünü elinize aldığınızda bazı şeylere değer kattığınızı fark ediyorsunuz. Eskiden yapılan bir meslek aslında ciddi anlamda ekonomiye takabileceğiniz bir şey. İnşallah biraz daha geliştirebilirsem kendimi, farklı boyutlara taşıyıp büyütmek ve satış yapmak istiyorum" dedi.
DHA