SENDİKALAR SES YÜKSELTTİ

Turizm işçileri ve kafe bar çalışanları sendikaları, iş yerlerinin tedbirli bir şekilde açılması için ortak bir basın açıklaması düzenledi. Pandemi döneminde alınan tedbirler doğrultusunda iş yerleri kapanan çalışanlar, başka gelirlerinin olmadığını belirterek zor durumda olduklarını dile getirdi

 

Turizm İşçileri Dayanışması, Kafe ve Bar Çalışanları Dayanışması, Otel ve Turizm İşçileri Sendikası pandemi nedeniyle kapatılan iş yerlerinin açılması adına ortak basın açıklaması yaptı. Ortak açıklamayı okuyan Cafer Yelsali iş yerlerinin açılması için seslerini duyurmak istediklerini belirtti. Milyonlarca insanı kapsayan yiyecek ve içecek sektörüne kilit vurulması nedeniyle geçinemediklerini vurgulayan Yelsali, “Normalleşme adımları atılıyor, bize öncelik verilmeli iş yerleri açılmalıdır. İşletmelerin bir an önce açılmasını istiyoruz. Çalıştığımız iş yerlerinde alınması gereken tüm tedbirleri alalım, işyerleri açılsın, yasaklar kalksın” ifadelerini kullandı.

“GELİRİMİZ YOK”

Koronavirüsün etkisi altında geçen 2020 yılında tedbirler doğrultusunda işyerlerinin kapatılmasıyla zor günler yaşadıklarını kaydeden Cafer Yelsali, “Koronavirüs pandemisi tedbirleri doğrultusunda çalıştığımız iş yerleri 16 Mart 2020'de 75 gün kapatıldı. 20 Kasım'da tekrar kapatılan iş yerleri bugün itibariyle 66 gündür kapalı. 2020'nin neredeyse yarısını işsiz ve gelirsiz geçirdik. Barlarda çalışan arkadaşlarımız ise 315 gündür işsiz ve bir gelirleri yok. İş yerlerinin kapatıldığı dönemlerde kısa çalışma ödeneğinden ve işsizlik ödeneğinden faydalandırılan işçiler sosyal güvenlik primlerinden de faydalanamıyor. Geçinemiyoruz. Sektörümüzde günlük, yarı zamanlı çalışanların yoğunluğu sebebiyle sigortasız çalışma da oldukça yaygın. Bu süreçte sigortasız çalışan işçiler bu desteklerin hiçbirinden yararlanamadı. Sektörümüzde göçmen işçiler de yoğun bir şekilde çalışıyor. Bu süreçte göçmen işçiler de çok zarar gördü” dedi.

“İŞLETMELERİN AÇILMASINA ENGEL KALMADI”

Normalleşme adımları doğrultusunda işletmelerinin açılmasına bir engel olmadığını savunan Yesali, “Hastanelerdeki yoğun bakım ve normal yatak doluluk oranları yüksek seviyelerde değil. Aşılama programı da başladı. Eldeki veriler işletmelerin açılmasına engel değildir. Özel ve resmi kurslarda yüz yüze eğitim başladı. Sağlık kurumlarındaki yoğunluğun azalmasıyla, sağlık personelinin izin yasağı kaldırıldı. Normalleşme adımları atılıyor, iş yerleri açılmalıdır. Son olarak Kahvehane, lokanta, meyhane, kafe ve bar çalışanları sendikasız olduğu için bu süreçte hak arama zeminlerinden yoksun kalmıştır. Tüm arkadaşlarımızı; iletişim kanallarımızı arttırmak, yan yana gelişlerimizi çoğaltmak için Kafe ve Bar Çalışanları Dayanışması, Turizm İşçileri Dayanışması ile Otel ve Turizm İşçileri Sendikası'nda örgütlenmeye çağırıyoruz” diye konuştu.

FATMA ARSLAN