‘SEN YOK, BİZ VARIZ’ MANTIĞI BU MUYDU?

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, seçil kampanyasında, “Ben, sen yok, biz varız. Biz birlikte yaparız” demişti. Ancak Başkan Böcek bu sözünde durmadı!

Kendi yapmadığı işlere bile imza atıp, “Biz yaptık, ben yaptım” dediği oldu. Bunun en son örneği 2021’in son günü Serik-2 Arıtma Tesisi’nin açılışı öncesi yaşandı.

Bu tesisin tamamını neredeyse Kültür ve Turizm Bakanlığı yaptı. Tesisin yapımında harcanan paranın yüzde 90’ını Bakanlık, yüzde 10’unu ise Belek Turizm Yatırımcılar Birliği (BETUYAP) karşıladı.

Peki bu tesisin yapımında Büyükşehir işin neresindeydi? Usul gereği imzalanacak üçlü protokol gereği işbirliği anlaşmasında imzaları vardı.

Sonrası ise bütün çalışmayı Bakanlık yürüttü. Protokole göre, tesis yapılacak ve işletildikten sonra Antalya Büyükşehir Belediyesi ASAT Genel Müdürlüğü’ne devredilecekti.

Fakat, Başkan Böcek öyle bir algı oluşturmaya çalıştı ki 2.5 yıldır bütün işi kendilerinin yaptığını söyledi. Hatta açılışa davetli olmasına rağmen son dakikada çağrıldığını söyledi.

Yani, tesisin faydasından çok kendine yarayabilecek siyasi algı derdine düştü. Unuttu yine seçilirken verdiği, “Ben, sen yok, biz varız. Biz birlikte yaparız” sözünü!

Ama olsun varsın. Tesisi kimin yaptığından çok bu şehir için getireceği kazanım. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un dediği gibi, bu tesis ile bölgede 50 yıllık atık su sorunun yaşanmayacak olmasıdır. Önemli olanda bu değil midir? Yoksa, gerisi hikaye. Ama insan söylediğini unutmamalıdır. Unutursan birileri de seni unutur.

Serik-2 Arıtma Tesisi’nin hizmete girmesiyle Kadriye, Belek, Boğazkent Bölgesinde bulunan, diğer 2 arıtma tesisi devreden çıkarılacak ve buralardaki arıtma faaliyetini “Serik 2 Atıksu Arıtma Tesisi” üstlenecek.

İki etaptan oluşan projenin ilk etabında günde ortalama 65 bin metreküp atık su arıtılabilecek. 2 etabın tamamlanıp devreye alınması ile toplam tesis kapasitesi 130 bin metreküpe çıkacak.

Arıtma Tesisi, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 20 yıl süreyle işletilecek daha sonra ASAT'a teslim edilecek. Yani, tesisi kendisinin yaptığını iddia eden Büyükşehir’e!

Sonra ise 20 yıllık süreçte Belek Bölgesinin tüm atık su gelirleri ASAT Genel Müdürlüğü tarafından, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na aktarılacak.

Yani tesisi yapan kimmiş, parayı alacak olan kimmiş, yukarıdaki satırları tekrar okuyun ve siz karar verin. Dediğim gibi önemli tesisi kimin yaptığı değil Antalya’ya faydasıdır.

NE BİTMEZ YOLMUŞ BU!

Yeni yılın ilk yazısında batan aşağı Antalya Büyükşehir Belediyesi’ni eleştireceğim hiç ama hiç aklıma gelmezdi. Ancak yaptıkları işlere bakınca bana malzeme vermekte üstlerine yok.

Efendim sürekli Doğu Garajı Projesi’nin “Bitti, bitiyor, sona gelin” açıklamalarını eleştirdim durdum 2021’de. Sonuç; yapılan bina açılamadan çatısı yandı. Bereket tamamı yanmadı.

Bir başka çalışmada da aynı son yaşanıyor. Kent içi trafiği rahatlatacak proje olarak gösterilen ve Temmuz 2021 gibi çalışmalara başlanıp 3 ayda bitirileceği sözü verilen 900 metrelik yol.

Burası, Pınarbaşı Mahallesi 12’nci Cadde ile Pınarbaşı Caddesi Kavşağı’nı birleştiren yol, Üniversite Caddesi’nin devamı olacak. Atatürk Bulvarı’nı rahatlatacak Uncalı’ya kolay ulaşımı sağlayacak.

Akdeniz Üniversitesi’nin güney sınırındaki yeni yol 2 şeritli gidiş geliş, 30 metre genişliğinde yapılıyor ama bir türlü bitirilemiyor. Tıpkı bitmiş olan Doğu Garajı Projesi gibi. Yine “Sona gelindi” açıklamasını görünce beynimden vurulmuşa döndüm.

Sanırsınız ki arkadaşlar otoban yapıyor. Yahu arkadaş topu topu 900 metrelik bir yol. Ne bitmez alt yapısı ne asfaltı varmış burasının. Açacaksanız açın, bitireceksiniz bitirin.

Yoksa rahmetli Tayfun Talipoğlu’nun ‘Yol hikayesi’ programına girmeye aday olacaksınız.

ANBEAN BİLGİ ALIYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2021’in son haftası Ankara’da rektörler ile bir araya geldi. Hem eğitim hem de bilimsel konularda yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Bu görüşme sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan’a ayrı bir ilgi gösterdi. Herkesten ayrı bir görüşme gerçekleştirdi.

Rektör Özkan, üniversitemizde devam eden yatırımlar, eğitim ve araştırma alanındaki son gelişmeleri anlattı. Erdoğan’dan birçok çalışma için destek sözü aldı. Ancak görüşme sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rektör Özkan’dan Gaziantep de pitbull saldırısına uğrayan Asiye bebek hakkında bilgiler aldı.

Yani Cumhurbaşkanı Asiye’nin durumu ile yakından ve an be an ilgilendiğini bir kez daha gösterdi. Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi tarafından bir dizi operasyon daha yapılacak gibi.

ÇOCUK GÜLERSE DÜNYA GÜLERMİŞ

Antalya Emniyet Müdürlüğü’nün çocuklara verdiği önemi bilmeyen yoktur. Özellikle, devlet koruması altında olanlar, engelliler ve özel çocuklar gibi. Gece gündüz onlarla birlikteler.

Tabi bu çalışmalar, ‘Çocuk gülerse dünya güler’ sloganı ile yürütülüyor. Bu bağlamda yılın son günü yani yılbaşı gecesi Antalya Emniyet Müdürü Mehmet Murat Ulucan’ın eşi Selda Ulucan ile birlikte çocuklar yalnız bırakılmadı.

Bayan Ulucan ile birlikte TDP polis ekipleri, öncelikle Sevgi Evi'ndeki çocuklar ile bir araya gelip yeni yıl heyecanını birlikte yaşadı. Sonra ‘Aramızda Engel Yok’ çalışması ile yollara düştüler.

Aynı eki ve Selda Ulucan, Beyaz Baston Görme Engelliler Derneği’nin özel bireyleri ve aileleri ile bir araya geldi. Engelli bireylerimizin hayata katılımı ile mutlu bir yılbaşı kutlaması yapıldı.

İnanın yılbaşı gecesi Emniyet Müdürü Ulucan ve eşi birçok birimi gezmiş ama bana en anlamlısı iki ziyaret geldi. Hakikaten ‘Çocuk gülerse dünya gülüyor’ muş.