SEN KİMSİN?

Eğer bugünü insanca ve İslam’ca yaşayarak alnımızı terletir, helalinden kazanırsak yarınlar (ahiret) bize yâr olur. Eğer Allah’tan korkar, O’na talim olur, insanlara faydalı olmaya çalışırsak bu iyi halimiz bize kâr olur.

***

Eğer kötü arkadaşa uyar nefsimizin keyfine göre yaşarsak bu hareketlerimizin neticesi zarar olur. Eğer gönül gözümüz siyah camlı ise dünyamızı karartırız. Eğer kalbimiz kara, hayra soluk solumuyorsak ahiretimiz ateş olur.

***

Ağzımızdan çıkan bazı sözler vardır, kibritin yangın çıkardığı gibi insanlar arasında fitne çıkarır. Ağzımızdan çıkan bazı hikmetli sözlerden insanlar ders çıkarır, kendisini kötülüklerden kurtarır ise iyiliğe vesile olmuş oluruz.

***

Şimşek mi çaktı, yağmura işarettir. Bir çocuk mu dünyaya geldi, dünyadan biri ebedî âleme göçmüş demektir. Bir insan devamlı asık suratlı acı sözlü mü? Senin yaptıklarını takdir etmeyip seni kıskanıyor mu? Kalbinin karalığına işarettir.

***

Bir insan ki güler yüzlü, tatlı sözlü, duruşu olan, karıncayı bile incitmekten korkan, elindeki nimetlerin bir kısmını paylaşmadan duramayan biriyse o iyi insandır. Cennet yolcusu olduğuna işarettir. (inşallah)

***

Bir çocuk ki ezan okunurken müezzin efendiyi taklit ediyorsa, babası annesi gibi secdeye kapanıyorsa ailesinin yaşam tarzını yansıtıyor demektir. Unutmayalım ki çocuklarımız anlattıklarımızı değil, davranışlarımızı örnek alır.

***

Günümüzde hayat survivor gibi yaşanıyor, insanlara bencillik pompalanıyor sürekli. Öncelikle kendimiz örnek olmayı başarır, çevremize faydalı olursak çocuklarımız da bizleri görüp onlar da örnek ve iyi insan olacaktır.

***

Bilgiye sormuşlar ‘nerede oturursun’ diye, ‘beyinde’ diye cevap vermiş. Sevgiye sormuşlar ‘mekanın neresi’ diye, ‘kalp’ diye cevap vermiş. Bir çürük elma bir sandık elmayı çürütür. Sirke balı bozar.

***

İnsan ne kadar ahlaklı olursa olsun beraber olduğu, birlikte vakit geçirdiği insana meyleder. Atalarımız ‘kim olduğun değil, kiminle olduğun önemli’ demişler. Günümüzde de ‘en çok vakit geçirdiğin 5 insanın bileşkesisin’ deniyor.

***

Çocuklarımız Allah’ın bizlere en güzel hediyesi ve emaneti. Evden sonra onların en büyük eğitimini çevresi veriyor. Bu nedenle ev dışında arkadaşlarını, kimlerle vakit geçirdiğini iyi analiz edip takipte kalmak çok önemli.

***

Sevgi ruhlara göre değişir. Bal arısı çiçekten, sinek pislikten, karga leşten, bülbül gülden, Hristiyan kiliseden, Yahudi havradan, Müslüman camiden hoşlanır. Hiçbir zaman bülbül seven insana sen kargayı da seveceksin denemez. Bu eşyanın tabiatına aykırıdır.

***

SEVGİ

Sevgi, sevdiklerimizi bizim istediğimiz hâle sokma durumu değildir. Biz onları oldukları haliyle sevebilmeliyiz. Bizim istediğimiz forma sokarsak ‘kendileri’ olamazlar ki. Sevgi ‘değiştirmek’ değil ‘alışmaktır’ aslında...