SEN DE DERSİNE İYİ ÇALIŞ CAVİT BEY!

Antalya’da birkaç gündür Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun sosyal medya hesabından paylaştığı ve görselde yer alan 2003-2022 yılları arasındaki yatırımlar eleştirilip duruluyor.

Antalya’ya kazandırılan ve devam eden hizmetler içeriğindeki bilgileri eleştirilirken yok kandırıldı, yok bakan bilgisiz gibi kelimeler kullanılıp sözde siyaset yapılıp dalga geçildi.

Merak edip şöyle bir baktım. Neler yapılmış veya yapılmamış diye. En çokta dikkatimi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı’nın tünel eleştirileri dikkatimi çekti.

Arı, 21 bin 473 metrelik tünelden bahsedildiğini ancak bu bilginin yanlış olduğunu Bakan Karaismailoğlu’nun kandırıldığını söylemiş. Hatta bu konuyu TBMM’ye taşımış.

Aslında Bakanlık açıklamalı ama benimkisi merak ya araştırdım ne kadar tünel var,ne kadarı yeni yapılmış diye. Öyle CHP’li Arı’nın iddia ettiği gibi değil mesele.

Sadece 19743 yılında hizmete giren Kemer yolundaki 340 metrelik Akyarlar Tüneli ve 140 metrelik Çamdağ Tüneli yok bu memlekette. Aynı yolda başkaları tünellerde yapılmış.

Örneğin, Antalya Kemer Karayolu'ndaki Adnan Sezgin (332 metre), Altan Ayağ (970 metre) ve M. Orhan Büyükalp (1.100 metre) tünelleri var. Hem de 2010 yılında tamamlanıp hizmeti girmiş.

Başka var mı? Olmaz mı. Mesela Kemer-Kumluca arasındaki Alacasu-Phaselis Tüneli. Yapımı tamamlanınca 1300 metreye ulaşacak. Şuan büyük bir bölümü tamamlanmış.

Alanya-Gazipaşa yolunun Alanya geçişi Hasbahçe-Kargıcak arasında 2x2552 metre uzunluğunda (5.104 m) olan 3 adet çift tüp (Dim, Oba, Mahmutlar Tünelleri).

Alanya ayrımı Hadim yolunda 8 adet tüp tünel. Kimisinin yapımı bitmiş kimisinin yapımı devam ediyor.

Antalya-Burdur yolundaki Çubukbeli'nde 4 bin 400 metre uzunluğundaki tünellerin yapımı halen devam ediyor. Ayrıca, Çubuk Beli Tüneli'ne 'Çubuk Beli' türküsünü derleyen Cevat Uyanık'ın adının verilmesi bile önerilmiş!

Ve, Bakan Adil Karaismailoğlu’nın son katıldığı tören. Demirkapı Tüneli. Antalya-Konya arasındaki mesafeyi 30 kilometre daha kısalacak olan tünel. Taşağıl’dan Gembos’a uzan . 5 bin 600 metre uzunluğunda çift tüp tünel.

İnanın soyadım Okumamış ama cahil değilim. Sırf bu meraktan olsa gerek üşünmeyip araştırdım ve bu tünelleri buldum. Biraz ders çalışmak yeterli oluyor.

Sayın Cavit Arı’da muhtemelen bunları biliyordun ama biraz kitaba orta yerinden bakıp dersi az çalışmış gibi geldi bana. İş siyaset olunca bazen görmezden geliniyor yapılan yatırımlar.

Ben yazımı tam bitirirken  Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın açıklaması geldi elime. Arı’nın iddialarına tek tek cevap vermişler. Açıklamanın ayrıntılarını gazetemizde okuyabilirsiniz. Ama tünel meselesi bundan ibaret.

MÜTHİŞ BİR TANITIM

İlk kez 2018 yılında düzenlenen Tour of Antalya (Antalya Turu) yol bisiklet yarışlarının dördüncüsü  10-13 Şubat’ta gerçekleştirilecek. Müthiş bir heyecan bizi bekliyor.

Konuyla ilgili Tour of Antalya Proje Direktörü Haluk Özsevim ve Yarış Direktörü Mutlu Erçevik’i, Lider Haber’deki ARTI SPOR programında konuk ettik. Detayları öğrendik.

Bu yıl ‘İklim Değişikliği’ temasıyla yapılacak yarışlar 4 etaptan oluşacak. Uluslararası Bisiklet Birliği’nin (UCI) 2.1 kategorisinde gerçekleştirilen, ülkemizin en önemli bisiklet yarışlarından biri haline gelen bu yarışa ilgi hayli büyük.

Çünkü, 14 ülkeden 24 takım ve 160 civarında bisikletçi katılacak. Talep çok ama en fazla 175 sporcu alınabiliyor bu yarışlara.

Dünyada bisiklet sporunda hayli ileri olan İtalya’dan 4, Belçika’dan 3, Almanya’dan 3, Norveç, Rusya ve ABD gibi ülkelerden de birer takım katılacak. Ancak Almanya’nın da bu yarışa milli takımı ile katılması sanırım müthiş tanıtım ifademin doğruluğunu kanıtlıyor.

Antalya’nın güzelliklerini de içine alacak etaplar ilk gün Antalya-Antalya, sonrasında Kemer-Antalya, Aspendos-Termessos ve Side-Antalya şeklinde olacak.

Bizim ,yayınımız öncesi Kültür  ve Turizm Bakanlığı’ndan uluslar arası yayınlar için prodüksiyon onayı gelmesi sevindirici oldu. Çünkü yarışlar canlı olarak tüm dünyaya verilecek.

Aslında Haluk Özsevim’in Antalya’nın tanıtımı için gecesini gündüzüne kattığının açık örneği oldu dünkü yayınımız ve yaşanan gelişmeler. Ne diyelim kazasız bir yarış dileyelim. İyiki Haluk gibi Antalya sevdalıları var kendilerine teşekkür etmeyi de ihmal etmeyelim.

GAZETECİ HABER OLDU

Antalya’yı birkaç gündür etkisi altına alan yağmurlu hava bir çok kişiyi olumsuz etkiledi. Kimi yerde seraları kimi yerde evleri su bastı. Kiminin arabası suda kaldı kimininki ise çukura düştü.

Say say bitmez. İşte bunlara en iyi örnek bizim meslektaşımız Nilhan Kırdı’nın paylaşımı oldu. Nilhan’ın karavan minibüsü üstü kuma kapatılan yoldaki çukura saplanmış!

Tabi hemen fotoğrafını çekmiş kendisi ve altına da, “Ağustos ayından beri bu rezillik içindeyiz. Açtığınız çukurları kapatmadınız ve bu sabah aracım çukura gömülmüş durumda. Çekici çağırmak durumunda kaldım. Çok üzdünüz @BocekMuhittin. Asat rezilliği bitsin” diye de yazmış.

Yerden göğe kadar haklı Nilhan Turan. Terzi kendi söküğünü dikemez misali olmuş ve derdine çare aramış. Bende elçiye zeval olmaz diyerek köşeme aldım bu serzenişi.

Peki bunlar yaşanırken CHP’li Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek neredeydi? Yine para karlığı verilen ödülünü almak için çıktığı Samsun seferinde!

Artık bir plakette biz veririz yakında, “Yaşattıkların için teşekkür ederiz” diye. Olmaz mı?