ŞEMSİYELİ SOKAK ÇIRILÇIPLAK KALDI

Antalya’da sokak boyu asılan rengarenk şemsiyelerin oluşturduğu renk cümbüşü ile her yıl milyonlarca turistin akın ettiği şemsiyeli sokakta bu yıl yüzler gülmüyor. Kentin simgelerinden biri haline gelen sokakta haziran ayının sonuna gelinmesine rağmen şemsiyeler, CHP’li Antalya Büyükşehir Belediyesi’nce hala takılmazken, esnaf tabiri caizse kan ağlıyor.

ZEHRA TEKECİ/RABİA DEMİROK

Muratpaşa ilçesindeki Dönerciler Çarşısı yanında bulunan sokak yıllardır dekoratif amaçla asılan rengarenk şemsiyeleri ile anılıyor. Antalya’ya gelen her turistin ilk durağı arasında yer alan sokakta, turistler hem fotoğraf çektiriyor hem de yere yansıyan gölgelerin arasından keyifli bir yürüyüş yapma şansı yakalıyor. Bölge esnafının da işlerine katkı sunan şemsiyeler her yıl mayıs ayında takılırken, bu yıl beklenen olmadı.

“BURADA TURİZM BİTTİ”

Haziran ayının sonuna sayılı günler kala CHP’li Antalya Büyükşehir Belediyesince asılmayan şemsiyeler turistlerin sokağa ilgisini azaltırken, tüm taleplere rağmen yanıtsız bırakılan sokak esnafı ise bir an önce şemsiyelerin takılmasını istiyor. İşletmeci Mehmet Alabalık “Ben şemsiyeli sokakta esnafım. Şemsiyeler takılmadığı için işlerimiz çok kötü. Burada turizm bitti diyebiliriz. Hiç turist yok. Buraya gelip gezemiyorlar. Gelen de şemsiyeleri sorup gidiyor” dedi.

“ŞEMSİYELİ SOKAK TELLİ SOKAĞA DÖNDÜ”

Diğer bir işletmeci Murat Aykır ise, şemsiyeli sokağın Antalya’nın en gözde sokaklarından biri olduğunu belirterek, “Her yıl yüz binlerce turist bu sokağa geliyor. Genellikle mayıs ayının son haftası asılan şemsiyelerimiz haziranın son haftası olmasına rağmen takılmadı. Turistler gittikçe yoğunlaşıyor hala bir hamle yok. Ne beklediklerini anlayamadık. Zaten 2 yıllık bir Kovid-19 sürecinden geçtik. Esnaflar olarak iş yapacağımız dönemde özendirici, işimizi kolaylaştıran bu basit iş bile yapılmıyor. İnsanların ilgisini çeken marka haline gelen şemsiyeli sokak, telli sokağa döndü” diye konuştu.

“TURİSTLERİ CAMİYE GÖNDERİYORUZ”

Aykır şemsiyeli sokakta çeşitli sıkıntıların da yaşandığını ifade ederek, “Bizim sorunumuz çok fazla. Bu özel sokakla kimse ilgilenmiyor. Büyükşehir Belediyesi yaklaşık 1,5 yıldır lavabomuzu bile yapmadı. O kadar ikaz etmemiz rağmen ilgilenen bir yetkili yok. Şu an Allah’a emanet bir belediyecilikle karşı karşıyayız. Her esnafın burada tuvaleti yok. Turistler geliyor açıklamaya utanıyoruz. İnsanlar sokağa geldiğinde camiye gönderiyoruz” dedi.

 

“İŞLERİMİZ OLUMSUZ ETKİLENİYOR”

Servan Lale ise şemsiyeleriyle tanınan sokağın şemsiyesiz olmasının esnafı çok büyük oranda etkilediğini dile getirdi. Lale her turistin kendilerine şemsiyeleri sorduğunu vurgulayarak, “Gelen her turiste birkaç güne geleceğini söylüyoruz. Bu bahaneyi kullanalı aylar oldu. Bana nedenini sorduklarında ise belediyemiz çalışmıyor diyemiyorum. Turistler göremediklerinde hemen gidiyorlar. Çok üzülen ve morali bozulan turistler görüyoruz. Bizim de işlerimizi olumsuz etkilediği için canımız sıkılıyor. Yılda iş yapabildiğimiz 3-4 ay var zaten haziran bitmek üzere belediyemiz hala yardımcı olmuyor” ifadelerini kullandı.

TURİSTLER GERİ GETİRİLSİN DİYOR

Şemsiyeli sokakta bulunan turistlerden bazıları ise şemsiyeleri görememenin üzüntüsünü yaşadığını söyledi. Sıcak havalar nedeniyle sokakta şemsiyelerin daha da ihtiyaç haline geldiğini ifade eden turistler öğlen saatlerinde sokakta vakit geçirmediklerini dile getirdi.

Turist Hanife Özdemir de, “Buraya henüz yeni geldim. Birkaç değişim gördüm. Bunlardan biri şemsiyeli sokak oldu. Her zaman gözüme çarpar ve çok güzel gelirdi. Şimdi kaldırılmış. Tekrar gelmesini istiyorum Hem sokakta çok güzel bir görüntü sağlıyordu hem de özel bir hali vardı. Antalya’nın e bilinen yerlerinden birinde neden değişikliğe gidildi anlamadım” dedi.