SEKTÖRÜN SORUNLARI İÇİN BİRLEŞTİLER
Pandemi nedeniyle geçirdiği zor günlerin yaralarını sarmaya çalışan turizm çalışanları, sorunlarının çözümü için bir araya gelerek Turizm Teknik Servis Çalışanları Derneği’ni kurdu

Pandemi nedeniyle geçirdiği zor günlerin yaralarını sarmaya çalışan turizm çalışanları, sorunlarının çözümü için bir araya gelerek Turizm Teknik Servis Çalışanları Derneği’ni kurdu
Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi döneminin turizme yansıyan olumsuz etkileri sektör çalışanlarını harekete geçirdi. Yaşadıkları zor günleri atlatmanın yolunu aramak için harekete geçen turizm teknik servis çalışanları yaklaşık 2 hafta önce kurdukları dernekle birlikte faaliyetlerine başladı.
KASANIN ANAHTARI BİZİZ
Uzun yıllardır teknik servis personeli olarak çalışan ve sektörü yakında tanıyan derneğin Başkanı Bayram Geldeç ile birlikte Başkan Yardımcısı Engin Çelik, sektördeki ortak sorunlara çözüm bulmak için yola koyulduklarını belirtti. Çelik, “Dernek kurmamızdaki temel sebep otellerde yapıldığını düşündüğümüz haksızlıklar. Teknik servis ekibi olarak Antalya çevresindeki tüm arkadaşlarımızla birlikte yaşadığımız ortak bir acı var. Bu acı da asgari ücretle çalışmak zorunda bırakılmak. Biz yıllarını bu işe vermiş ustalarız. Riskli bir iş yapan kesimiz ve bunun karşılığının da asgari ücret olmadığını düşünüyoruz. Patronun kasasının anahtarı teknik servisin elindedir. Teknik servis çalışırsa işler yürür. Bu bilinçle birlikte başta ücret konusu olmak üzere sorunlarımıza çözüm bulmak için bir düzen oluşturmak istedik” diye konuştu.
“SİSTEMİ OTURTACAĞIZ”
Henüz çiçeği burnunda olan derneğin 80 üyesinin olduğunu belirten Çelik, hızlı bir çalışma dönemine girdiklerini söyledi. Şimdiden otellerin teknik müdürleriyle görüşerek sorunlarını dile getirdiklerini hatta ortak çözüme varabildiklerini aktaran Çelik, “Otele gidildiği zaman önümüze bir başvuru formu konuluyor ve bir sürü sayfaya imza attırılıyoruz. Pandemi döneminde zor şartlarda çalışıyoruz. Bunu fırsat bilen bazı otel sahipleri de şartlarımızı zorlamamızı bekliyor. Evimize ekmek götürmek zorunda olduğumuz için kabul ediyoruz. Ancak dernek faaliyetlerimiz kapsamında otellerin teknik müdürleriyle görüşüp asgari ücreti yukarı çektiğimiz oteller oldu. Bu sezon değil ama önümüzdeki sezon sistemi oturtacağız. Kararlıyız” ifadelerini kullandı.
GÜZEL PROJELER YOLDA
Sadece Antalya’da değil Türkiye’de hatta yurtdışında çalışan kişilerin de sesi olacaklarını vurgulayan Engin Çelik, güzel projelerle yola devam edeceklerinin altını çizdi. İlerleyen dönemlerde saha çalışmaları için eğitim programı düzenleyeceklerini söyleyen Çelik, “Okuldan veya herhangi bir firmadan yetki belgesi almış çoğu arkadaşımız sahaya indiklerinde sorun yaşayabiliyor. Çünkü sahada çalışmak farklı bir iştir. Biz ilerleyen zamanlarda saha eğitimleri eksik olan arkadaşlara çalışanlarımızla birlikte eğitim vereceğiz. Çok azimli ve istikrarlıyız” sözlerine yer verdi.
UMUTLAR 2021’E BAĞLANDI
Son olarak pandemi döneminde yaşadıkları en büyük soruna değinen Turizm Teknik Servis Çalışanları Derneği Başkan Yardımcısı Engin Çelik, “Bu sezon müşteriyle birlikte otele girdik. Kısa çalışma ödeneğinde olduğumuz için müşteriden 10 gün önce kadar kısa bir süre içinde otele çağrıldık. Kış süresince hiç bir şey yapılmadığı için sezonda zorlandık. Çünkü kış döneminde oteller kapalı olduğu için virane bir şekilde kalıyor. Bunları yeniden toparlayıp sistemin dişlisini tekrardan çalıştırmak zaman alıyor. Önümüzdeki sezonu daha iyi geçireceğimizi düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
Sadık Çetin SADAK
Giderek kutuplaşan bir ortamda diplomasinin rolünü ve temel ilkelerini yeniden tanımlama yolunda diyaloğa ilham vermeyi amaçlayan Antalya Diplomasi Forumu (ADF) kentin turizminin hareketlenmesine de katkı sağlıyor.
Antalya'da hava sıcaklıklarının düşmesiyle Tahtalı Dağı'nın zirvesinde kar yağışı etkili oldu.
Her yıl milyonlarca turistin tatil yaptığı Antalya'da, yerli ve yabancı misafirlerin tertemiz tesislerde konaklaması için hummalı bir çalışma yürütülüyor.
Ramazan Bayramı tatilinin 9 güne çıkarılmasının iç turizm pazarını olumlu yönde etkileyeceğini söyleyen Turizmci Recep Yavuz, yerli turistin tercihinin Akdeniz ve Ege olacağını belirterek, “Özellikle Side, Alanya bölgesinden başlayıp daha sonra işte Belek, Kundu bütçeye göre Kemer bölgelerinde yoğunluk olacaktır. Bir de yerli turistin Ege'ye yönelebileceğini düşünüyorum” dedi.
Nevruz, Paskalya, Ramazan Bayramı ve ara tatilin arka arkaya denk gelmesi Antalya'da hem sezon açılışını öne çekti hem de otellerin doluluk oranlarını yükseltti.
Geçtiğimiz günlerde Antalya’da bir otelde erkek sayısı fazla olduğu gerekçesi ile 2 erkek müşterinin rezervasyonunun iptal edilmesi hakkında konuşan Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkan Vekili İbrahim Güllü, “Maalesef çok kötü bir uygulama. Gerçekten ayrımcılık söz konusu” dedi.
Corendon Turizm Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Karaer, 2025 turizm sezonu için umut verici bir tablo çizdi. Karaer, Avrupa’dan gelen rezervasyon rakamlarının bu iyimserliği desteklediğini vurguladı.
Ramazan Bayramı ile birlikte yaz turizm sezonunun başlayacağını söyleyen AKTOB Başkanı Kaan Kaşif Kavaloğlu, “Bu sene eğer savaş biterse gelen Rus turist rakamı 4 milyonun üzerine çıkacak. Sadece en olumsuz söyleyeceğimiz şey Benelüks ülkelerin dediğimiz Belçika ve Hollanda geçen seneye göre biraz durgun gidiyor” dedi.
Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Başkanı Kaan Kaşif Kavaloğlu, turizmde bu yılın Avrupa pazarı için çok hareketli geçeceğini belirterek, “Alman ve İngiliz pazarı bu yılı artıda tamamlayacak.” dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, kruvaziyer turizminde şubat ayında yolcu hareketliliğinin geçen yıla göre yüzde 509,3 artışla 29 bin 826 olduğunu bildirdi. Bakan Uraloğlu, kruvaziyer turizminde yıla yolcu rekoruyla başlanan Türkiye'de, iki ay üst üste ay rekoru kırıldığını ifade etti.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz