SEKTÖRÜN SORUNLARI İÇİN BİRLEŞTİLER
Pandemi nedeniyle geçirdiği zor günlerin yaralarını sarmaya çalışan turizm çalışanları, sorunlarının çözümü için bir araya gelerek Turizm Teknik Servis Çalışanları Derneği’ni kurdu
Pandemi nedeniyle geçirdiği zor günlerin yaralarını sarmaya çalışan turizm çalışanları, sorunlarının çözümü için bir araya gelerek Turizm Teknik Servis Çalışanları Derneği’ni kurdu
Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi döneminin turizme yansıyan olumsuz etkileri sektör çalışanlarını harekete geçirdi. Yaşadıkları zor günleri atlatmanın yolunu aramak için harekete geçen turizm teknik servis çalışanları yaklaşık 2 hafta önce kurdukları dernekle birlikte faaliyetlerine başladı.
KASANIN ANAHTARI BİZİZ
Uzun yıllardır teknik servis personeli olarak çalışan ve sektörü yakında tanıyan derneğin Başkanı Bayram Geldeç ile birlikte Başkan Yardımcısı Engin Çelik, sektördeki ortak sorunlara çözüm bulmak için yola koyulduklarını belirtti. Çelik, “Dernek kurmamızdaki temel sebep otellerde yapıldığını düşündüğümüz haksızlıklar. Teknik servis ekibi olarak Antalya çevresindeki tüm arkadaşlarımızla birlikte yaşadığımız ortak bir acı var. Bu acı da asgari ücretle çalışmak zorunda bırakılmak. Biz yıllarını bu işe vermiş ustalarız. Riskli bir iş yapan kesimiz ve bunun karşılığının da asgari ücret olmadığını düşünüyoruz. Patronun kasasının anahtarı teknik servisin elindedir. Teknik servis çalışırsa işler yürür. Bu bilinçle birlikte başta ücret konusu olmak üzere sorunlarımıza çözüm bulmak için bir düzen oluşturmak istedik” diye konuştu.
“SİSTEMİ OTURTACAĞIZ”
Henüz çiçeği burnunda olan derneğin 80 üyesinin olduğunu belirten Çelik, hızlı bir çalışma dönemine girdiklerini söyledi. Şimdiden otellerin teknik müdürleriyle görüşerek sorunlarını dile getirdiklerini hatta ortak çözüme varabildiklerini aktaran Çelik, “Otele gidildiği zaman önümüze bir başvuru formu konuluyor ve bir sürü sayfaya imza attırılıyoruz. Pandemi döneminde zor şartlarda çalışıyoruz. Bunu fırsat bilen bazı otel sahipleri de şartlarımızı zorlamamızı bekliyor. Evimize ekmek götürmek zorunda olduğumuz için kabul ediyoruz. Ancak dernek faaliyetlerimiz kapsamında otellerin teknik müdürleriyle görüşüp asgari ücreti yukarı çektiğimiz oteller oldu. Bu sezon değil ama önümüzdeki sezon sistemi oturtacağız. Kararlıyız” ifadelerini kullandı.
GÜZEL PROJELER YOLDA
Sadece Antalya’da değil Türkiye’de hatta yurtdışında çalışan kişilerin de sesi olacaklarını vurgulayan Engin Çelik, güzel projelerle yola devam edeceklerinin altını çizdi. İlerleyen dönemlerde saha çalışmaları için eğitim programı düzenleyeceklerini söyleyen Çelik, “Okuldan veya herhangi bir firmadan yetki belgesi almış çoğu arkadaşımız sahaya indiklerinde sorun yaşayabiliyor. Çünkü sahada çalışmak farklı bir iştir. Biz ilerleyen zamanlarda saha eğitimleri eksik olan arkadaşlara çalışanlarımızla birlikte eğitim vereceğiz. Çok azimli ve istikrarlıyız” sözlerine yer verdi.
UMUTLAR 2021’E BAĞLANDI
Son olarak pandemi döneminde yaşadıkları en büyük soruna değinen Turizm Teknik Servis Çalışanları Derneği Başkan Yardımcısı Engin Çelik, “Bu sezon müşteriyle birlikte otele girdik. Kısa çalışma ödeneğinde olduğumuz için müşteriden 10 gün önce kadar kısa bir süre içinde otele çağrıldık. Kış süresince hiç bir şey yapılmadığı için sezonda zorlandık. Çünkü kış döneminde oteller kapalı olduğu için virane bir şekilde kalıyor. Bunları yeniden toparlayıp sistemin dişlisini tekrardan çalıştırmak zaman alıyor. Önümüzdeki sezonu daha iyi geçireceğimizi düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
Sadık Çetin SADAK
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 14. Uluslararası Resort Turizm Kongresi’nde Türkiye’nin turizm sektöründeki başarılarına ve geleceğe yönelik stratejilerine değindi. Antalya’da gerçekleşen kongrede, dijitalleşme ve yapay zekanın turizmdeki rolüne vurgu yapan Bakan Ersoy, bu teknolojilerin sektöre entegrasyonu için çeşitli projeler geliştirdiklerini söyledi.
14. Uluslararası Resort Turizm Kongresi’nin tanıtım toplantısında konuşan AKTOB Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Kaşif Kavaloğlu, turizmin Türkiye’nin ‘bacasız sanayisi’ olarak ekonomide önemli bir yer tuttuğunu belirterek, 20-21 Kasım’da düzenlenecek kongreye 2 binin üzerinde katılım olacağını açıkladı.
Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Hakan Saatçioğlu, kente 10 aylık dönemde geçen yıla göre 1 milyon 200 bin daha fazla turist geldiğini belirterek, ''Antalya için belirlediğimiz 17 milyon turist hedefine adım adım ilerliyoruz'' dedi.
Turizmin başkenti Antalya’nın Kadriye Plajı’nda gün doğumu, fotoğraf karelerine yansıdı. O anlara şahit olanları eşsiz manzara mest etti.
Antalya’ya bu yıl 10 ayda gelen turist sayısı, 16 milyon 131 bin 847'e ulaştı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Rekorlarla dolu bir yılı geride bırakırken ülkemiz turizminin göz bebeği Antalya’mız yükselişini sürdürüyor” dedi.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, gelecek yıl turizmde pazar çeşitliliğini artırmaya devam edeceklerini belirterek, “Bizim için önemli olan sadece yolcu sayısını artırmak değil farklı ülkelerden, farklı ürünlere yolcu getirmek” dedi.
Geçen yıl yabancı turist sayısında rekor kıran Antalya’da 2025 için yurt içi ve yurt dışından gelen rezervasyonlarda hareketlilik başladı.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Yıl sonu ziyaretçi hedefi 61 milyon olarak revize edeceğiz” dedi.
Akdeniz ve Ege'ye gelen turistlerin yeni rotasının Denizli Pamukkale'de başlayan balon turları olduğunu söyleyen Antalyalı turizmci Recep Yavuz, günübirlik turlarla turistlerin bu deneyimi tercih etmeye başladığını söyledi. Pamukkale'nin bu etkisinin çevre illere de yayıldığını söyleyen Yavuz, Burdur'un Yeşilova ilçesindeki Salda Gölü'nde de ilk uçuş denemelerinin başladığını belirtti.
Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Hakan Saatçioğlu, Antalya’ya gelen yabancı turist sayısının 15 milyona ulaştığını duyurdu.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz