SEKTÖRÜN SORUNLARI İÇİN BİRLEŞTİLER

Pandemi nedeniyle geçirdiği zor günlerin yaralarını sarmaya çalışan turizm çalışanları, sorunlarının çözümü için bir araya gelerek Turizm Teknik Servis Çalışanları Derneği’ni kurdu

Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi döneminin turizme yansıyan olumsuz etkileri sektör çalışanlarını harekete geçirdi. Yaşadıkları zor günleri atlatmanın yolunu aramak için harekete geçen turizm teknik servis çalışanları yaklaşık 2 hafta önce kurdukları dernekle birlikte faaliyetlerine başladı.

KASANIN ANAHTARI BİZİZ

Uzun yıllardır teknik servis personeli olarak çalışan ve sektörü yakında tanıyan derneğin Başkanı Bayram Geldeç ile birlikte Başkan Yardımcısı Engin Çelik, sektördeki ortak sorunlara çözüm bulmak için yola koyulduklarını belirtti. Çelik, “Dernek kurmamızdaki temel sebep otellerde yapıldığını düşündüğümüz haksızlıklar. Teknik servis ekibi olarak Antalya çevresindeki tüm arkadaşlarımızla birlikte yaşadığımız ortak bir acı var. Bu acı da asgari ücretle çalışmak zorunda bırakılmak. Biz yıllarını bu işe vermiş ustalarız. Riskli bir iş yapan kesimiz ve bunun karşılığının da asgari ücret olmadığını düşünüyoruz. Patronun kasasının anahtarı teknik servisin elindedir. Teknik servis çalışırsa işler yürür. Bu bilinçle birlikte başta ücret konusu olmak üzere sorunlarımıza çözüm bulmak için bir düzen oluşturmak istedik” diye konuştu.  

“SİSTEMİ OTURTACAĞIZ”

Henüz çiçeği burnunda olan derneğin 80 üyesinin olduğunu belirten Çelik, hızlı bir çalışma dönemine girdiklerini söyledi. Şimdiden otellerin teknik müdürleriyle görüşerek sorunlarını dile getirdiklerini hatta ortak çözüme varabildiklerini aktaran Çelik, “Otele gidildiği zaman önümüze bir başvuru formu konuluyor ve bir sürü sayfaya imza attırılıyoruz. Pandemi döneminde zor şartlarda çalışıyoruz. Bunu fırsat bilen bazı otel sahipleri de şartlarımızı zorlamamızı bekliyor. Evimize ekmek götürmek zorunda olduğumuz için kabul ediyoruz. Ancak dernek faaliyetlerimiz kapsamında otellerin teknik müdürleriyle görüşüp asgari ücreti yukarı çektiğimiz oteller oldu. Bu sezon değil ama önümüzdeki sezon sistemi oturtacağız. Kararlıyız” ifadelerini kullandı.

GÜZEL PROJELER YOLDA

Sadece Antalya’da değil Türkiye’de hatta yurtdışında çalışan kişilerin de sesi olacaklarını vurgulayan Engin Çelik, güzel projelerle yola devam edeceklerinin altını çizdi. İlerleyen dönemlerde saha çalışmaları için eğitim programı düzenleyeceklerini söyleyen Çelik, “Okuldan veya herhangi bir firmadan yetki belgesi almış çoğu arkadaşımız sahaya indiklerinde sorun yaşayabiliyor. Çünkü sahada çalışmak farklı bir iştir. Biz ilerleyen zamanlarda saha eğitimleri eksik olan arkadaşlara çalışanlarımızla birlikte eğitim vereceğiz. Çok azimli ve istikrarlıyız” sözlerine yer verdi.

UMUTLAR 2021’E BAĞLANDI

Son olarak pandemi döneminde yaşadıkları en büyük soruna değinen Turizm Teknik Servis Çalışanları Derneği Başkan Yardımcısı Engin Çelik, “Bu sezon müşteriyle birlikte otele girdik. Kısa çalışma ödeneğinde olduğumuz için müşteriden 10 gün önce kadar kısa bir süre içinde otele çağrıldık. Kış süresince hiç bir şey yapılmadığı için sezonda zorlandık. Çünkü kış döneminde oteller kapalı olduğu için virane bir şekilde kalıyor. Bunları yeniden toparlayıp sistemin dişlisini tekrardan çalıştırmak zaman alıyor. Önümüzdeki sezonu daha iyi geçireceğimizi düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Sadık Çetin SADAK