ŞEKER TADINDA BAYRAM HAYAL

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala şekere gelen zamlar ağzımızın tadını resmen kaçırdı.

Sofralarımızda her daim bulunan çaya ve kahveye kattığımız tatlıların ve türlü türlü gıdanın ham maddesi olan şeker, artık ağzımızı tatlandırmayacağa benziyor.

Ayrıca bayramlarda da sıklıkla tüketilen rengarenk şekerleri artık altın gibi göreceğiz.

Şeker o kadar değerli hale geldi ki, erişemez olduk…

***

Alınan bilgiye göre, mart itibarıyla yüzde 31 oranında zam yaparak 50 kiloluk şekerin çuval fiyatını 550 TL'ye çıkaran Türk Şeker, bu şekere yüzde 36.3 oranında bir zam daha yaparak 750 TL'ye çıkardı.

Öte yandan 390 TL'den satılan 50 kiloluk kristal şekerin fabrika satış fiyatı 650 TL'ye çıkmış oldu.

***

Peki, neden şekere zam geliyor?

Yaşanan şeker krizinin başlıca sebeplerinden biri olarak şeker fabrikalarının bir kısmının özelleştirilmesiyle birlikte, piyasada şeker fiyatlandırması açısından ikili bir yapı oluşması olarak gösteriliyor.

Türk Şeker bünyesindeki 25 şeker fabrikasının 10’u 2018 yılında özelleştirildi. 2021’de şeker pancarı üretimi yüzde 21 düşerek 18 milyon 250 bin ton olarak gerçekleşti. Türkşeker 2018 yılındaki özelleştirmeler öncesi pancardan şeker üreten şirketler içerisinde yüzde 65 paya sahipken, bu oran günümüzde yüzde 35’e geriledi. 2021 yılında toz şekerin fiyatı yüzde 49, kesme şekerin fiyatı ise yüzde 55 arttı.

***

Ağzımızın tadı olan şekerin zamlarla tadımızı kaçırdığı şu günlerde ülkemizin ilk şeker fabrikasını bir alıntıyla sizlere aktarmak istiyorum.

Uşak’lı Molla Ömeroğlu Nuri (Şeker) adında bir çiftçinin girişimleriyle Türkiye’de ilk şeker fabrikası olan Uşak Terakki Ziraat T.A.Ş., 19.04.1923 tarihinde 600 bin TL sermaye ile kurulmuş, 17.12.1926 tarihinde işletmeye açılmıştır.

Uşak’ta Şeker Fabrikası kurma çalışmaları devam ederken yine aynı yıllarda İstanbul’da da özel şahısların ve bazı milli bankaların iştiraki ile 14.6.1925 ‘de 500 bin TL sermayeli “İstanbul ve Trakya Şeker Fabrikaları T.A.Ş.” kurulmuştur. 22.Aralık.1925 tarihinde Kırklareli ilinin Alpullu kasabasında Alpullu Şeker Fabrikası’nın temeli atılarak on bir ayda fabrikanın montajı bitirilmiş ve 26.11.1926 tarihinde fabrika işletmeye açılarak ilk Türk şekerini üretmiştir.

20 Aralık 1930’da bu fabrikayı gezen Atatürk, şeker fabrikalarımızın sayısının artırılarak ihtiyacımızın karşılanmasını istediğini ifade etmiştir.

Şeker fabrikalarımızın sayısı 1934 yılına kadar 4’e çıkmıştır.

***

Bugün ülkemizde kaç şeker fabrikası var bilen var mı?

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na bağlı Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş.'ye ait 25 fabrikadan 10'u 2018 yılında yapılan özelleştirme ihaleleri ile özel sektöre devredilmiştir. Böylelikle 33 şeker fabrikası; devlete ait 15, özel sektöre ait 12 ve pancar kooperatiflerine ait 6 olmak üzere faaliyet göstermektedir.

***

SON SÖZ

Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi demek, çıkarcıların boy göstermesi demektir. Ham madde üretimi pahalı, yakıt pahalı diyerek şekeri ulaşılamaz hal getirenler bu özel firmalardır. Halbuki fabrikalarımız devlet tek elinde olsa ve devletten halka arz şeklinde bir politika izlense. Ne bu kadar fahiş fiyatlar göreceğiz ne de bu çıkarcıları. Umarım Kurban Bayramı öncesi şeker fiyatlarında bir iyileştirme yapılır ve vatandaşımızın ağız tadı bir nebzede olsa yerine gelir. albukli fdsdfssdsfsdf