ŞEKER PANCARININ ‘TATLI’ YOLCULUĞU
Türkiye'nin şeker ihtiyacının bir bölümünün karşılandığı Elazığ'da, pancarın şekere yolculuğu başladı.

Türkiye'nin şeker ihtiyacının bir bölümünün karşılandığı Elazığ'da, pancarın şekere yolculuğu başladı.
Pancarlarını tarlalarda iş makineleriyle söken üreticiler, pancar kampanyasını başlatan Elazığ Şeker Fabrikası'nın yolunu tuttu. Çiftçiler tarafından yaklaşık 18 Eylül’de başlanılan ve halen sökümü devam eden pancarlar, vasıtalarla fabrikaya taşınıyor. Fabrikadaki pancar analiz laboratuvarında her araçtan alınan pancar numunesi ile fire ve polar şeker analizleri yapılarak silolanır. Silodaki pancarlar su ile yüzdürülerek yıkama teknesinde temizlenip fabrikaya sevk ediliyor. Büyük kazanlarda çeşitli işlemlerden geçirilerek kristalleştirilen şeker daha sonra çuvallama işleminin yapıldığı bölgeye götürülüyor. Şeker pancarının şekere dönüşümü çuvallanıp depolanmasıyla son buluyor.
Şeker pancarını işleyip kristal şeker üretimi gerçekleştirdiğini aktaran Elazığ Şeker Fabrikası Müdürü Mümtaz Çelik, "Şeker pancarı tesellümü yapıldıktan sonra pancar önce yıkanır, temizlenir. Otundan, taşından ayıklandıktan sonra fabrikamızın içinde bulunan 3 adet pancar kesme makinalarından geçirilir. Kule difüzor dediğimiz yerde şerbeti alınır. Şerbeti alındıktan sonra posa dışarıya verilir ve şerbet ham şerbet adını alır. Ham şerbet değişik kademelerden geçirilir. Bu kademeler birinci kireçleme, ikinci kireçleme, birinci saturasyon, ikinci saturasyon, buharlaşma. Buharlaştırma işleminden sonra kristallendirme ve kristallendirme yapıldıktan sonra santrifüjleme işlemi yapılarak kristal şekere dönüştürülür. Bu süreç 24 saat devam eder ve bu süreç sonunda da elde edilen şekerler, şeker ambarında bulunduğumuz yerde istif edilir" dedi.
İstiflerin müşteriye satış için hazır hale getirilmiş vaziyette beklediğini aktaran Çelik, "Bölgemiz Elazığ olarak üretilen şeker Elazığ piyasasında, Diyarbakır’da, Tunceli’de, Gaziantep’te, Bingöl’de bu bölgelerimizde tüketilmek üzere dağıtımı yapılır. Bu da büyük esnaf tarafından alınarak değişik yerlere iletilir. Bu yıl kampanyamız yaklaşık dört buçuk ay sürecek yani 125 gün ile 130 gün civarında bir kampanya süresi bekliyoruz. Bu da Elazığ olarak fabrikamızın adına sevindirici çünkü kapasitemiz buna yeterli ve istediğimiz kapasitede pancar işleyip şeker üretimi gerçekleştirebiliyoruz" diye konuştu.
İHA
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) yaptığı konuşmada Antalya’nın tarım sektöründeki önemine dikkat çeken MHP Antalya Milletvekili Hilmi Durgun, ''Örtü altı yetiştiriciliğinin lokomotifi ise domatestir'' dedi.
Antalya'da bir evde çıkan yangında yaşlı çift, vatandaşlar tarafından evin kapısı kırılarak kurtarıldı. Yoğun dumandan etkilenen yaşlı çift, tedbir amaçlı hastaneye kaldırıldı.
İklim değişikliğinin tarım üzerine etkilerini ve alınması gereken önlemleri anlatan Akdeniz Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, “Geçtiğimiz 5 yıl içerisinde Türkiye tarım sigortaları kapsamında çeşitli tehditlere karşı üreticilere hükümet 10 milyar liralık bir ödeme yaptı. Ürününü garanti altına almak isteyenlerin tarım sigortası mutlaka yaptırması gerekiyor” dedi.
Türkiye’de ve dünya genelinde iklim değişikliğinin tarımsal üretimi ciddi şekilde etkilediğini belirten Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, iklim değişikliğinin Akdeniz Havzası’nı fazlasıyla etkilendiğini vurguladı. Özçatalbaş, “1 ile 4 santigrat derecelik bir artış söz konusu. Ancak 1 santigrat derecelik artış bile tarımsal faaliyetlerde önemli sınırlamalara yol açabiliyor” dedi.
Türkiye'den 114 ülkeye yılın 9 ayında 1 milyar 160 milyon dolarlık meyve ihracatı yapıldı.
Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Antalya Tarım Konseyi (ATAK) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Türkiye İstatistik Kurumunun (TUİK) açıkladığı Ağustos ayı Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi'ni (Tarım-GFE) değerlendirdi. Tarım-GFE'nin Ağustos ayında aylık yüzde 1.39 ilan edildiğini belirten Çandır, “Bu rakam, endeksin ölçülmeye başladığı 2015 yılından itibaren Ağustos ayları ortalamasının (2.00) yaklaşık yüzde 30 altında olmuştur. Uzun bir aradan sonra ilk defa ortalamanın altında bir aylık tarımsal girdi fiyat endeksi düşüşü ilan edilmiştir” dedi.
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM) Müdürü Abdullah Ünlü Toprağın Sesi programının konuğu oldu. Müdür Ünlü kurum olarak sektör ve paydaşlara öncülük etmeyi amaçladıklarını söyledi.
Türkiye'nin tohumculuk sektöründe önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, “Türkiye’nin, tohumculuk sektöründe dışarıya bağımlı bir ülke olmadığını belirterek, aksine ihraç eden bir ülke olduğunu vurguladı.
Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, Antalya, Isparta ve Burdur illerinde Şubat-Nisan dönemi özelinde ciddi kuraklık belirtileri gözlemlendiğini belirerek, kuraklık durumuna karşı alınması gereken önlemleri aktardı. Şube, yağışlarda geçen yılın Nisan ayına göre yüzde 70 azalma yaşandığını vurguladı.
Tarım ve Orman Bakanlığı Tayvan'a nitrofuranlı yumurta gönderildiği iddialarını araştırmak üzere inceleme başlatıldığı açıkladı.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz