ŞEHRİN TEMASI ‘KRİZ’
Doğal afetler, iklim değişikliği ve tarım alanlarındaki yapılaşmaların olumsuz sonuçlarını anlatan Şehir Plancıları Odası Antalya Şube Başkanı Manavoğlu, 8 Kasım Dünya Şehircilik Günü temasının ‘Kriz’ olduğunu belirtti
Doğal afetler, iklim değişikliği ve tarım alanlarındaki yapılaşmaların olumsuz sonuçlarını anlatan Şehir Plancıları Odası Antalya Şube Başkanı Manavoğlu, 8 Kasım Dünya Şehircilik Günü temasının ‘Kriz’ olduğunu belirtti
Yaşanabilir bir toplum yaratmak için şehirciliğin önemini anımsatan ve öne çıkarmaya yardım eden ve sembolik bir anlam taşıyan 8 Kasım Dünya Şehircilik Günü’nün temasının bu yıl ‘Kriz’ olduğunu belirten TMMOB Şehir Plancıları Odası Antalya Şube Başkanı Dr. Ebru Manavoğlu, Türkiye ve Antalya’daki kentleşme sorunlarını ele aldı. Manavoğlu, “Özellikle doğal afetlerin kentlerimiz üzerindeki yıkıcı etkisi ve iklim değişikliğinin yansımaları, kamusal alanların yapılaşmaya açılması ve yoğunluk arttırıcı plan değişiklikleriyle sosyal ve donatı alanları bakımından yetersiz yerleşimler oluşturulması, popülist kararlarla sağlıksız yerleşimlerin yasallaştırılması, açık yeşil alanlar ve tarım alanları üzerindeki yapılaşma baskısı ve bir yandan pandemi koşullarında kentsel mekanda yaşadığımız ulaşım, kamusal alan ve kentsel yoğunluk sorunları kentlerimizde bizi birçok krizle baş başa bırakmıştır. İklim değişikliği, ekolojik kriz, eğitim krizi ve kentlerimizde yaşanan daha pek çok gerçeğin altını çizerek kentlerimizi ve gündelik yaşamımızı sağlıklı, güvenli ve eşitlikçi biçimde planlama hedefinin önemini ve bu sorunları çözmek adına planlamanın en önemli araçlardan biri olduğunu bir kez daha hatırlatmak gerekmektedir” dedi.
DEĞİŞİMDEN GELEN SORUNLAR
Antalya’nın sürekli değişim ve dönüşüm içinde olduğunu vurgulayan Başkan Manavoğlu, “Antalya Türkiye’deki kentleşme sürecinden en fazla etkilenen kentlerimiz arasındadır. Nüfus artışı, göç, turizm sektöründeki yatırımlar, ekonomik faaliyetlerdeki çeşitlilik ve uzmanlaşma, yaşam koşullarındaki değişiklikler, arazi değerlerindeki artışla değişen talep ve isteklerle birlikte kent sosyal, ekonomik, fiziksel anlamda değişim ve dönüşüm geçirmiştir ve geçirmeye devam etmektedir. Bu süreçte kent mekansal olarak yayılmakta, kentsel alan kullanımları farklılaşmakta, tarım alanları hızla kentsel alana dönüşmekte, açık ve yeşil alanlar, kıyılar yapılaşma baskısı altında kalmakta, ulaşım ve çevre sorunları baş göstermektedir” ifadelerini kullandı.
ŞEFFAF YÖNETİM POLİTİKALARI
Antalya yerelinde yapılması gerekenleri anlatan Manavoğlu, şeffaf kentsel yönetişim politikaları izlenmesi gerektiğine değindiği açıklamasında, “Antalya kenti için daha yaşanabilir, sağlıklı ve güvenli çevreler oluşturmak için doğal varlıkların, ekosistemlerin tahribatının önüne geçilmesi; rant odaklı yapılaşmanın teşvik edilmemesi, ulaşım sorununun giderilmesi, enerji ve su kaynakları sorunlarının giderilmesi, büyüme taleplerinin ve yatırımların doğurduğu sosyo-mekansal eşitsizliklerin önüne geçilmesi; kentsel altyapı, konut ve arazi kullanımı politikalarının eşitlikçi bir yaklaşımla ele alınması, kentimizin kent kimliğini sürdüren doğa ile uyumlu engelsiz bir biçimde planlanması, toplumun tüm kesiminin kentsel hizmetlere erişilebilirliğinin ve sosyal donatı standartlarının arttırılmasının sağlanması, şeffaf kentsel yönetişim politikalarının izlenmesi gerekmektedir” sözlerine yer verdi.
KENT POTANSİYELİ KORUNMALI
Şehir Plancıları Odası Antalya Şube Başkanı Dr. Ebru Manavoğlu, son olarak kentin turizm ve tarım başta olmak üzere sahip olduğu potansiyelinin kentsel planlama stratejileri ile korunması gerektiğini aktardı. Manavoğlu, “Antalya sahip olduğu doğal potansiyeli, kıyıları, falezleri, dağları, denizi, milli parkları, orman alanları, kültürel çeşitliliği, tarihi yerleşim alanları, turizm potansiyeli, iklimi ile dünyanın en güzel yerlerinden birisidir. Antalya ekonomik, sosyal, fiziksel kalkınmasını kalıcı hale getirmek, doğal potansiyeli yüksek öz değerlerini sürdürmek, bir tarım ve turizm kenti olmanın yanında kültür kenti olmak yolunda, kent kimliğini yaşatmak için kentsel planlama stratejileri ve politikalarını bilimsel, katılımcı ve bütünsel anlamda oluşturmalı ve planlama çalışmalarına aktarmalıdır” diye konuştu.
AHMET ARĞILLI
Antalya'da meteorolojinin Cumartesi gecesi için saatte 70 ila 100 kilometre hızında fırtına uyarısına saatler kala, rüzgar etkisini göstermeye başladı. Dev dalgaların oluştuğu sahil kesimlerinde Rus bir turist tehlikeye aldırış etmeden denizin keyfini çıkardı. Rüzgarın etkisinden dolayı martı ve kargalar uçmakta güçlük çekti.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Özellikle 'sosyal medya mahkemeleri' olarak nitelendirdiğimiz, yargıyı yıpratmaya yönelik yalan beyanlara kesinlikle taviz vermeyeceğiz. Çünkü bu tür girişimlerin amacının, yalnızca yargıya değil, doğrudan devlete olan güveni sarsmak olduğunu çok iyi biliyoruz." dedi.
Antalya'nın Aksu ilçesinde dün akşam birer saat arayla oluşan hortum seraları vurdu. Saat 20.00 ve 21.00'de aynı noktalarda yaşanan hortum sebebiyle yaklaşık 18 dönüm sera arazisi kullanılamaz hale geldi.
Antalya'nın Serik ilçesinde dün akşam çıkan hortum, sera ve evlerin olduğu kısımdan geçti. Seralara zarar veren hortum, o anları cep telefonuyla çeken vatandaşlara korku dolu anlar yaşattı.
Antalya'da evdeki küçük bir kafeste bulunarak el konulan rhesus cinsi maymun, Antalya Doğal Yaşam Parkı'ndaki sağlık kontrolü ve rehabilitasyon sürecinin ardından kendisine uygun yaşam koşulları altında ziyaret edilmeye başlandı.
Cumhur İttifakı'nın liderlerinden MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Lider Medya heyetini makamında kabul etti. Ziyaret sırasında Bahçeli, Lider Medya’nın çalışmalarını yakından takip ettiğini belirterek, milliyetçi ve vatansever medyanın toplumdaki önemine dikkat çekti.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Antalya’nın şehir içi trafiğine çözüm getirecek kavşak projelerinin yakında başlayacağını duyurdu.
Türkiye İş Bankasının Akdeniz Turizm İhtisas Antalya Şubesi düzenlenen törenle açıldı.
Akseki Şahinler Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarım bölümü öğrencileri tarafından okulda oluşturulan 250 metrekarelik serada maydanoz, marul, domates ve brokoli gibi birçok ürün yetişirken öğrenciler teorik eğitimlerini uygulama fırsatı buluyor.
Antalya'nın Elmalı ilçesinde çobanlık yapan Kamile Kıvrak, 250 keçiden oluşan sürüsünü daha kolay yönlendirmek ve kurtlardan korumak için drondan faydalanıyor.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz