Sedir haberleri yalan

ATSO’dan, “Hisarçandır’da mermer ocağı için 800 yıllık sedir ağaçları katledildi” haberlerine yalanlama geldi. Bölgede 800 yıllık hiçbir ağaç bulunmadığı belirtildi

ATSO’dan, “Hisarçandır’da mermer ocağı için 800 yıllık sedir ağaçları katledildi” haberlerine yalanlama geldi. Bölgede 800 yıllık hiçbir ağaç bulunmadığı belirtildi.
 
ATSO 3. Komite üyeleri, son günlerde yerel ve ulusal medyada çıkan “800 yıllık sedir ağaçları katledildi” şeklindeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını, haberin iftiralarla dolu olduğunu açıkladı. Yapılan açıklamada şu görüşlere verildi:
 
“Haberlerde bahsi geçen Hisarçandır mermer ocağındaki sahaya komite üyeleri olarak, orman mühendisi ve çevre mühendisleri ile birlikte incelemelerde bulunmak üzere gittik. Yapılan incelemede;

1 - Bahse konu sahada çalışma yapan firmanın, sahada çalışma yapabilmesi hakkını veren kanuni tüm izinlerini aldığı tespit edilmiştir. Orman izni, çevre izni, SİT izni vs.
2- Orman Envanteri ile ilgili incelemede ve Orman Bakanlığı yetkililerinin verdiği bilgilerde bölgede 800 yıllık hiçbir ağaç bulunmadığı belirtilmiştir. Çalışma yapılacak sahada 100-150 yıllık ağaçlara nadiren rastlanmıştır. Birçoğunun çürümüş olduğu tespit edilmiştir.
3 - Haberlerde bahsi geçen EXPO sembol bitkisinin yetiştiği alan ile faaliyette bulunulacak saha arasında yaklaşık 20 km mesafe bulunmakta ve sahada böyle bir bitki bulunmamaktadır.
4- Madencilik faaliyetleri geçici faaliyetlerdir. Sahada yapılan faaliyetler sona erdiği zaman, alan yeniden ağaçlandırma yapılarak daha sağlam ve genç ağaçlar yetişmesine olanak sağlanmak üzere yeniden ormanlık alan haline dönüştürülecektir.
5 – Bölge ekonomik olarak değer kazandırılmaya ve bölgeden işçi alarak istihdam konusunda destek oluşmaya başlamıştır.
6- Maalesef yapılan haberler tek elden servis edilmekte ve yatırımcı firmalar toplum nezdinde zor durumda bırakılmaktadır. Yatırımcıları günah keçisi durumuna düşürmeye kimsenin hakkı yoktur.
7 - Haberlerde geçen kelimeler tek tek incelenmiş ve tamamının gerçek dışı olduğu anlaşılmıştır.
8- Yapılan haber içeriklerinin maalesef hiç bir medya kuruluşu tarafından araştırılmadan yayınlandığı görülmüştür. Sorumlu yayıncılık anlayışı gereği en azından iddia edilen konularla ilgili kurumlara görüş sorulmalı, örneğin Orman Bakanlığı yetkililerine vb. müracaat edilmelidir.
9- T.C’nin bir hukuk devleti olduğu unutulmamalıdır. Madencilik yapılacak faaliyetlerde izin alım aşamalarının neler olduğunun, hangi ağaçlık alanlarda faaliyette bulunmak için izin verildiğinin iyi bir şekilde araştırılması gerektiğini belirtmek isteriz. Haberleri servis eden kişilerin maalesef amaçlarının olumsuz algı oluşturarak yatırımcıları zor durumda bırakmak olduğunu üzülerek görmekteyiz.
Bir şeyin meşru olmasının en büyük delili, kanunlara uygun olmasıdır.
Tekrar belirtmek isteriz ki; Türkiye Cumhuriyeti bir HUKUK devletidir.
Tüm yurttaşlar kanunların izin verdiği çerçevede faaliyetlerini sürdürebilirler.
 
Medyayı aldatma yöntemi
 
Ayrıca unutulmamalıdır ki; okunan gazetelerin, kitapların evde kullanılan mobilyaların, yaşadığımız evlerin inşaatında kullanılan tüm malzemelerin nereden elde edildiğini ve nelerden yapıldığını düşünmeden, bu şekilde servis yaptıkları haberlerle kendilerini kandırmaktadırlar. Olmayan konuları sanki varmış gibi göstererek olumsuz algı operasyonu yapan kesimler tarafından sektörün baltalanmasından ciddi rahatsızlık duymaktayız.
 
Kaldı ki; T.C kanunlarının verdiği hakları kullanarak mermer ocağı açmak isteyen yatırımcılar sahipsiz midir? Mermer ihracatı Antalya’nın en çok ihracat yapılan ürünlerinde döviz girdisi, istihdam ve katma değer sağlanan sektörlerinin başında gelmektedir.
Abartılı ve gerçek dışı haberleri servis ederek sektörü baltalayan kişilere kim dur diyecek?
 
Türkiye’nin petrolü mermer
 
2014 yılında büyük sıkıntılarla ayakta kalma mücadelesi gösteren ve Türkiye’nin petrolü özelliğini taşıyan mermer sektörüne her geçen gün masa başında yapılan ve sadece halkımızın algılarına olumsuz yönde hitap etmek maksadı taşıyan haberlerle büyük zarar veriyor. İzinlerin alınmasındaki gecikmeler nedeniyle, mevcut arama ve işletme ruhsatlarında planlanmış olan arama yatırımları olumsuz yönde etkileniyor ve diğer birçok arama çalışması mevsiminde yapılamıyor. Sektör hızla kan kaybediyor. Türkiye ekonomisi yüzde 4 büyürken, madencilik sektörü yüzde 3.3 küçüldü.
 
Medya mensuplarına mermer ocaklarına nasıl izin verildiğini öncelikle araştırmalarını tavsiye ediyoruz.”