2023 SEÇİMİNİN KADERİNİ BU KESİMLER BELİRLEYECEK

Sevgili okurlar; 2001 yılında ekonomik kriz yaşandığında 57’inci hükümet iktidardaydı. DSP, ANAP ve MHP’den oluşan 57’inci hükümet 1999’da iktidara geldikten kısa bir süre yaşanan Marmara depreminin de etkisiyle 2001’de yaşanan kriz, siyasi alanda toplumu yeni arayışlara itmişti. 

***

Bu arayışın sonucu ortaya çıkan AK Parti 14 Ağustos 2001 yılında kuruldu.  Bugün AK Parti 21 yaşında. Benim kızım da AK Parti ile aynı yaşta. O da 2001 yılı ağustos ayında dünyaya geldi. Ak Parti kurulduktan yaklaşık 1 yıl sonra; 3 Kasım 2002 seçimlerinde yüzde 34 oyla 365 milletvekili çıkarıp tek başına iktidara geldi.

***

O tarihten bu yana yapılan tüm seçimleri de kazandı. Haliyle benim kızım da hayatı boyunca AK Parti dışında iktidara gelen bir başka partiyi hiç görmedi. Bugüne kadar yapılan seçimlerde kızım yaşı tutmadığı için oy da kullanmadı. Benim kızımın durumunda milyonlarca genç var.

***

Önümüzdeki yıl yapılması planlanan seçimlerde aralarında benim kızımın da aralarında bulunduğu 2000 ile 2006 arasında doğan 5 milyon 940 bin 916 genç seçimle de ilk kez oy kullanacaklar. Az buz değil.

***

Bu gençlerin sayısı, ülke genelindeki seçmenlerin yaklaşık yüzde 12’sine denk geliyor. Kafaları bizden farklı çalışan bu gençler ekonomik sıkıntıyı iliklerine kadar hissediyorlar. Bir kafeye oturup çay içecek parayı bile bulamaz hale gelen bu gençler okuyup üniversiteden mezun olduktan sonra iş bulamamaktan dertliler.

***

Şayet sigortalı bir işte çalışmıyorlarsa bir de sonradan icat edilen Genel Sağlık Sigortası (GSS) pirim borcuyla karşılaşıyorlar. Gençler her ay üzerlerine yazılan borçtan çok ama çok muzdaripler. Birçoğu bunu ödeyemiyor. İşi olsa zaten böyle bir borcu olmayacak. İşi olmayana bir de böyle bir borç çıkartılmasına anlam veremiyorlar.

***

Bazılarının borcunu anne ve babaları ödüyor. O nedenle GSS’yi  “işsiz evlat vergisi” olarak da tanımlayanlar oluyor.  Öte yandan yine bu gençler üniversite öğrencisi iken aldıkları öğrenim kredilerini ödeyememekten yakınıyor.  Bu borçları da birçoğu mezun olduktan sonra iş bulamadığı için ödeyemiyor. 

***

Birçoğu okulundan mezun olduktan sonra iş bulamadığı için annesinin babasının eline bakıyor. Ama Türkiye’de çalışanların aldığı maaşlar da malum. Çoğu asgari ücretle çalışıyor. Haliyle çoğu çalışan çocuğuna harçlık bile veremiyor.

***

Öte yandan bu ülkede ilk kez oy kullanacak bu gençlerin iki katından daha fazla: yaklaşık 14 milyon kadar emekli var. AK Parti iktidarı döneminde 2008 yılında 5510 sayılı yasada yapılan değişiklikle emeklilerin aylık bağlama oranları düşürülmüştür.

***

Ayrıca yıllık maaş artışlarının TÜİK’in inandırıcılıktan uzak enflasyon oranlarına göre yapılması emeklilerin geçim sıkıntısını daha da artırmıştır.

SON SÖZ

Şayet AK Parti bugüne kadar olduğu gibi 2023 seçimlerini de kazanmak istiyorsa, gençlerin ve emeklilerin sıkıntılarına acil çözüm bulmalıdır.