SEÇİMİN SONUÇLARINI OKUYABİLMEK ÖNEMLİ

Seçim bitti, TÜRKİYE’deki SİYASİ yapı bir kez daha ŞEKİLLENMİŞ oldu. Seçimden önce SÖYLENENLER ile seçimden çıkan SONUÇLARA bir bakmak lazım, “BEKLENTİ neydi?” diye.

İlk bakışta yani PROPAGANDA dönemine göre ATANLAR attı, UÇANLAR uçtu, KAÇANLAR kaçtı, KANDIRMAYA çalışanlar KANDIR(amadı)DI. YÜKSEK YÜKSEK tepelere KARLAR yağdı.

Kimisi BAHAR getirmeyi VAAT etti, kimisi BOL KESEDEN verdi. Kimisi ülkeyi BÖLMEYE çalıştı. Bazıları alenen Türk milletine meydan okudu. TEHDİTLER havada uçuştu.

Üslup bozuldu, ARGO dilimize PELESENK oldu. Çünkü meydana çıkıp binlerce kalabalığı gören ya ZEYBEK oynadı ya da TOPUKLU EFE olup efelendi. Yakışmayacak sözler sarf edildi.

Sonuçta kararı millet verdi. Bir tarafta CUMHUR İTTİFAKI, diğer yanda önce 6’lı sonra 7’li sonrası sonsuz değişken masalı MİLLET İTTİFAKI. İki seçim yapıldı aslında önceki gün.

Birinci seçim CUMHURBAŞKANLIĞI diğeri ise MİLLETVEKİLLİĞİ. Cumhurbaşkanlığı seçimini tecrübeme dayanarak önceki gece YÜZDE 49’larda BİTECEĞİNİ söylemiş ve yanılmamıştım.

Dün YSK’nın geçici sonuçları açıklaması ile RECEP TAYYİP ERDOĞAN yüzde 49.50 oranında, KEMAL KILIÇDAROĞLU ise yüzde 44. 89 oranında oy aldı. Yani seçim resmen İKİNCİ TURA kaldı.

Şimdi 28 Mayıs’ta seçmen İKİNCİ KEZ sandığa gidecek tercihini tekrar kullanacak. Lafı eveleyip GEVELEMEDEN söyleyeyim. İkinci turda katılım ilk turdaki kadar OLMAYACAKTIR.

Ayrıca tahminlerime göre, MİLLET İTTİFAKI’nda bazı sıkıntılar var. Bu SIKINTILAR had safhaya ulaşacak bu İTTİFAKI destekleyenlerde MORAL BOZUKLUĞUNUN üzerine SANDIĞA GİTMEME gibi yönelim olacaktır.

Bunun tam aksine CUMHUR İTTİFAKI’nda ise ortaya çıkan sonucun verdiği MOTİVASYON ile destekçileri sandığa sıkı sıkı sarılacak. Hatta MİLLET İTTİFAKI’na “BECERİKSİZLER” deyip CUMHUR İTTİFAKI’na oy verenler bile çıkacaktır.

İşte bu kısaca saydığı birkaç GEREKÇE ile Cumhur İttifakı’nın adayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan belki de görülmemiş bir YÜKSEK oranda seçimi kazanabilecektir. Bunlar tabi benim ÖN GÖRÜM.

Lakin bu seçimi şöyle bir kenara bırakıp MİLLETVEKİLLİĞİ seçimine göz atarsak işin rengi değişiyor. Cumhur İttifakı 322 SANDALYE, Millet İttifakı 213 SANDALYE, Emek ve Özgürlük İttifakı ise 65 SANDALYE aldı.

Bir başka açıdan baktığımızda AK PARTİ 267, CHP 169, YSP 65, MHP 50, İYİ PARTİ 44, YRP 5, TİP 4 milletvekilliği kazandı. Tabi daha sonra bileşenler ayrılınca CHP’nin sandalye sayısı AZALACAK.

Bu tabloya baktığımızda AK Parti’nin hala TBMM’de birinci CHP’nin ikinci parti olduğunu açık ve net olarak görüyoruz. AK Parti 35.6, CHP ise 25.3 oy oranında kaldı. Sağdan say soldan say değişen bir şey yok. CHP hala oyunu ARTIRAMAMIŞ durumda.

Tabi ülke genelinde TABLO bu. Peki ANTALYA’da durum nasıl. AK PARTİ 6, CHP 6, MHP 2, İYİ Parti 2, YSP 1 milletvekili çıkardı. TİP ise yaklaşık bin oy ile vekil çıkarma şansını kaybetti.

Sonuçlara baktığım zaman seçimin ilk kazananı ve sürprizi FATİH ERBAKAN’ın YRP’si. 25 yıl sonra ERBAKAN adı tekrar TBMM’ye girmiş oldu. Seçimin bana göre sürpriz olmayanı MHP’nin yüzde 10’larda oy alması. İYİ PARTİ’nin ise kendi HATALARI ile çok yara alması.

ANTALYA’da ise beklenen sonuçlar vardı. Sadece seçim öncesi TİP’i 2 vekil çıkaracak kadar şanslı görenlerin yanılması ve hayal kırıklığı yaşamaları vardı. Hakeza HDP’nin devamı YSP’de iki vekillik beklerken elindeki ile YETİNMEK zorunda kaldı.

Bu noktada ANTALYA’da kazanan tek parti oldu bana göre. O da MHP. Kaybeden İYİ Parti, eksilen AK PARTİ. Fakat tek kazanan ANTALYA, ANTALYALILAR ve TÜRKİYE.

Bu sonuçlara kimsenin üzülmemesi, kimsenin küsmemesi, küçümsememesi gerekir. Çünkü bunun adı “DEMOKRASİ” dir.

Ancak, umduğunu bulamayanların yapması gereken ise; ŞAPKALARINI çıkarıp önlerine koyarak iyi bir DÜŞÜNMELERİDİR. Seçmenin mesajını iyi ALGILAMALARIDIR. Özellikle ikinci tur öncesi.

MİLLETVEKİLİ seçilenlerin ise bunda sonra yapacakları tek şey bir araya gelerek PARTİ ROZETLERİNİ bir kenara bırakıp Antalya için çalışmaları, ortak PROJELER üretmeleridir.

ANTALYALILAR, huzur, istikrar ve turizmde canlılık istemektedir.