SEÇİM YAKLAŞTI 'PAZAR' KARIŞTI

Salgınla birlikte tezgâhlarını kapatan ve uzun süre sıkıntı çeken pazarcı esnafı zor günlerden geçiyor. Pazarların üstünü kapatmak için istenen parayı çok bulan esnaf, mağduriyetini dile getirerek, Pazarcılar Odası’na sitem etti.

Mahsum ALTAŞ, Bayram OKUDAN

Sorunlarının belediye tarafından çözüleceğine inandıklarını belirten esnaflar, Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü’ye çağrıda bulunurken, Pazarcılar Odası Başkanı İsmail Öz ise, esnaf tarafından dile getirilen sorunları yalanladı.

Kepez Erenköy Mahallesi’ndeki Çarşamba Pazarı’nda, pazarcı esnafı ve Pazarcılar Odası ile anlaşmazlık çıktı. Mağdur olduklarını ileri süren pazarcı esnafı Abdulkadir Karaaslan, “Derdimiz dağları aşkın! Salgın döneminde devlet biz esnaflara ekonomik olarak destek çıktı. Buna rağmen Pazarcılar Odası pazarcılardan açık pazarların üzerini kapatmak için, tuhafiyecilerden 27 bin lira, sebzecilerden 22 bin lira para talep ediyor. Tuhafiyecilerden 13 bin lirasını direkt peşin istiyorlar. Biz tuhafiyeciler olarak salgın döneminde sürekli kapalı kaldık. Pazarcılar Odası’nın bu zulmüne bir dur demek lazım. Bize Pazarcılar Odası değil Kepez Belediyesi hizmeti versin. Belediye burayı yapsın, maliyet parasını yine bizden alsın. Bizden günlük işgaliye kesiyorlar. Bunun bedelini arttırsınlar. Biz bedavaya oturalım, tezgah kuralım demiyoruz ki. Ama ben şuan istenen 27 bin lirayı veremem. Pazarcılar Odası kuruldu kurulalı esnaflara ne gibi artı yönde iş yaptı? Bir kağıt için 30 lira alıyor. Ben kiramı, aidatımı, vergimi düzenli ödüyorum. Bu yaptıkları ayıptır. Bu adamlar esnafı soyuyor” dedi.

TÜTÜNCÜ’YE SESLENDİLER

Vatandaşlar Pazarcılar Odası’ndan değil, Kepez Belediyesi tarafından denetlenmek istiyor. Sorunlarının belediye tarafından çözüleceğine inandıklarını belirten esnaflar, Kepez Belediyesi Başkanı Hakan Tütüncü’ ye seslendi. Pazar esnafı Hasan Adıgüzel, “Bu hizmet yapılacaksa belediye yapsın. Parayı da belediye alsın. İki senedir doğru düzgün çalışamadık, cebimize para girmedi. Kredi çektik, öyle geçinmeye çalıştık. Biz bu istenen 27 bin lirayı nasıl ödeyelim? Yazıktır, günahtır” dedi.

“CEBİMİZE PARA GİRMİYOR”

Esnaf Atilla Halda ise, “Bizde belediye tarafından denetim yapılmasını istiyoruz. Örneğin, Konyaaltı Belediyesi 3 tane kapalı pazar yeri yaptı ve esnaftan hiç para almadı. İşgaliyesi 10 lirayken 20 lira yaptı. Esnafta bundan şikayetçi değil. Çünkü günlük kazancından bunu ödeyebiliyor. Şimdi bizim cebimize iki senedir para girmiyor. Nasıl ödeyelim? Borçlarımızın içine borç eklenecek” diye konuştu. Öte yandan Erenköy pazarcı esnafı odanın kapanması için imza topladı.

PAZARCILAR ODASI YALANLADI

Pazarcılar Odası Başkanı İsmail Öz, esnaf tarafından dile getirilen sorunları yalanladı.  Başkan Öz, “Her zaman yeni bir hizmette mutlaka iftiralar ve karalamalar başlar. Şimdiye kadar Antalya Pazarcılar Odamız ve esnafımızla beraber kurduğumuz kooperatifler 40 yakın elektriği, suyu, tuvaleti, yerleşim şeması, esnaflarımıza tapu gibi işlem gören belediye encümenlerince şahısların kendilerine yer tahsisleri, daha birçok detayı hesap edilip, Antalya pazarcı esnaflarımıza hizmet etmektedir. Bu pazarlarımızın her birinin yapılaşması ve imalatlarında yüzlerce şikayete maruz kalırız. Soruşturma geçiririz. Ama bunların hiç biri bizi yıldırmadı. Yani Antalya’mızda şu anda 12 bin üzerinde kapalı pazarlarda tezgah yeri ürettik esnafımızın halkımızın hizmetine soktuk. Esnafım bana güveniyor ve ‘Başkanım sen pazarcıya hizmet kervanını yürüt’ diyor. Yaptığımız hizmetlerle her zaman gurur duyduk, takdir gördük. Esnafımız aptal değil kimin ne söylediğini ve ne yapmaya çalıştığını çok iyi biliyor” cümleleri dikkat çekti.