SEÇİM VE TARIMSAL DÖNÜŞÜM

Adana'nın bereketli topraklarına, Çukurova'nın eşsiz atmosferine birkaç gün boyunca iş için adım attım. Bu bölge, verimliliği, benzersiz havası ve misafirperver insanlarıyla gelenlere farklı bir deneyim sunuyor. Adana gibi tarımsal potansiyeli yüksek olan şehirler, Antalya gibi doğasıyla büyüleyici bölgeler arasında yer alıyor. Yol boyunca ilerlerken, portakal ağaçlarının sıralandığı, meyvelerin ve sebzelerin tarlalarda büyüdüğü manzaralar gözlerinizin önüne seriliyor. Bu manzara, adeta doğal bir hazine gibi insanlığa ilham veriyor, bizlere bu eşsiz güzelliğiyle bir şeyler anlatmak istiyor.

***

Adana’yı ziyaret ederken, ülkemizin şehirlerinin ne kadar güzel ve özel olduğunu bir kez daha anladım. Tarımın yoğun olduğu kentlerde toprağa ne ekerseniz, daha fazlasını size armağan ediyor. Adana, verimli topraklarıyla tanınan bir kent olmasına rağmen, son dönemlerde beton yığınları arasında sıkışmış. Yüksek katlı binalar, kentin siluetine hâkim bir görünüm sergiliyor.

***

6 Şubat’ta meydana gelen deprem, bu kente ciddi zararlar vermiş. Depremde yıkılan binaların yanı sıra, yıkılmaya yüz tutmuş pek çok bina da var. Özellikle Turgut Özal ve Süleyman Demirel mahallelerinde depremden zarar gören bölgeler bulunuyor. Bu mahallelerde, yeni yapılmış birçok bina kaderine terk edilmiş durumda!

***

Bölgede, bazı sokaklardan geçmekten çekinilen yerlerde, insanlar hayatlarına devam etmek zorunda kalıyorlar. Çünkü başka seçenekleri yok. Ev kiraları hızla artıyor ve hayat pahalılığı da eklenince, insanlar zorlu bir süreci dengelemeye çalışıyorlar. Deprem öncesinde bin TL'nin altında kira ödeyen insanlar, depremden sonra olağanüstü yüksek kiralarla karşılaşmışlar.

***

Bugün Turgut Özal ve Süleyman Demirel mahallelerinde, 10 bin TL'nin altında bir ev bulmak neredeyse imkânsız hale gelmiş. Bu fiyatın altında olan yerlerin, genellikle depremden zarar görmüş binalar olduğu söyleniyor.  Deprem öncesi milyonlarca liraya satılan katlı binalara rağbet azalmış. Kentte varlıklı insanların büyük çoğunluğu villa tipi evlere yönelmiş. Bu nedenle Adana’da arsa fiyatları tavan yapmış durumda.

***

Hal böyleyken bu kentte belediye başkanlığına aday olan isimler hala kentsel dönüşüm vaatlerine sarılmış durumda. Gördüğüm, okuduğum tüm belediye başkanları betona yatırım yapmayı vaat ediyor. Bu çok ama çok yanlış.

***

Bence, kısa bir sürede belediye başkanları tarımsal projeler oluşturmalı ve bu projeleri başkan olduktan sonra hayata geçirmeli.

***

Kentsel dönüşümle betona yatırım yapmak doğru bir yaklaşım değil. Adana’yı, Antalya’yı, Mersin’i yeniden var etmenin yolu bana göre tarımdan geçiyor.  Bu kentlerin kentsel dönüşüme değil, tarımsal dönüşüme ihtiyacı var. Tarımsal olanakların zenginleştirilmesi, insanların geçim kaynağının tarıma yönlendirilmesi gerekiyor. Türkiye’de tarımsal verimliliğin yüksek olduğu tüm şehirlerin, tarımsal dönüşümü bu ülkeyi çok daha farklı bir yere koyacaktır.

***

Gıda önümüzdeki yüzyılın en önemli problemi olacak. Yapay et, yapay yiyecek tariflerin ortaya saçıldığı bir dönemde, insan olarak kalmak, aklımızı korumak istiyorsak betona değil; toprağa, öze, yatırım yapmamız gerekiyor.