ŞEÇİM TARİHİNDE DEĞİŞİKLİK YOK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün AK Parti Grubunda seçimlerin 14 Mayıs’ta olacağını bir kez daha açıkladı. Muhalefetin her türlü dezenformasyon çabalarına karşın seçim tarihinde bir erteleme olmayacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan dünkü grup toplantısında seçim manifesto yerine geçebilecek bir konuşma yaptı. Erdoğan, şu ifadelere yer verdi:

“Deprem bölgesindeki yıkık, yıkılacak, hasarlı binaların 6 Şubat itibarıyla geçmişe dönük tüm borçlarını siliyoruz. Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Malatya illerini tamamıyla Gaziantep'in İslahiye ve Nurdağı'nda elektrik ve doğalgaz faturalarını 3 ay süreyle erteliyoruz. Deprem sonrası şehirlerimizin hızla ayağa kalkabilmesi için 'Afet yeniden imar fonu' kuruyoruz.

Sivil yardım kuruluşlarına yapılan hakaretleri asla unutmadığımızı kayda aldığımızı belirtmek istiyorum. Hem felaket öncesi hazırlıkları hem de felaket sonrası ortaya çıkacak maliyetleri vatandaş merkezli yürütmeye çalışacak yeni bir vizyona ihtiyacımız var. Seçim konusu olmayan bu konunun politik malzeme yapılmasına kesinlikle karşıyız. Bu çalışmaya cuma günü bir araya gelerek devam edeceğiz. Türkiye için ulusal risk kalkanı oluşturmayı, şehirlerimizi dirençli hale getirmeyi planlıyoruz. Ön toplantısını cuma günü yapacağımız Türkiye Ulusal Risk Kalkanı toplantısını Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği bakanımız Murat Kurum yönetecektir. Şu anda İstanbul'da 93 bin konutun dönüşümü sürüyor.”

Buradan da anlaşılıyor ki, seçimleri Çevre Şehircilik ve İklim değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yaptıkları belirleyecek.

SOĞUK SAVAŞ RÜZGARLARI

Rusya 2. Dünya savaşı sonrasına döndü. Batı için artık büyük tehlike arz ediyor. Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından yaşanan tek bloklu dünya gücü artık son buldu. ABD artık tek süper güç değil. Bu da siyasal dengeleri çok hızlı geliştirecek gibi gözüküyor.  Rusya elindeki askeri güç ile dünya siyasetinde daha etkin olmak için büyük gayret gösteriyor. Tabi bu da batı da özellikle de NATO’da büyük endişe yaratıyor.  Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ve savaşın bir yıldır devam ediyor olması batının endişelerini haklı olduğunu gösteriyor

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Batı ile Rusya arasındaki ilişkilerin  Ukrayna savaşı bitse bile ilişkilerin eskiye döneceğini belirterek soğuk savaş dönemi anımsatması yapıyor.  Stoltenberg  Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de SAMAK Nordic Zirvesi adlı etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada  Ukrayna'ya desteği sürdürme çağrısı yaptı. Rusya'nın yeni saldırılara hazırlandığını belirten Stoltenberg Kuzey Kore, Çin  ve İran'ın Rusya'ya destek sağladığını iddia etti.

Ukrayna'ya destek çağrısı yapan Stoltenberg  "NATO müttefiklerinin birlikte Ukrayna'ya 100 milyar avronun üzerinde para sağladı. Rusya ivmeyi yakalamadan önce kilit kapasitenin Ukrayna'ya ulaşabilmesi için eğitim ve ağır silah taahhütlerimizi şimdi acilen yerine getirmeliyiz." dedi.

Stoltenberg, Rusya'nın Yeni START anlaşmasını askıya alma kararına da değinerek, şunları kaydetti:

"Dolayısıyla son yıllarda Rusya, tüm silah kontrolü anlaşmasını ortadan kaldırarak kilit silah kontrolü anlaşmalarını ihlal etti. Bu savaşın sona ermesinin Rusya ile ilişkilerimizde normale dönüş olmayacağını kabul etmeliyiz. Geri dönüş yok. Daha tehlikeli bir dünyada, artık savunmayı isteğe bağlı olarak ele alamayız. Bu bir gereklilik."

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ

Depremlerden önce gökyüzünde oluşan ışıklar konusunda Türkiye Uzay Ajansı Başkanlığı son noktayı koydu. TUA “ Dikey bir ışık hüzmesinin yerde bulunan bir kaymaktan çıkıyormuş gibi görüldüğü bu optik olaya ışık sütunu denilmektedir. Atmosferde bulunan buz kristallerinden yansıyan parlak ışığın sebep olduğu bir olaydır. Işık kaynağı güneş ve ay olabileceği gibi aynı zamanda şehir ışıkları da olabilir