SEÇİM ANKETLERİ EL YAKIYOR

Ortalık anketten geçilmiyor. Gün geçmiyor ki onlarca anket bir anda ortaya dökülmesin. Çoğu anket şirketi anket sonuçlarında ne görmek istiyorsa ona göre soru soruya göre denek planlayıp anket hazırlıyor. Eh hal böyle olunca da ortalıktaki anketlerin birbiri arasında bir tutarlılığı yok.

Seçime 18 gün kaldı. Liderler sahada. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan saha çalışmalarına hız verdi. Cumhur İttifakı’nı oluşturan partilerin liderleriyle kent kent, meydan meydan vatandaşla kucaklaşıyor. Son hafta AK Parti önemli bir atılım yaptı. Özellikle son 10 günde kamuoyunda gözle görülür bir yükseliş trendi yakaladı. Ama ne hikmettir ki, muhalif kamuoyu yoklama şirketleri bu yükselişi göz ardı ediyorlar. Sanki hiç yükseliş yokmuş gibi davranıyorlar.

Bu yüzden ben oldum olası bu anket şirketlerin yaptığı analizlere ve ortaya çıkan senteze çok itibar etmem. Seçimin nabzını sokakta tutarım. Çok seyahat ederim ve mutlaka her gittiğim yerde sokağa çıkarım vatandaşla konuşurum benim gözlemim vatandaş değişim istemiyor. En azından bir dönem daha Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olmasını istiyor.

Milletvekili seçimleri seçmenin çok da umrunda değil. Onlar için Reis kazansın yeter. Ha bu arada zaten birçok milletvekili adayı da seçilme şanslarını Tayyip Erdoğan’a endekse etmiş durumdalar. Seçilmek için ellerini bile kıpırdatmıyorlar. Hepsi “nasıl olsa ne yapar eder, çalışır çabalar reis bu seçimi kazanır” diyor.

GAZETECİLİK ZOR ZANAAT VESSELAM

“Gazetecilik bitti” diye ahkam kesenlere bakmayın siz. Gazetecilik tüm hızıyla devam ediyor. İletişim kanalları değişmiş olabilir ama ana felsefe aynı. Yılların 5 N 1 K kuralı haber yazımında bugün bile geçerli. 1983 yılında mesleğe ilk başladığımda bana gazetecilik ruhunu aşılayan, tüm kuralları eksiksiz öğreten kıymetli büyüğüm Rahmetli Kenan Şanlıer “gazetecilik zor zanaat haberi işinin ehli bir zanaatkar titizliğinde işleyeceksin” derdi.

Yani haberde Ne? Nerede? Ne Zaman? Nasıl? Neden? ve Kim? Sorularına yanıt vermek için olayı iyi irdelemek gerektiğini söylerdi. Şimdilerde sosyal medya fenomenle gazetecilerin görevini üstlenmeye çalışıyorlar. Ama hiç başarılı değiller bırakın doğru dürüst haber vermeyi haberdar dahi edemiyorlar. Hep bir tehdit. Aba altından sopa göstermeler. Eski husumetleri gündeme taşıyarak prim yapmaya çalışmalar. Söylediklerinin bir anlam bütünlüğü bile yok. İşlenmemiş ham bilgilerle ortalık karıştırmaya çalışıyorlar.

Gazetecilik hakikaten çok zor bir meslektir. 40 yıldır bu piyasada gazetecilik yapıyorum ve Allah ömür verdikçe de yapmaya devam edeceğim. Ama hakkıyla. Gazeteciliğin bitmediğini herkese göstermek için