SEBZE VE MEYVEDE 'MAYIS' BEKLENTİSİ
Antalya’da yaş sebze ve meyvenin üreticilerin soğuk hava şartları nedeniyle seralardan yeterli ürün elde edememesi nedeniyle nisan ayına kadar fiyatların yüksek olmasının beklendiği bildirildi.

Antalya’da yaş sebze ve meyvenin üreticilerin soğuk hava şartları nedeniyle seralardan yeterli ürün elde edememesi nedeniyle nisan ayına kadar fiyatların yüksek olmasının beklendiği bildirildi.
Fatma ARSLAN, İrem GÜNEYBAZ
Antalya’da son bir aydır etkisini sürdüren soğuk hava dalgası yaş sebze ve meyve fiyatları üzerinde etkisini sürdürüyor. Antalya’da Yaş Sebze ve Meyve Hali’ndeki son duruma göre bu şartlar altında nisan ayına kadar fiyatların bu düzeyde devam edeceği ve diğer yıllara göre 2022’in yüksek fiyatlarla kapatılacağı tahmin ediliyor.
OLGUNLAŞMA SÜRESİ UZADI
Konuya ilişkin Lider Medya’ya açıklamalarda bulunan Antalya Toptancı Hal Yaş Sebze Meyve Komisyoncular Dernek Başkanı Hasan Ali Yılmaz, soğuk havalar nedeniyle çiftçilerin üretimde yaşadığı zorlukların devam ettiğini dile getirdi. Geçtiğimiz hafta patlıcan ve sivri biber fiyatlarında rekor kırıldığını hatırlatan Yılmaz, “Çiftçilerimiz soğuklar nedeniyle ürün yetiştiremiyor. Fiyatlar yükselmiş durumda. Bu durumdan bizlerde memnun değiliz. Hale giren ürün miktarı yüzde 80 azaldı. Hava şartları nedeniyle daha önceki dönemde çiftçimiz bir ton mal topluyorsa bu 100 kilo seviyesine düştü, çünkü ürünlerin olgunlaşma süresi uzadı” diye konuştu.
GÖZLER NİSAN AYINDA
Yılmaz, ürünlerin olgunlaşma sürecindeki uzamanın fiyatlara yansıdığını ifade etti.
Hava şartları nedeniyle fiyatlarda bir düşüş beklemediklerini belirten Yılmaz, “Üretici 100 kilo satacakken 10 kilo satıyor. Havaların soğuk olması süreci uzatıyor, tek ekim dediğimiz domates daha geç çıkacak, bu nedenle gelecek ay fiyatlarda değişiklik beklemiyoruz. fiyatlar yükselmesine rağmen çitçilerde eskisi gibi kazanamıyorlar. Mevsim normallerinin üzerinde bir hava durumu olduğu için iniş çıkışlar bekliyoruz ama nisan ayına kadar fiyatların böyle devam edeceği görüşündeyiz. Bu yıl sonuna kadar sebze ve meyvenin yüksek fiyatlarda devam edeceğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
Pazardaki sebze ve meyve fiyatlarına ilişkin de bilgi veren Yılmaz, “Şu an halde patlıcan 20 ila 25, domates 8 ila 15, sivri biber 20, salatalık 20 ila 23 lira civarı satışa sunuluyor” dedi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) yaptığı konuşmada Antalya’nın tarım sektöründeki önemine dikkat çeken MHP Antalya Milletvekili Hilmi Durgun, ''Örtü altı yetiştiriciliğinin lokomotifi ise domatestir'' dedi.
Antalya'da bir evde çıkan yangında yaşlı çift, vatandaşlar tarafından evin kapısı kırılarak kurtarıldı. Yoğun dumandan etkilenen yaşlı çift, tedbir amaçlı hastaneye kaldırıldı.
İklim değişikliğinin tarım üzerine etkilerini ve alınması gereken önlemleri anlatan Akdeniz Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, “Geçtiğimiz 5 yıl içerisinde Türkiye tarım sigortaları kapsamında çeşitli tehditlere karşı üreticilere hükümet 10 milyar liralık bir ödeme yaptı. Ürününü garanti altına almak isteyenlerin tarım sigortası mutlaka yaptırması gerekiyor” dedi.
Türkiye’de ve dünya genelinde iklim değişikliğinin tarımsal üretimi ciddi şekilde etkilediğini belirten Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, iklim değişikliğinin Akdeniz Havzası’nı fazlasıyla etkilendiğini vurguladı. Özçatalbaş, “1 ile 4 santigrat derecelik bir artış söz konusu. Ancak 1 santigrat derecelik artış bile tarımsal faaliyetlerde önemli sınırlamalara yol açabiliyor” dedi.
Türkiye'den 114 ülkeye yılın 9 ayında 1 milyar 160 milyon dolarlık meyve ihracatı yapıldı.
Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Antalya Tarım Konseyi (ATAK) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Türkiye İstatistik Kurumunun (TUİK) açıkladığı Ağustos ayı Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi'ni (Tarım-GFE) değerlendirdi. Tarım-GFE'nin Ağustos ayında aylık yüzde 1.39 ilan edildiğini belirten Çandır, “Bu rakam, endeksin ölçülmeye başladığı 2015 yılından itibaren Ağustos ayları ortalamasının (2.00) yaklaşık yüzde 30 altında olmuştur. Uzun bir aradan sonra ilk defa ortalamanın altında bir aylık tarımsal girdi fiyat endeksi düşüşü ilan edilmiştir” dedi.
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM) Müdürü Abdullah Ünlü Toprağın Sesi programının konuğu oldu. Müdür Ünlü kurum olarak sektör ve paydaşlara öncülük etmeyi amaçladıklarını söyledi.
Türkiye'nin tohumculuk sektöründe önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, “Türkiye’nin, tohumculuk sektöründe dışarıya bağımlı bir ülke olmadığını belirterek, aksine ihraç eden bir ülke olduğunu vurguladı.
Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, Antalya, Isparta ve Burdur illerinde Şubat-Nisan dönemi özelinde ciddi kuraklık belirtileri gözlemlendiğini belirerek, kuraklık durumuna karşı alınması gereken önlemleri aktardı. Şube, yağışlarda geçen yılın Nisan ayına göre yüzde 70 azalma yaşandığını vurguladı.
Tarım ve Orman Bakanlığı Tayvan'a nitrofuranlı yumurta gönderildiği iddialarını araştırmak üzere inceleme başlatıldığı açıkladı.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz