SEBZE-MEYVEDE 'SICAK' BEREKETİ

Türkiye’nin en önemli tarım merkezleri arasında yer alan Antalya’da zorlu geçen kış aylarının ardından sebze ve meyve fiyatlarında beklenen düşüş için işaret edilen mayıs ayının ilk günlerinde beklenen oldu. Antalya Yaş Sebze ve Meyve Toptancı Hali’ndeki ürünlerin fiyatları düşüşe geçti.

Rabia DEMİROK, Ahmet ARĞILLI

Antalya’da sert geçen kış ayların boyunca sebze ve meyvede rekor fiyatlar görülürken, üreticiler mayıs ayında fiyatların düşeceğini belirtmişti. Mayıs ayının başlamasıyla ısınan havanın etkisi hal fiyatlarına yansıdı.

“KABAK VE SALATALIK 2 LİRA”

Konuya ilişkin Lider Medya’ya özel açıklamalarda bulunan Antalya Toptancı Hal Yaş Sebze Meyve Komisyoncular Dernek Başkanı Hasan Ali Yılmaz, tüketicilerin beklediği fiyat düşüşlerinin başladığını anlattı. Yılmaz, sebze fiyatlarına ilişkin bilgi vererek, “Domates 10 ila 14 liradan satışa sunuluyor. Önümüzdeki 15 ila 20 gün içerisinde biraz daha düşüş bekliyoruz. Sivri biber 8 liradan 6 liraya, kıl biber 12 liradan 10 liraya düştü. Çarliston biber 7 liradan 5 liraya inerken, patlıcan 6 lirada fiyatını koruyor. Kabak ve salatalık ise 2 liradan satılıyor. Bu fiyat ürünlerin toplanıp buraya getirilme maliyetini bile karşılamıyor ama havaların ısınmasıyla bu seviyeye geldi. Kaliforniya biber 20 lira ve kapya biber 25 lirada fiyatlarını koruyor. Şu bu tabloya baktığımızda havaların ısınmasıyla beraber fiyatlar düşmeye başladığını görüyoruz” diye konuştu.

“KISA SÜREDE PAZARA YANSIYACAK”

Fiyatların vatandaşların beklentisi için sevindirici olduğunu ifade eden Yılmaz, “Mayıs itibarıyla düşüşe geçen fiyatların düşmeye devam edeceğini ön görüyoruz. Her yıl bu mevsimlerde fiyatların düşmesi oldukça normal. Olağanüstü bir durum yaşanmadıkça devam edecektir. Yakın zamanda pazarlara da bu fiyatlar yansıyacaktır. Örneğin pazarlarda 5 liranın üzerinde salatalık ve kabak olmayacaktır” dedi.

ÜRETİCİLERE DESTEK MESAJI

Komisyoncu Nevzat Akcan ise, sebze ve meyve fiyatlarında yaşanan iniş çıkışlarda tüketici ve üreticinin zarar görmemesi için önlemler alınması gerektiğine değindi. Üretimin devam etmesi için ilgili kurum ve kuruluşların üreticilere destek vermesinin önem arz ettiğini vurgulayan Akcan, “Mayıs ayı itibarıyla fiyatlarımızda düşüş yaşandı. Bu durum tüketicilerimiz için oldukça sevindirici. Ancak bu konuda ürünlerin fiyatlarındaki düşüşlerin üreticilere yansımasını da unutmamız gerekiyor. Üreticimiz korumaz ve kollamazsak ileride çok daha büyük sorunlarla ve fiyatlarla karşılaşabiliriz. Ucuz ürün tüketmek isterken bu sıkıntıyla karşılaşmayalım. Her iki tarafı da koruyup orta yolu bulalım” diye konuştu.

“KAZANMADAN ÜRETİM YAPAMAZ”

Üreticilerin yaz aylarında düşük fiyat nedeniyle kazanç sağlayamadığı ürünleri kışın üretmediğine dikkati çeken Akcan, “Kabak ve salatalık şu an 2 liradan satılıyor. Bu süreçte kar edemeyen, kazanç sağlayamayan üretici seneye kabak ve salatalık üretmeyecek. Bu nedenle seneye çok daha pahalı olacak. Emeğinin karşılığını alamadıkça ekmeyecek. Geçen sene domates ekilmedi şimdi yüksek fiyatlarda satılıyor. Devletimizin bu gibi durumların yaşanmaması için çiftçileri desteklemesi gerekiyor. Çiftçilerimiz korunmazsa, maliyetleri karşılayamazsa bu sene kazanmadan gelecek yıl üretim yapamaz” ifadelerini kullandı.

Üretim ve tüketimin aynı zincir içerisinde olduğuna dikkati çeken Akcan, “Zincirin bir halkası koparsa hepimiz etkileniriz. Bizlerde yüksek fiyatlarda ürün tüketmek istemiyoruz ama üreticiyi de anlamamız gerekiyor. İnşallah tüketicinin de üreticinin de mutlu olduğu bir sezon geçiririz” dedi.