SAYGIDA KUSUR ETMEYELİM

RAMAZAN’DA SAYGIDA KUSUR ETMEYELİM

Ramazan-ı Şerif’te en çok dikkat edeceğimiz konu, sadece Ramazan-ı Şerif ayına değil Recep, Şaban, Ramazan her üç mübarek aya da saygılı olmalıyız. Mübarek Recep ayı Yüce Rabbimizin ayıdır. Farklı nafile ibadet ve zikirlerle beraber bolca İhlas-ı Şerif okuruz.

İkincisi Şaban ayı, Resulullah efendimizin (sav) ayıdır. O da aynen Recep ayında olduğu gibi nafile ibadet ve zikirlerle beraber bolca salavat-ı şerife okuruz. Üçüncüsü Ramazan-ı Şerif ayı, Ümmet-i Muhammed’in ayıdır.

Ahiret sermayesi için bulunmaz bir fırsattır. Halk arasında bir tabir vardır, bardaktan boşanırcasına yağmur yağdı. Biz de şöyle tabir edelim, baraj patlayıp her tarafı su kapladığı gibi bizim gayretlerimize göre Ramazan ayında mübarek melekler bizim için sevap yazmaya hazır kıta beklemektedir.

Mübarek Ramazan-ı şerif bize Rabbimizin bir lütfudur. 11 aydır ibadetlerde gevşedik, cuma namazını bile 2 rekat farzını kılıp Rabb’imize dua etmeye bile ihtiyaç duymaz olduk.

Günaha gelince, pandemi olmayıp sokağa çıkabilsek daha birçok günah işlemeye meylimiz var. Ne acıdır ki Allah’tan korkup günahlardan kaçmadık fakat bu hastalığa yakalanırsak ölürüz diye ağzımızı bile kapattık. Keşke ölüm kadar Rabbimizden de korksaydık.

Saygıdeğer okuyucu…

Bu mübarek ayda saygıda kusur etmeyelim. Hazreti Ömer (r.a.) bizi şöyle uyarıyor; İki kişiden Allah’a sığınırım. Birisi kafirin atılganından, ikincisi Müslüman’ın şuursuzundan. Bakın şu aşağıda yapılan gaflete.

Örneğin mübarek Şaban-ı Şerif’e bir inek ismi ilave edersek hem o mübarek ayı küçümsemiş oluruz, hem de alay etmiş oluruz. O zaman birçok insan da Şaban-ı Şerif’te doğan erkek evlatlarına Şaban ismini vermezler. Şimdi düşünelim, biz Resulullah Efendimizin (sav) ayına saygısızlık yaparsak acep “Sırat köprüsünden” ateşe düşmeden cennete geçmek için O’ndan nasıl şefaat bekleyebiliriz.

Peygamber Efendimiz (sav) buyuruyor ki; eğer ümmetim Ramazan Ayındaki füyuzat-ı ilâhiyeyi bilmiş olsalardı mutlaka bütün senenin Ramazan olmasını temenni ederlerdi.

KUYUYA TALİP BİR YUSUF

Bu ay öyle bir ay ki nasıl denize düşen mutlaka ıslanırsa, aynen onun gibi bizler de ibadet niyetiyle yapacağımız nafile ibadetler de kat kat sevaplar ile karşılık buluruz. Nitekim Yakup (as) 12 evladından 11’i kardeşleri Yusuf’u sırf kıskançlıktan dolayı kuyuya atmışlardı. Yusuf (as) kuyudan kurtulup Mısır’a sultan olunca kardeşlerinin affı için Cenab-ı Hakk’a dua ediyor ve Allah da onları affediyor. Bize düşen vazife de bilhassa bu ayda günahlardan kaçalım, ibadetlere koşalım ve tövbe etmeye devam edelim.