Sayaç temini krizi aboneye yansıyor

Elektrik dağıtım şirketlerinin sayaç temininde yaşadığı olumsuzlar sonrası meydana gelen abonelik sıkıntıları hakkında önemli açıklamalarda bulunan TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Tat, “Bu sorun; vatandaşların anayasal barınma hakkını bile zedeleyecek bir potansiyeli taşımaktadır” dedi.

Son aylarda elektrik dağıtım şirketlerinin sayaç temininde yaşadığı olumsuzluklar nedeniyle inşaat süreci tamamlanan ve iskan izni alınan yeni binalara sayaç bağlanamadığı, bu nedenle abonelik işlemlerinin yapılamadığı yönünde vatandaşlardan ve üyelerinden çok sayıda şikayet geldiğini söyleyen TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Tat, “Üyelerimiz mühendislik hizmetlerini ve mevzuata uygun olarak tüm süreçleri tamamlamış olmasına rağmen, binaların elektrik abonesi olabilmesi için aylarca beklemek zorunda kalmaktadır. Bu durum her kesimden vatandaşın büyük tepkisini çekmektedir” diye konuştu.

“EPDK ZARARA UĞRATILMAKTADIR”

Başkan Tat, dağıtım şirketlerinin gecikmeye gerekçe olarak ‘çip krizi’ bahanesini sunduğunu belirterek, “Benzer şekilde bozuk sayaçları sökülen abonelerin de çok uzun süreler beklemek zorunda kaldığı ifade edilmektedir. Aylarca bekleyen vatandaşların bir kısmı sayacı kendileri temin ederek sorunu çözmeye çalışmaktadır. Adeta karaborsaya düşen sayaçları fahiş fiyatlarla temin edebilen aboneler, sayaçların mülkiyetinin dağıtım firmasına geçişi sırasında kullanılan Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) birim fiyatları nedeniyle ekonomik olarak da zarara uğratılmaktadır” dedi.

Sayaçlarla ilgili tüm süreçlerin elektrik dağıtım şirketlerinin sorumluğunda olduğunu hatırlatan Tat, “Sayaç temin edilememesi nedeniyle birçok dağıtım bölgesinde öngörülen sürelerin aşıldığı, vatandaşların yeni konutlarını kullanamadığı, ticarethanelerin ve sanayi kuruluşlarının faaliyetlerine başlayamadığı bildirilmektedir” ifadelerini kullandı.

“HASSAS BİR PLANLAMA GEREKTİRİR”

Başkan Tat açıklamasının devamında,  “Elektrik dağıtımı; üretimi ve iletimi gibi son derece hassas bir planlama gerektiren bir faaliyettir. Bu kritik hizmetin plansız bir şekilde yürütülmesi durumunda ciddi ekonomik ve toplumsal sorunlar yaşanması kaçınılmazdır. Konut fiyatlarının ve kiraların hızla yükseldiği bu dönemde konut arzında sayaç eksikliği nedeniyle yaşanan bu sorun; vatandaşların anayasal barınma hakkını bile zedeleyecek bir potansiyeli taşımaktadır. Ticarethanelere ve sanayi kuruluşlarına enerji verilmemesinin ekonomik kayba neden olacağı ise açıktır” şeklinde konuştu.

Bu durumun kabul edilemez olduğunu vurgulayan Başkan Tat, cümlelerini şöyle noktaladı:

“Acilen kamu tarafından sayaçlara ilişkin tüm bölgeler için ihtiyaç tespiti yapılarak, stok ve planlı tedarik süreci için hazırlık çalışmalarına başlanmalıdır. Maliyet artışlarını dengelemek adına önerdiğimiz toplumcu "planlı" enerji yönetimi artık teknik bir zorunluluk olarak da karşımıza çıkmaktadır.”

HABER MERKEZİ